Primer za uzor: Marko Stojanović, profesor engleskog, scenarista svetski poznate serije „Vekovnici“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Марко Стојановић, професор енглеског језика и прeдавач у Школи стрипа „Никола Митровић Кокан“, чијој је афирмацији дао огроман допринос, пример је Лесковчанина за углед. Његов рад, између осталог, представљен је у студији Д. Коцић Лесковачки писци – трагови и трагања (2016). Може се рећи да је за Стојановића чуо – цео свет!

Maрко Стојановић рођен је 17. маја 1978. године у Лесковцу где и данас живи и ради као професор енглеског језика. Двадесетак година црта стрипове и преводи их („Hellboy“, „Hardboiled“, „Raptors“, „Sky Doll“). Сценариста је стрип албума „Maks Debris“, „Црне душе“, „Постеља од глога“, „Реквијум“, „Пасји живот“, „Прах“, „Пепео“, „Бајка и друге истине“, „Мртва стража“, „Духови у боци“, „Чудовиште“, „Зла крв“, „Le Dico des Hommes“ (Француска), „Le Dico des Femmes“ (Француска), „Les 69 secrets à savoir sur les Femmes“ (Француска), „Les 69 secrets à savoir sur les Hommes“ (Француска), „Tout obtenir de Lui“ (Француска), „Tout obtenir de Elle“ (Француска) и серијала „Вековници“ и „Бескрвни“. Своје текстове и стрипове објављивао је у Политици, Књижевној речи, Политикином забавнику, Стрип вилајету, Градини, Нашем трагу, „Pressing-u“, „Pressing Movie-u“, „Арсеналу“, „Градцу“, „Трешу“, „Pressek-u“, „Багеру“, „Think Tank-u“, „Eonu“, Панорами, Ђачком забавнику, „Strip Pressing-u“, Нашој речи, Киши, Правнику, „Bumerangu“, Новој нашој речи, „Стрипотеци“, „Витезу“, „Ennea-i“, „Стрип креатору“ (Македонија), „Барским новинама“ (Црна Гора), „Стрип ревији“ (Хрватска), „Parabellumu“ (БиХ), „BDC-u“ (Румунија), „Dentist Pro-u“ (Француска), часописима Нови српски стрип (Србија) и  Balkan comics connections (Велика Британија).

Аутор је књиге есеја о стрипу под називом Јужњачка утеха у издању Нишког културног центра у едицији „Елдорадо“.  Приредио је и уредио монографију Лесковачки стрип 1950-2010, као и више стрип албума домаћих стрип аутора (Дејана Ненадова, Миодрага Величковића Мивела, Дарка Перовића, Николе Митровића Кокана и Рајка Милошевића Гере). Покретач је и уредни едиције Лесковачки стрип, која за сада броји три издања. Такође је главни и одговорни уредник нишког стрип часописа „Strip Pressing“, као и идејни творац и, са Срђаном Николићем Пеком, суорганизатор Балканске смотре младих стрип аутора, најстаријег и најмасовнијег стрип фестивала на просторима бивше СФРЈ. Неколико година је обављао функцију стрип-уредника часописа Think Tank из Лесковца и годинама води Лесковачку школу стрипа „Никола Митровић Кокан“.

Добитник је више од двадесет интернационалних награда, између осталих и Grand Prix, међународног салона стрипа у Велесу и Београду, награде Политикиног забавника, три награде „Стрипотеке“, три Октобарске награде града Лесковца, као и награде за допринос македонском стрипу. Стрип албум Бајка и друге истине, који је писао и уредио, проглашен је 2010. године за најбоље домаће стрип издање у Србији, а исту награду добио је и часопис који уређује, Strip Pressing, 2013. године, на Међународном салону стрипа у Београду. Недељник НИН је његов серијал Вековници прогласио за стрип дешавање 2012. године у Србији, а најугледнији светски стрип теоретичар Britanac Pol Gravet је његов стрип албум Духови у боци сврстао у најбоља стрип издања у свету за 2012. годину.

ПОЗНАТ ШИРОМ СВЕТА

О великим успесима Марка Стојановића писали су најпознатији српски, али светски часописи. Предавач у лесковачкој Школи стрипа „Никола Митровић Кокан“ Марко Стојановић, професор енглеског језика у ОШ „Јосиф Костић“ и вишеструки добитник Октобарске награде Града Лесковца, остварио је заиста изванредан резултат: објавио је стрипове на три континента – Европи, Северној и Јужној Америци! За лесковачку Школу стрипа „Никола Митровић Кокан“ не важи распуст што су њени полазници показали доневши у Лесковац неколико интернационалних стрип награди. У 17. броју реномираног чешког стрип часописа „AARGH!“, који садржи и темат посвећен српском стрипу у 21. веку, као пример, онога што карактерише девету уметност у Србији од 2000. годиине па до данас, објављен је стрип из серијала „Vekovnici“ који је Марко Стојановић урадио са словачким стрип цртачем Мартином Плшком. Потом је у 7. броју часописа „GAS3K“ из Уругваја, уз стрипове десетак познатих аутора из читаве Јужне Америке, објављен стрип Стојановића и Милорада Вицановића Мазе. Поменути ауторски тандем у овом случају не представља само своје родне градове, Лесковац и Лакташе, као ни Србију и Босну и Херцеговину, већ и читаву Европу, будући да су Стојановић и Вицановић једини стрип аутори у издању који не долазе са јужне Земљине хемисфере.

Највећи успех, ипак, представља објављивање стрипа Марка Стојановића и Ивана Шаиновића у оквиру престижне, луксузне антологије „Shock“ (Šok), једног од највећих америчких стрип издавача данашњице „Aftershock“ (Afteršok), у којој се налазе краћи стрипови неких од најпознатијих имена у историји светског стрипа, као што су Нил Гејмен, Брајан Азарело, Мајк Кери, Марк Гунгенхајм, Џим Сталин, Пол Џенкинс, Џон Касиди, Френк Тјери, Бил Вилингхем, Чарлс Вес, Мајкл Гајдос и многи други. Наведени аутори су потписали неке од најтиражнијих и најпродаванијих стрипова, најгледанијих филмова и серија у последњих 30 година, а међу њима се нашло места и за једног Лесковчанина. И не само то – Стојановићев и Шаиновићев стрип одабран је да затвари ову антологију! Колика је то почаст можда најбоље говори чињеница да антологију отвара стрип чувеног књижевника и сценаристе Нила Гејмена („Амерички Богови“, „Звездана прашина“, „Сендмен“, „Беовулф“) и Мајкла Зулија. Овај Лесковчанин на овај начин постао је једини српски стрип сценариста који тренутно ради за највеће стрип издаваче у Француској и Сједињеним Америчким Државама.

ПОЛИТИКА” О МАРКУ СТОЈАНОВИЋУ

Поводом новог успеха професора Марка Стојановића, Политика je објавила чланак о овом вансеријском уметнику под насловом “Вековници објаљени у Хрватској, Македонији и Румунији” (18 август 2019, стр. 19). Ево тог прилога у целини:

Први албум „Вековници“ Марка Стојановића, професора енглеског језика, предавача Лесковачке школе стрипа „Никола Митровић Кокан“ објављен је у Хрватској, Македонији и Румунији. „Вековници“ су серијал који носи епитет балканског већ дуго, јер је на њему сарађивало више од 200 стрип аутора са простора читавог Балкана, али је ове године на добром путу да освоји Балкан и у издавачком смилу, будући да је римејк првог албума „Вековника“ објављен у Хрватској, Македонији и у Румунији, а у припреми је и издање у Грчкој, каже Марко Стојановић, вишеструки добитник међународних признања и града Лесковца.

Водећи стрип теоретичар данашњице, Британац Пол Гравет, аутор култне књиге „1001 стрип који морате прочитати у животу“ 2012, 2013, 2016 и 2017. године албуме „Вековници“ сврстао је у свој годишњи избор најбољих стрипова на свету.

Албум „Реквијем“ писао је Стојановић, а цртали су га полазник Лесковачке школе стрипа Марко Николић, који је урадио четири албума за француског издавача “Soleil” (Солеј) и један од најпознатијих српских стрип интернационалаца Дејан Ненадов, док је насловна страна дело румунског аутора Дана Јаноша, такође ангажованог од стране француског издавача “Delcourt” (Делкур). У Румунији је „Реквијем“, као први српски стрип албум икада публикован тој земљи, у луксузном тврдокориченом издању објавила издавачка кућа „AH, BD“ и пропратила га опсежном кампањом која је чак укључивала и израду серије мајици са мотивима „Вековника“, што је омогућило да тираж за неколико месеци буде распродат. „Реквијем“ је потом серијализован у оквиру „Стрип ревије Вечењег листа“, и објављен у колору Аљоше Томића у бројевима 67 и 68. „Стрип ревија Вечерњег листа“ је, иначе, једини стрип часопис који тренутно излази у Хрватској – у питању је месечник који се објављује од 2013. године. У Македонији је стрип објавио издавач „Стрип центар Македоније“, а занимљиво је да је објављивање издања у целости финансирало Министарство културе ове земље које је тако директно стало иза овог српског стрипа и тиме у крајње нетипичном гесту исказало пуно поверење према за Македонију страном издању. Потписан је уговор и са издавачем из Грчке, па ће се „Реквијем“ ускоро појавити и на Грчком, а у току су договори са још једним издавачем из Румуније заинтересованим да приреди друго издање „Реквијема“ на румунском језику јер је прво у рекордном року распродато. „Вековници“ су први стрип који је у осамдесет-петогодишњој историји српског стрипа направио такав искорак у региону Балкана.

Серијал „Вековници“ почео је са излажењем 2006. године а до сада је објављено 11 албума серијала, као и три албума подсеријала „Бескрвни“. Серијал је такође објављиван у Бугарској, Босни и Херцеговини, Чешкој и Великој Британији, а излаган широм Србије, као и у Софији и Сливену (Бугарска), Лакташима (Босна и Херцеговина), Херцег Новом (Црна Гора) и Москви (Русија). „Вековници“ су до сада освојили више од 20 признања у земљи и иностранству, међу којима је и награда за најбоље домаће издање 62. Међунардног салона књига, Гранд Приx међународних салона у Београду и Велесу.

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: