Aleksandra Stratimirović: ”Nagrada za velike zasluge” (Stora Förtjänstpriset)

Loading

Aleksandra Stratimirovic får Svenssons Stora Förtjänspris 2019.

Aleksandra Stratimirović ovogodišnja je dobitnica ”Nagrade za velike zasluge” (Stora Förtjänstpriset) švedske Svensson Fondacije za svetlosne tehnologije. Aleksandra je priznanje primila na ceremoniji dodele nagrada 5. septembra u Berns Salonima u Stokholmu.
Fondacija Bertil i Britt Svensson od 1998. godine dodeljuje ”Nagradu za velike zasluge” osobama ili organizacijama koje svojim radom čine veliki doprinos kvalitetu švedskog osvetljenje u oblastima istraživanja, obrazovanja i dizajna.
Ovogodišnja motivacija glasi: „Ovogodišnja dobitnica ”Nagrade za velike zasluge” doprinosi važnim aspektom osvetljenja i na jedinstven način istražuje granicu između dizajna osvetljenja i umetnosti. Dobitnica nagrade maestralno vlada upotrebom svetlosti u umetničkom izrazu što je očito u njenim instalacijama i projektima koji doprinose humanijem okruženju u javnim prostorima, bolnicama, školama, domovima za stare, kao i stambenim prostorima.  Dobitnica nagrade je autor velikog broja projekata, izdala je izvanrednu knjigu, dizajnirala svetiljke i član je žirija mnogobrojnih međunarodnih takmičenja u vezi sa svetlom. Dobitnica nagrade takođe je međunarodno aktivna i visoko cenjena u svetu.”

BIO
Aleksandra Stratimirović je vizuelna umetnica i dizajner svetla, inicijator i osnivač festivala Beograd svetlosti. Diplomirala je na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu. Specijalističke studije dizajna osvetljenja je završila na Univerzitetu lepih umetnosti Konstfack i na Kraljevskom institutu za Tehnologiju (KTH) u Stokholmu, gde od 1998. godine vodi svoj studio. Član je švedskog Udruženja umetnika (KRO). Od 2000. godine osnivač je i član međunarodne grupe Transnational Lighting Detectives, a 2006. osniva i beogradski ogranak. Jedna je od osnivača i umetnički selektor ljubljanskog festivala svetla Svetlobna gverila. Dobitnica je brojnih međunarodnih nagrada i priznanja. Njene svetlosne intervencije su prisutne u mnogim javnim prostorima u Švedskoj, bolnicama, stambenim naseljima, školama.
Aleksandra se ističe i kao predavač.  Svoje radove je izlagala na brojnim festivalima, u galerijama i muzejima širom sveta, među kojima je i Gugenhajm muzej u Njujorku, Konstnärshuset u Stokholmu, park Palais Royal u Parizu, Amsterdam Light Festival, Lumiere London, izlozbe u Japanu, SAD, Finskoj, Izraelu, Italiji, Singapuru, Svedskoj, Sloveniji, Rumuniji, Nemačkoj, Portugalu…

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: