Slađana Nedeljković: „Eto takoj“, zbornik pesama na dijalektu promovisan u Kulturnom centru Vlasotinca

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У дворишту Културног центра у Власотинцу, синоћ је промовисан зборника песама на дијалекту „Ете такој“ . Сем песника из Власотинца, било је и аутора из Врања, Бујановца, Скопља, Беле Паланке… У књизи су заступљени песници са простора бивше Југославе, сем песника из Словеније. На конкурс, који био расписан овим поводом, стигло је више од 180 песама од 72 аутора из целог региона.

-Моја идеја била је да окупим све оне ствараоце који и данас чувају, негују и упијају мелодичност свог дијалекта, без обзира да ли њиме и говоре и тако се идеја развила у пројекат, могућност да се сви ти аутори нађу на једном месту, окупе, упознају, мотивишу за даље стварање и оставе свој траг у Зборнику „Ете такој“, рекла је уредник зборника „Ете такој” Слађана Недељковић.
-Слађана је направила својеврсни мировни и пријатељски споразум, неко ново окупљање суседних држава, бивших сународника. Сваки од заступљених аутора је представио језик свог родног места и на поетски начин уобличио типичне дијалекатске особине дијалекта којем припада. Песници су се на најбољи начин потрудили да представе себе и свој град, како се у њему живи, ради и воли, као и све појединости које су засијале у њиховим очима и остале трајно забележене за неке будуће генерације, као сведочанство нашег доба“, рекла је рецезент Ана Митић Стошић.
Говорећи о значају дијалекта и самом Зборнику, Саша Станковић, песник, рецезент и сарадник на овом пројекту, и професор српског језика и књижевности власотиначке Гимназије је истакао: „У времену када свакодневно изумире по један језик, очување дијалекта делује као немогућа мисија. Међутим, искуство нам говори да језик живи и када нема ниједног говорника коме је тај језик матерњи. Тако и трајање дијалекта није везано само за број говорника него и квалитет дела која су њиме написана“, рекао је Станковић.

Између осталих, представили су се Саша Станковић, Ана Митић Стошић, Срђан Томић, Мирослав Величковић, Гордана Милојковић, Срба Такић, Петар Такић, Бранислав Петровић, Светлана Пешић, Виктор Цветић, Драган Живковић Дурге и Далибор Боце Илић.
Вече је увеличала уметничка група „Оптимисти“ из Врања, која је извела део представе Боре Станковића „Коштана“ и „Вечити пољубац“. „Надам се да ћемо наставити традицију и наредне године објавити нови зборник песама на дијалекту“, рекла је Слађана Недељковић, која је прочитала једну ауторску песму, представила све учеснике и успешно водила програм.

 

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: