Narodna biblioteka “Radoje Domanović”: Predavanje prof. dr Momčila Pavlovića

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У петак, 27. септембра 2019. године у 19.30 часова, у Читаоници Библиотеке, одржаће се предавање проф. др Момчила Павловића на тему „Женидба краља Александра Карађорђевића са румунском принцезом Маријом“. У оквиру предавања биће приказан оригинални документарни филм.
Предавање представља историографску реконструкцију женидбе краља Александара са румунском принцезом Маријом 1922, на основу историјских извора из српских и румунских архива. Визуелни део представља мини истраживање фотографија, илустрација, предмета и видео материјала који су остали сачувани у вези са свадбеним свечаностима и, по први пут, јавности ће бити приказан румунски документарни филм о овом догађају.
Проф. др Момчило Павловић, историчар и правник, научни је саветник у Институту за савремену историју од 2003. године, редовни професор од 2009. године, професор по позиву на Факултету безбедности и Учитељском факултету Универзитета у Београду. Аутор је или коаутор 25 објављених монографија и књига приређених докумената, уџбеника Историје за 8. разред основне школе и 3/4 разред Гимназије, (разна издања од 2000), десетак поглавља у књигама и преко 90 научних радова – објављених у научним часописима и зборницима радова. Руководилац истраживачког тима “The Kosovo Serbs 1981-1991” у оквиру међународног пројекта The Scholars Initiative. Председник Друштва историчара Србије „Стојан Новаковић“, члан Националног просветног савeта Републике Србије, потпредседник Одбора за акредитацију научно-истраживачких организација и члан Управног одбора Фонда за науку владе Републике Србије.

С поштовањем,
Весна Илић, директор

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor