Dragomir Radovanović, književnik – Leskovac: “Bibliografija” – predgovor

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Најплоднији лесковачки књижевник, проф. др Драгомир С. Радовановић, објавио је нову књигу – Библиографију својих радова. Преносимо у цeлини “Предговор” уз напомену да је проф. др Радовановић, аутор више од 200 књига, представљен у двотомној студији Д. Коцића Лесковачки писци – трагови и трагања (Лесковац 2016) и обимној студији – хрестомарији “Лесковачки писци и њихово доба” на више од 1.100 страна великог формаата, (Лесковац 2022)

Драгомир С. Радовановић: ПРЕДГОВОР

Током радног,  научног и књижевног века много сам стварао. Међутим, нисам много водио рачуна о чувању написаног.  Тако је и данас. Када сам пре десетак година хтео да средим то написано,  схватио сам  да немам многе трагове о томе.  Нисам имао копије радова, нити часописе или зборнике радова  у којима сам објављивао моје стручне и научне радове.  Онда сам почео да више водим рачуна о томе, али  недостатак времена и одлагање за сутра ме је довело у ситуацију  да ми поново нешто недостаје.

Када сам почео да пишем, није било каталогизације у Народној библиотеци Србије.  Значи многе књиге ми нису каталогизиране.  Сем тога, пошто каталогизација није била обавезна, свесно сам их издавао без каталогизације због смањења цене коштања књиге, јер каталогизација по једној књизи била је еквивалентна износу од око 2.500 динара колико је и данас.   Сада ако неко кликне на Народну библиотеку Србије неће моћи да види сва моја објављена дела. Зато сам одлучио да издам  ову књижицу мојих библиографских радова како би они који желе могли да виде мој рад, односно објављена дела на једном месту.  За срећу, од сваке књиге сачувао сам по три примерка рачунајући да једну поклоним Народној библиотеци Србије, а по једну оставим синовима за личну библиотеку. Ја ћу их овде навести по годинама издавања и  издавачима, а надаље ћу свакој  јубиларној књизи то штампати као прилог за оне који неће имати ни ову књижицу  библиографије.

Надам се да ћу на овај начин олакшати посао онима који ће се можда  некада бавити  мојим стручним, научним, књижевним, етнографским и сакупљачким  радом. Ако неко буде наишао на неке моје чланке или књиге  које нису у овој Библиографији то је зато што сам поново  нешто испустио или заборавио. Но, рачунам боље ишта него ништа, јер то што сам испустио је делић у односу на оно што сам сачувао.

Зато онима који пишу  саветујем да обавезно врше каталогизацију како би код Народне библиотеке Србије имали званичну евиденцију онога што су објавили.  Сем тога, препоручујем да обавезно сачувају за себе по неколико примерака,  јер и  Народна библиотека Србије нема најбољу и правовремену евиденцију упркос каталогизацији.  Зато саветујем ауторима да обавезно по један примерак књиге достављају Народној библиотеци Србије и локалној библиотеци.

Година 2019. У Лесковцу

Аутор.

Напомена: Видети комплетну књигу у ПДФ формату – о в д е:

dragomir radovanovic bibliografija 2019.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: