In memoriam: Vladimir Aranđelović – Mars, slikar

Loading

 

LESKOVAC – U Gradskoj bolnici jutros je preminuo slikar Vladimir Aranđelović – Mars. Vladimir Aranđelović – Mars, rođen je 18. maja 1948. godine u Pirotu. Slučajno je počeo da slika po nagovoru drugova, koji su mu odneli slike na Oktobarski salon grada Leskovca 1984. Iste godine dobija pohvalnicu. Sledeće godine dobija drugu nagradu na istom salonu. Tako je počelo njegovo slikarstvo. Od tada ima još dvadesetak Oktobarskih salona.
Nagrade su se ređale, izmađu ostalih i Oktobarska medalja grada Leskovca za izuzetan doprinos na polju likovnih stvaralaštva 2012. godine. Pobeđuje na konkursu Nede Arnerić za afirmaciju neafirmisanih umetnika 1992. godine i taj konkurs važi za staru Jugoslaviju. Godine 1999. osvaja prvo mesto u Leskovcu za samouke slikare, a 2004. i 2014. godine osvaja prvu nagradu Regionalnog konkursa Svetosavskog salona u Vučju. Iste godine osvaja treću nagradu na Svetsko trijanalu grafike i crteža u Americi, država Arizona.
Za sobom ima 12 samostalnih izložbi i stotinak zajedničkih u zemlji i inostranstvu. Izložbe u inostranstvu imao je u Hagu, HOLANDIJA – Ćustendilu, BUGARSKA – Istanbul, TURSKA i u
Hrvatskoj. Izlagao je sa poznatim umetnicima kao što su Pavle Aksentijević, poznati ikono slikar i sa Đurom Lubardom grafičarem. U kolonijama Vlajna (Vučje), Čemernik (Vlasina), 101 slikar Srbije (Kraljevo), manastir Pčinjski. Vladimir je član likovnih društava: ULIPUL Leskovac, CARA KONSTANTINA Niš, KEJ Zemun,NOVOG BRDA Beograd. Bio je član društva u Engleskoj i Turskoj.
Vladimir Aranđelović – Mars biće sahranjen sutra u 12 sati.
Izvor: JUGpress

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor