Gradonačelnik Leskovca dr Goran Cvetanović obišao radove na izgradnji druge faze Centralnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић данас је са својим сарадницима обишао радове на изградњи друге фазе Централног постројења за пречишћавање отпадних вода – линију муља. Радови на овом пројекту започети су 6.6.2019. Тренутно се ради на изградњи комплетне конструкције дигестора висине 16 метара изнад земље и припрема се темељна конструкција за просторије у којима ће се наћи гас генератор, котларница и остале машинске просторије, као и главни шахт и постоље за резервоар биогаса и гасну бакљу.
Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић овим путем истакао је да ће завршетком пројекта Управљање отпадним водама Лесковац бити први град у Србији који ће комплетно заокружити процес пречишћавања отпадних вода чиме ће значајно бити унапређена заштита животне средине у граду, а тиме ћемо постати равноправни партнер Европи која инсистира на еколошком систему вредности.
„Вредност уговора за финансирање изградње објеката линије муља је 4,2 милиона евра или 497,5 милиона динара. Крајњи рок за пуштање у рад комплетног постројења, и објеката ПРВЕ фазе-линије воде и објеката ДРУГЕ фазе – линије муља је средина 2021.године . Подсетићу вас овом приликом да је у изградњу прве фазе Централног постојења за пречишћавање отпадних вода – линију воде, уложено10,4 милиона евра, новац земаља Европске уније“, рекао је градоначелник Цветановић на градилишту данас.
Маја Милошевић Милојић, координатор пројекта Управљање отпадним водама Града Лесковца, објаснила је поступак пречишћавања воде у Постројењу након завршетка радова на његовој изградњи, објаснила да ће сав муљ који буде дошао из прве фазе, где се технолошки обрађује и прикладно третира, улази у угушћивач муља одакле иде у дигесторе у којима се врши процес издвајања метана, угљен-диоксида и осталих једињења, одакле се из тог метана производи електрична и топлотна енергија и истакла да Лесковац од других градова издваја то што ће муљ, који заостане након процеса пречишћавања бити одлаган на депонији у Жељковцу.
Срђан Филиповски, из Надзорног одбора, изразио је своју захвалност због посете градоначелника и његових сарадника и рекао да радови напредују по плану и да ће након реализације овог пројекта повећати производња електичне енергије од око 200 kW/h.
Милош Цолић, из компаније Саде, која је извођач радова, захвалио се локалној самоуправи на подршци и сарадњи и истакао да сматра да ће се пројекат завршити у предвиђеном року, у складу са временским условима који до сада нису ометали радове – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor