Završen 12. LIFFE – leskovački internacionalni festival filmske režije

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Дванаести лесковачки интернационални фестивал ЛИФФЕ, који је трајао до 18. до 22. септембра, завршен је доделом награда и приказивањем пилот епизоде „Сенке над Балканом 2“ Драгана Бјелогрлића. Као и ранијих година, и ове, покровитељ фестивала били су град Лесковац и Министарство културе и информисања, уз подршку Филмског центра Србије, а организатор Лесковачки културни центар.
Свечаном церемонијом доделе награда и приказивањем пилот епизоде серије “Сенке над Балканом 2”  Драгана Бјелогрлића завршено је дванаесто издање Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије – ЛИФФЕ. Фестивал је одржан од 18. до 22. септембра на више локација у Лесковцу, у организацији Лесковачког културног центра и под покровитељством Града Лесковца и Министарства културе и информисања Републике Србије, и уз подршку Филмског центра Србије.
Уметнички директор фестивала, Дарко Бајић захвалио се публици на великом одзиву рекавши да су управо они дали срце фестивалу и да ће се по томе памтити овогодишње фестивалско издање.
Теона Митевска Стругар, редитељка филма “Господ постоји, њено име је Петрунија“ примајући главну награду – Гран при “Живојин Жика Павловић” за најбољу режију рекла је: „Није лако бити редитељ, али ја јако волим свој посао. Живела уметност, живели ауторски филмови, живела бескомпромисност, живела храброст, и у духу црног таласа – живео добар филм. ”
Публици су се обратили и Драган Маринковић и Петар Ристовски, добитнићи друге и треће награде “Живојин Жика Павловић” за режију.
Наташа Нинковић, добитница награде за најбољу женску улогу у филму “Ајвар” поздравила је публику путем видео поруке истакавши да јој је неизмерно жао што није у могућности да прими награду у Лесковцу: “Јако сам срећна што сам примила ову награду. Захваљујем се жирију што је препознао мој и Сергејев рад у не баш лакој конкуренцији. Захваљујем се и мојој редитељки Ани Марији Росси што је написала улогу за мене и што ме је спојила у кадру са мојим колегом са класе. Није било лако држати Сергеја на једном месту месец дана, али се исплатило. Лесковачка публико, хвала и вама што нас увек подржавате. Жао ми је што нећу бити у прилици да вам се уживо поклоним, али верујем да ћу ускоро бити у могућности да то исправим.”
Видео поруком публици су се обратили и Сергеј Трифуновић, добитник награде за најбољу мушку улогу у филму “Ајвар” као и Иван Салај, добитник награде за најбољу продукцију за филм “Осми повјереник”.
Радослав Станишић, добитник Специјалног признања Дарка Бајића за филм “Последњи YУ филмски романтик” истакао је да му је посебно задовољство што прима награду за филм који је посветио свом професору Радомиру Баји Шарановићу, а још веће задовољство што му је, према његовим речима, награду уручио Шарановићев наследник – професор Бајић.
Фестивал је затворио редитељ и глумац Мима Караџић стиховима песме “Прољеће” Витомира Вите Николића.
ЛИФФЕ се током своје једанаестогодишње историје развио у престижну манифестацију која далеко превазилази локалне оквире и има све већу популарност код филмофила и филмских стваралаца. Међу овогодишњим гостима фестивала биле су бројне познате личности међу којима су Богдан Диклић, Милош Биковић, Лазар Ристовски, Ирфан Менсур, Горан Богдан, Андрија Милошевић, Бојана Маљевић, Милена Павловић, Александар Срећковић Кубура, Миодраг Радоњић, Андрија Кузмановић, Ана Марија Росси, Теона Митевска Стругар, Инес Тановић, Владимир Блажевски, Драган Маринковић, Ненад Диздаревић, Бора Драшковић, Мима Караџић, Радослав Станишић, Петар Ристовски и многи други.
Овогодишње издање ЛИФФЕ-а чинио је такмичарски програм на ком су се нашли филмови по избору селектора фестивала Милана Д. Шпичека и уметничког директора и селектора  Дарка Бајића. За престижне фестивалске награде такмичило се пет домаћих и осам регионалних филмова.
Главна награда за најбољу режију 12. Лесковачког интернационалног фестивала филмске режије, Гран при „Живојин Жика Павловић“ припала је македонској редитељки Теони Стругар Митевској за филм „Господ постоји, њено име је Петрунија“. Добитник друге награде “Живојин Жика Павловић” је Драган Маринковић за режију филма “Пијавице”.  Трећа награда “Живојин Жика Павловић” припала је Петру Ристовском за филм “Краљ Петар Први”. Филм “Осми повјереник” у режији Ивана Салаја награђен је за најбољу продукцију. Награда за најбољу мушку улогу припала је Сергеју Трифуновићу за улогу у филму “Ајвар” редитељке Ане Марије Роси. Добитница награде за најбољу женску улогу  је Наташа Нинковић за улогу у филму “Ајвар” Ане Марије Роси. Специјално признање жирија припало је Зорици Нушевој за улогу у филму “Господ постоји, њено име је Петрунија“. Добитница специјалног признања жирија је Ана Марија Роси за режију филма “Ајвар”. Специјално признање Дарка Бајића додељено је црногорском редитељу Радославу Станишићу за филм „Последњи YУ филмски романтик“.
О овогодишњим наградама одлучивао је трочлани жири у саставу Винко Брешан, Бојана Маљевић и Ненад Диздаревић. Жири у саставу Коста Пешевски, Драган Јовић и Милан Д. Шпичек једногласном одлуком прогласио је победнике у селекцији студентских филмова. Гран при „Радомир Бајо Шарановић“ припао је Синиши Цветићу за режију филма „Диносаурус“. Друга награда „Радомир Бајо Шарановић“ иде Сари Ристић за режију филма „Ауторефлексије у три епизоде“, док је добитница треће награде „Радомир Бајо Шарановић“ словеначка редитељка Матеја Рокавец за режију филма „Чешњеви колачки“.
Тамара Маркић
ПР Ассистант
Агенција КомуникАрт

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: