Agencija KomunikArt: Poznati dobitinici nagrada za režiju i glumu na 12. LIFFE festivalu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Главна награда за најбољу режију 12. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, Гран при „Живојин Жика Павловић“ припала је македонској редитељки Теони Стругар Митевској за филм „Господ постоји, њено име је Петрунија“. Према речима жирија у саставу Ненад Диздаревић, Винко Брешан и Бојана Маљевић, ради се о једногласним одлукама за све награђене.
Редитељка Теона Стругар Митевска поводом пројекције филма на фестивалу ЛИФФЕ рекла је: „Сви моји филмови су ауторски, али се са овим филмом десило чудо. Не само да функционише на фестивалима,  него има и веома богату биоскопску дистрибуцију. Филм је продат на 35 територија по целом свету – од Француске, до Бразила, Кореје, Кине, Аустралије и даље, што је за редитеља велика ствар. Дубоко верујем да ауторски филм има своје место у биоскопима, што се у изгубило у последњих двадесет година. Изгубили смо публику, па је велико задовољство кад мој филм, колико год био специфичан и артистички, нађе своју публику не само на Балкану, него и ван ових простора.“
Филм “Осми повјереник” у режији Ивана Салаја награђен је за најбољу продукцију. “С посебним пијететом жири награђује овај филм и поздравља успешну екранизацију вишеструко превођеног књижевног дела, што гарантује и европски успех филма“, наводи се у образложењу жирија.
Награда за најбољу мушку улогу припала је Сергеју Трифуновићу за улогу у филму “Ајвар” редитељке Ане Марије Роси. “Сергеј Трифуновић, на себи својствен начин, омогућава публици да се идентификује са његовим ликом, доказујући да је један од највећих глумаца у региону, стварајући комплексну и виртуозну улогу заједно са својом партнерком Наташом Нинковић, и прави вредан уметнички филм који ће остати запамћен“, истићеч жири.
Добитница награде за најбољу женску улогу  је Наташа Нинковић за улогу у филму “Ајвар” Ане Марије Роси, уз образложење да, као једна од најбољих глумица региона, она „гради слојевиту глумачку креацију у игри са партнером, којом овај филм чини комплексним“.
Специјално признање жирија припало је Зорици Нушевој за улогу у филму “Господ постоји, њено име је Петрунија. Према речима жирија, „Зорица Нушева у лику Петруније веома аутентично и вешто води реалистичним елементима, који личе на истините јунаке документарних ликова, и тиме доприноси да ово велико филмско остварење придобије велику симпатију публике.“
Добитница специјалног признања жирија је Ана Марија Роси за режију филма “Ајвар” уз образложење: “Жири посебно истиче дебитански филм Ане Марије Роси. Редитељским приступом који је фокусиран на виртуезно вођену глумачку игру, стварајући комплексне ликове у изузетно успелим сценама приказује сложеност међуљудских односа, кроз који се веома вешто преламају изазови савременог друштва.“
Трећа награда “Живојин Жика Павловић” припала је Петру Ристовском за филм “Краљ Петар Први”. Образложење жирија гласи: “Иако му је ово дебитански филм, Петар Ристовски показује редитељску зрелост у историјској драми, која приказује и трагедију Првог светског рата испричану из визуре појединаца, који су поднели велике личне жртве. После филма „Марш на Дрину“ редитеља Жике Митровића, Петар Ристовски са великом одважношћу и професионализмом наставља пут овог славног редитеља.“
Добитник друге награде “Живојин Жика Павловић” је Драган Маринковић за режију филма “Пијавице”. “Редитељ Драган Маринковић у трилеру показује редитељско умеће у изузетно захтевној теми. Филм критиком савременог друштва заправо даје слику данашњег света на општем нивоу. Ова напета жанровска прича вођена искусном редитељском руком доводи нас до питања да ли ми живимо строго контролисаном животу“, стоји у образложењу жирија.
Жири у саставу Коста Пешевски, Драган Јовић и Милан Д. Шпичек једногласном одлуком прогласио је победнике у селекцији студентских филмова. Гран при „Радомир Бајо Шарановић“ припао је Синиши Цветићу за режију филма „Диносаур“. Друга награда „Радомир Бајо Шарановић“ иде Сари Ристић за режију филма „Ауторефлексије у три епизоде“, док је добитница треће награде „Радомир Бајо Шарановић“ словеначка редитељка Матеја Рокавец за режију филма „Чешњеви колачки“.
Тамара Маркић
ПР Ассистант
Агенција КомуникАрт

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: