Vlasotince: Obeležen Svetski dan čišćenja, najviše smeća pored Doma zdravlja

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Светски дан чишћења, који се обележава током септембра, највећа је волонтерска акција већ десет година широм света са циљем да мотивише појединце, организације, удружења и државе да учествују у решавању проблема загађења животне средине разним отпадом. У Србији се ова радна акција одвијала у многим општинама и учествовало је преко три хиљаде волонтера.
Као и прошле године, и ове године у власотиначкој општини 21. септембра организован је овај највећи волонтерски и еколошки догађај. Акцију чишћења организовало је Удружење грађана Еко Власина и новоформирано Удружење младих СЕВАП. Акцији су се придужили ученици Основне школе “Синиша Јанић” , “8. октобар” и Гимназије, као и заинтересовани појединци. У акцији је учествовало више од 50 волонтера. Чистило се на неколико локација, лева и десна обала реке Власине, простор око аутобуске станице, спомен парк Старо гробље, шеталишта , околина власотиначког Дома здравља, улице у граду.
Организатор истиче да је приликом чишћења, пре свега локација које су и чишћене прошле године, примећено знатно мање смећа, и сматрају да овакве акције утичу на свест грађана о значају очувања животне средине, и зато их треба организовати повремено. Ипак, највише смећа било је поред власотиначког Дома здравља, где су чистили млади из Удружења СЕВАП и на тој локацији прикупљено је 20 врећа смећа.
У организацији акције чишћења укључили су се и људи добре воље који су одређеним средствима помогли акцију. Светски дан чишћења организује се широм света већ десет година и у њој учествује више од 150 земаља, односно више стотина хиљада волонтера.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: