Доња Локошница – Лесковац: Одржана 14. манифестација „Дани паприке“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У лесковачком селу Доња Локошница одржана је традиционална манифестација „Дани паприке“ која 14 година заредом, шаље најлепшу слику лесковачког краја у свет. Сваке године је септембар у знаку аутентичне декорације села чије фасаде кућа се црвене окићене паприком. Сваке године ова манифестација окупља велики број мештана Локошнице, околних села, као и посетиоце из целе Србије.
Овогодишњу манифестацију отворила је заменица градоначелника др Јасмина Ранђеловић рекавши: „Доња Локошница је село које живи од и за паприку, то је својеврсно царство паприке које чува тајну успешног узгајања овог поврћа чије семе је старо 500 година. Ово село се дичи традициом гајења посебне аутохтоне врсте паприке која се суши по зидовима кућа, онда се преноси у домаће радионице у којима настаје алева паприка. Село Локошница је златни пример успешног села које живи и расте захваљујући неговању и чувању традиције.“
На такмичењу у брзом низању паприка победила је Јована Костић. Овогодишњу манифестацију улепшала је макета паприке, са Роштиљијаде, за коју је градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, прошле године обећао да ће се наћи у Локошници – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor