Технолошки факултет Лесковац: По програму пре Болоње студира 21 студент

Loading

ЛЕСКОВАЦ – На Технолошком факултету у Лесковцу, који је део Нишког универзитета, 21 академац уписао је факултет још пре увођења Болоње 2005. године и даље имају статус студента. Међу њима, најдужи стаж  у студирању има академац који није завршио факултет и након 14 година.
У Министарству просвете најавили су да ће се на дневном реду Народне скупштине по хитном поступку наћи измене и допуне Закона о високом образовању које ће омогућити да ови студенти  и после 30. септембра, студирају на начин на који су и започели студије.
Упркос недавној изјави ресорног министра да нема никакве шансе да академцима који су студије уписали пре увођења Болоње дозволи да и после 30. септембра студирају на начин на који су и започели студије, старим студентима ће ипак, поново, на две године бити продужен рок за завршетак факултета према предболњском програму. Ову одлуку донео је Скупштински одбор за образовање, науку, технолошки развој и информатичко друштво, а очекује се да ће и Народна скупштина прихватити измене и допуне овог закона.
Љубиша Николић, декан Технолошког факултета у Лесковцу, каже да када је реч о овој високообразовној установи деветоро студената је у процедури да дипломира, а за преосталих дванаесторо постоје објективне шансе да то ураде у неком наредном периоду.
Он је додао и да је двадесетак студената узело статус мировања студентског стажа.
Подсетимо, када је 2005. донет Закон о високом образовању, старим академцима је дат први рок од две године да стекну диплому према предболоњском програму, или ће морати да пређу на нови систем студија, а последњи пут овај рок  продужен им је до 1. октобра текуће године – преноси ТВ Лесковац.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor