Miodrag Miša Petronijvić odgovorio na reagovanje Maje Cakić i prof. dr Jelene Cvetković Crvenica povodom “otvorenog pisma” upućenog gradonačelniku Leskovca

Loading

LESKOVAC – Miodrag Miša Petronijević prosledio je našoj redakciji odgovor na reagovanje Maje Cakić, umetničkog rukovodioca Kamernog orkestra”Amoroso” i prof. dr Jelene Cvetković Crvenica, umetničkog rukovodioca i dirigenta Gradskog dečjeg hora “Zvezdice” povodom “otvorenog pisma”, koje je uputio gradonačelniku Leskovca dr Goranu Cvetanoviću. Odgovor objavljujemo u celini.

– Gospođi MAJI CAKIĆ

– Gospođi Dr JELENI CVETKOVIĆ CRVENICA

Uvažene dame,

U vezi pisma koje sam uputio gradonačelniku Leskovca i u kome sam argumentovano komentarisao i osporio način raspodele sredstava iz Budžeta Grada po osnovu Konkursa za raspodelu sredstava za projekte iz oblasti kulture, sa posebnim osvrtom na “muzičke” projekte, koje ste doživele kao moj atak na vaš rad, dužnost mi nalaže da odgovorim na vase reakcije na pomenuto pismo.

Prvo, pismo nisam uputio vama, već gradonačelniku i nije mi  jasan povod i u kom svojstvu se lično meni obraćate.

Drugo,u pismu upućenom gradonačelniku komentarisao sam način raspodele sredstava namenjenih kulturi, koji je, već godinama, selektivan i diskriminatorski, što je notorna istina, jer, dovoljno je pogledati sajt Grada i svima će biti kristalno jasno ko i koliko dobija para po ovom osnovu.

Treće, u pismu sam vas, uz Muzičku školu, pomenuo kao najveće korisnike budžetskih para namenjenih kulturi i nijednom rečju nisam spomenuo da li zaslužujete, ili ne zaslužujete ova sredstva, ali sam podržao finansijsku pomoć svim relevantnim čimbenicima kulturnog života u Gradu.

Činjenica je da bez finansijske pomoći Grada prestaće sa radom mnoga amaterska društva, kao što je slučaj sa Bleh orkestrom, Ansambom lagradske muzike (koji je prestao sa radom nakon 100 godina postojanja),  KUD “Abrašević”, koje je nekoliko godina bilo u zastoju i zbog toga izgubilo renome jednog od najboljih društava u Srbiji,  VIS “Ruzmarin”, koji postoji preko 35 godina i opstaje samo zahvaljujući ljubavi i upornosti svojih članova, Muzička omladina, Gradski muzički centar… Ali, to vas ne dotiče, vi taj problem, od osnivanja do danas, niste imale.

Četvrto, osim raspodele sredstava i konkretnih podataka o tome, ništa drugo nisam sporio, a nijednim slovom nisam komentarisao kvalitet i uspehe Kamernog orkestrai Dečjeg hora, za koje lično smatram da poseduju vosok kvalitetni nivo i veoma rado odlazim na koncerte kojeo rganizujete.

Peto, nabrajanje dela mojih uspeha za 50 godina amatersko grada, upućeno je lično gradonačelniku, kao podsetnik da u ovom Gradu postoji čovek koji je ostavio dubok i neizbrisiv trag u kulturi Grada i koji još uvek traje, a ne vama, pa ne vidim razloga da vas to iritira i da mi uzvraćate nabrajajući svoje uspehe. Nema potrebe da mi ovako to saopštavate, jer ja to znam. Samo, za razliku od vas, ja sam svoje uspehe gradio SAM, bez ičije finansijske pomoći, što nije slučaj sa vama.

Šesto, vi ste visoko obrazovane umetnice, koje izuzetn ocenim. Ja sam muzički “neobrazovani” amater, koji ne živi od muzike, ali živi sa muzikom i kome je uskraćeno zadovoljstvo da dostojanstveno obeleži “zlatni” jubilej – a takav problem vi nemate, niti ste ga ikada imale.

Sedmo, poštovana gospođo Maja, šokiran samVašom izjavom da je moje pismo upućeno gradonačelniku izraz šovinizma. Zapanjen sam zbog takve konstatacije, jer, ko me poznaje i zna moje stavove o životu, takvu kvalifikaciju nikada neće vezivati za moje ime… Čak, naprotiv…

Osmo, poštovana gospođo Maja, u svom pismu potencirate “čaroban svet klasične muzike”. Za mene, kao amatera, samo postoji “čaroban svet muzike” – pa bila ona klasična, narodna, starogradska, pop, rok, romansa… Ja volim muziku i rado služam sve žanrove, ali, za razliku od Vas, ja svojim slušaocima darujem “čaroban svet romansi, starogradskih i izvornih narodnih pesama”, a što, po svemu sudeći, ne odgovara raznim komisijama koje odlučuju šta će se i koliko prezentovati građanstvu.

I da ne dužim više.

Za kraj ću reći samo ovo – želim vam puno uspeha u daljem radu, jer veoma dobro radite svoj posao, ali, bez obzira na sve, neću vam poželeti da neki svoj “jubilej” obeležite na način na koji ja obeležavam svoj  – 50 godina amaterskog muzičkog delovanja.

S poštovanjem.

MIODRAG MIŠA PETRONIJEVIĆ

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor