Medveđa: Održan Festival meda pod pokroviteljstvom Koordinacionog tela Vlade RS

Loading

MEDVEĐA – Festival meda, održan u sportskoj hali u Medveđi, organizovan je pod pokroviteljstvom Koordinacionog tela Vlade RS za opštine Preševo, Bujanovac i Medveđu, a u saradnji sa udruženjem pčelara “Apis” i opštinom Medveđa, kao partnerom na projektu.
Kao predstavnik domaćina festivala, prisutnima se najpre obratio Milan Stevanović, predsednik Skupštine opštine Medveđa. „Značajnu pomoć mladim pčelarima da otpočnu i unaprede svoj biznis, udruženje „Apis“ dobilo je kroz donaciju opreme od strane Nemačke organizacije za međunarodnu saradnju GIZ, čime su se stvorili preduslovi da mladi ostanu na ovim prostorima, i obezbede sebi i svojim porodicama sigurnu egzistenciju. Podršku mladim pčelarima i pčelarkama pružila je i lokalna samouprava, obezbedivši prostorije u kojima se organizuju predavanja i edukacije iz oblasti pčelarstva, koja su neophodna za dalje unapređenje rada. Na nama u lokalnoj samoupravi je da stvorimo što je moguće povoljnije uslove za poslovanje naših sugrađana, kako bi mali proizvođači stvorili osnovu za sigurniju budućnost“-istakao je predsednik Skupštine opštine Medveđa, Milan Stevanović.
On je dodao da opština Medveđa svoju šansu za razvoj vidi kroz pomoć poljoprivrednim proizvođačima, jer postoje prirodni resursi za razvoj pčelarstva, stočarstva, voćarstva i treba ih iskoristiti kao prednost ovog kraja.
Dobrodošlicu prisutnima uputio je i predsednik udruženja pčelara “Apis” Miloš Jović, koji je ovom prilikom podsetio da je ovo udruženje osnovalo sedmoro mladih pčelara 2017.godine, a danas udruženje broji 37 članova, što jasno pokazuje razvoj ove grane poljoprivrede u Medveđi.
Podršku festivalu dao je i Savez pčelarskih organizacija Srbije, ispred kojeg se prisutnima obratio gospodin Rodoljub Živadinović. Nakon izložbenog i prodajnog dela na festivalu su bila održana i dva stručna predavanja koja su realizovana od strane Saveza pčelarskih organizacija Srbije.
Predsednik Koordinacionog tela Vlade RS, profesor dr Zoran Stanković je istakao da očekuje dalji razvoj opštine Medveđa, obzirom da ulaganje u manifestacije kao što su festival meda finansijski nisu velike a iste daje značajne rezultate. “Ovo udruženje ima veliki potencijal za razvoj pčelarstva, pritom veliki broj mladih ljudi je odlučilo da se bavi pčelarstvom, i sada je na državi da omogući plasman meda na strano tržište”, ističe Stanković.
Učešće na festivalu uzelo je nešto manje od 40 izlagača, koji su imali priliku da predstave i promovišu razne vrste meda, kao i kozmetiku i preparate na bazi pčelinjih proizvoda. Pored proizvoda od meda, na štandovima su se našli i domaći proizvodi od raznovrsnog sezonskog voća koje se uzgaja na teritoriji opštine Medveđa.
Na Festivalu meda postavljena je i izložba slika “Život pčela”, autora i pčelara iz Leskovca Zorana Markovića, a propraćen je i kroz tematske radionice predškolske ustanove “Mladost” iz Medveđe i umetničkim delima dece školskog uzrasta.

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: