Vučje: U porti crkve Svetog Jovana Krstitelja organizovan veliki sabor u čast Nikole Skobaljića

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У порти цркве Светог Јована Крститеља у Вучју данас је организован велики сабор у част великом јунаку Лесковца, у част Николи Скобаљићу. Иако су временски услови били непогодни, манифестацијa је окупила велики број становника Вучја, околине и Лесковчана који су уживали у музици дудука, гусла и историји Лесковца у време Николе Скобаљића кроз текстове које су говорили глумци Народног позоришта, а који су приказали живот Скобаљића од рођења до погибије.
Скупу је, поред бројних грађана, присуствовало свештенство, руководство Града, представници Народног музеја, Лесковачког културног центра, Дома културе Вучје, Музичке школе и Туристичке организације Лесковац. Пре почетка програма, скупу се обратио протојереј Марко Адамовић:„Радосна су срца наша, зато што смо се окупили у оволиком броју да прославимо једног великана и мученика за веру, за слободу, за народ, за праве идеале. Да прославимо Николу Скобаљића, који је страдао мученичком смрћу, као први Србин којега су Турци набили на колац. Али његово име није тог тренутка престало да постоји, он живи и сада у нашим сећањима, у молитви. Он нас бодри и учи да и ми будемо истрајни у свему. Да чувамо своју светињу, веру и писмо. Да своја огњишта бранимо својим животима.“
Градоначелник Лесковца, др Горан Цветановић, се осврнуо на значај Николе Скобаљића у историји Града Лесковца:„Тачно на овај дан пред српску војску стао је господар Лесковца и Дубочице, витез Никола Скобаљић, и повео је у оно што ће бити последња победа Срба над Турцима. Никола и његови војници, наши преци, показали су свој слободарски дух и жељу за слободом одбивши понуду да се вољно потчине војној сили моћне Османске државе. Надахнути идејом да бране своја огњишта и породице, српски војници су до ногу потукли Турке и натерали их у бег. Данас смо овде да се сећамо имена пркосног и подвижног Николе Скобаљића што је са много одважности показао непоколебљиво слободољубље и да бисмо се сетили светлих дела и великих жртава које су наши преци принели да бисмо се данас Србима звали, српским језиком говорили и нашом историјом се поносили“, рекао је Цветановић у Вучју – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: