“Srbijavode”: Na Veternici proglašena vanredna odbrana od poplava, “Barje” bezbedno

Loading

LESKOVAC – Prema redovnom dnevnom izveštaju Vodoprivrednog preduzeća ”Srbijavode”, zbog porasta nivoa vode u gornjem toku, na reci Veternici, tačnije Brani ”Barje”, proglašena je vanredna odbrana od poplava – prenosi agencija JUGpress.

Kako je naznačeno u tabeli ”Vodotokovi na kojima se sprovodi odbrana od poplava”, jasno se vidi da je vanredna odbrana od poplava, pored Dunava, Musine reke i Bjelice, uvedena i na Veternici i to na području brane ”Barje”, a pod stavkom ”ugrožena naselja”, nalazi se i Leskovac.

Branislav Stanković, direktor leskovačkog ”Vodovoda”, koje upravlja ovim vodosistemom, medjutim, ističe da ovakvi podaci ne treba da zabrinjavaju i da mesta panici nema: “Radi se o uobičajenim preventivnim merama. Niti je grad Leskovac, niti iko od njegovih žitelja ugrožen. Sve je pod kontrolom i mesta za paniku nema”, tvrdi Stanković.

Stručne službe JVP ”Srbijavode” i nadležno preduzeće na brani, na vodnoj jedinici ”Južna Morava-Leskovac”, sektor M.10, deonica M.10.9, preduzimaju sve mere i aktivnosti u skladu sa Opštim i operativnim planom odbrane od poplava. Kako se navodi u dnevnom izveštaju “evdentirani su nedostaci u sistemu daljinskog nadzora i upravljanja na brani Barje, vrše se pripremne aktivnosti na analizi oštećenja”.

Iz ostalih tabela uočava se da  su neznatno porasli nivoi Vlasine, Veternice i Jablanice, ali u granicama koje ne zahtevaju vanredne mere odbrane.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor