Prof. dr Živan Stojković: Saradnja SUBNOR-a Grada Leskovca i Kumanova

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Као градови побратими из периода постојања заједничке државе Социјалистичке Федеративне Народне Републике Југославије, Куманово и Лесковац су одлучили да наставе сарадњу оних организација које баштине вредности тог периода развоја. Најпре је уследила посета делегације Градског одбора СУБНОР-а Куманову, а затим посета делегације Удружења армијских и полицијских ветерана активног и резервног састава Куманова Лесковцу, 10. августа 2019. године. Тога дана Градски одбор СУБНОР-а Лесковца обележавао је традиционално годишњицу формирања Кукавичког (Лесковачког) партизанског одреда 1941. године, као првог у лесковачком крају. Имајући у обзир да се 2019. године обележава и велики јубилеј, 75 година од ослобођења Републике Србије од фашистичког окупатора и његових сарадника, овај сусрет је један део тог програма који ће трајати до краја године.

Делегацију Куманова чинили су Љупчо Спасовски, потпредседник Удружења и Драгољуб Анђеловски, пуковник Гене Станојковски, Владимир Аневски, чланови Председништва. Гости су срдачни примљени у просторији Градског одбора СУБНОР-а Лесковца и после свечане песме СУБНОР-а „Партизан сам тим се дичим“ измењани су пригодни поклони.

О раду Градског одбора и о могућим облицима сарадње говорио је Хранислав Ракић, председник, а онда је уследило потписивање Меморандума на српском и македонском језику о сарадњи и разумевању у коме се наводи да ће се остваривати сарадња на обележавању заједничких празника из недавне прошлости Лесковца и Куманова, вршити размена групних посета чланова, одржавати културни и спортски  сусрети и пружати помоћ својим државама за што скорије чланство у Европској унији.

Свечаност у Вучју, поводом формирања партизанског одреда крај Споменика у центру отворио је проф. др Живан Стојковић. После минута ћутања, цвеће на Споменик положиле су делегације гостију, Градског одбора, Градског одбора инвалидских пензионера Лесковца и Месног одбора Удружења пензионера Вучја. Затим је врло инспиративан говор поводом тог догађаја одржао мр Мирослав Здравковић, председник Окружног одбора Савеза бораца јабланичког округа. Поред Вучја за историју Поречја велики значај је имало је и село Мирошевце па је и ту подигнут споменик посвећен погинулим ратницима у Првом и Другом светском рату, као и младом борцу из ратова 1992-1999. године. Делегације су положиле цвеће, а о значају овог места говорио је Хранислав Ракић, председник Градског одбора. Уследила је затим посета Фабрици воде у селу Горина у оквиру Водосистема Барје уз срдачан пријем руководства где су гости упознати са начином рада ове модерне фабрике. И најзад, делегације су посетиле Споменик револуције у Лесковцу и положиле цвеће чиме је завршен званичан програм. Уследио је ручак у ресторану „Колиба“ у Лесковцу у пријатељској атмосфери са јасним опредељењем да се настави дружење.

 

Проф. др Живан Стојковић

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor