Народни музеј: Шести септембар 1944. најцрњи дан у историји Лесковца

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Дан 6. септембар 1944. године представља најцрњи дан у историји нашег града.Те среде град се спремао за обележавање 21. рођендана краља Петра II Карађорђевића. У Лесковац су са свих страна стизали житељи околних села на светковину организовану у част младог краља. На небу изнад Лесковца примећене су формације америчких бомбардера Б-24 Liberator. Савезнички авиони су полетели из базе у Сан Виту и околних база у Италији у 9 часова и 30 минута, а изнад циља – Лесковца су се нашли тачно у подне. Најновија истраживања изворних докумената из америчких архива потврђују да је Лесковац бомбардовало 112 тешких бомбардера Б 24 из састава 15. ваздушне армије снага САД, из 47. винга (дивизија). Бомбардери су долетели из базе у јужној Италији у четири формацијске групе: 98, 376, 449. и 450, са по 28 авиона. У само неколико минута избачено је око 600 бомби од по 1000 либри (453 килограма). Бомбе су падале у кратким серијским интервалима, док је растојање између циљева било је од 8,3 до 16,5 метара. Планом бомбардовања била је обухваћена цела варош. Лесковац се нашао у пламену и претрпео је огромна разарања. Услед штете настале током овог савезничког бомбардовања, лесковачка привреда више никада није повратила значај и улогу које је имала у економији Југославије.
Напад на Лесковац био је саставни део операције Ratweek (“Пацовска недеља“) која је  за мисију имала пресецање комуникација које су окупационе снаге корисатиле приликом повлачења немачке групе армија из Грчке.
У овом бомбардовању је, према проценама, страдало преко 1000 становника Лесковца и људи који су се нашли у њему (избеглице, војници Српске државне страже).
Ово је, без сумње, најтежи и најтрагичнији дан у историји Лесковца.
Извор:
Званични сајт Историјског музеја Лесковац

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor