Narodna biblioteka „Radoje Domanović“: Akademik Jovan Hadži-Đokić održao predavanje

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Читаоници Народне Библиотеке „Радоје Домановић“ у Лесковцу академик Јована Хаџи-Ђокића одржао је предавање „Од Турековца и Лесковца до Српске академије наука и уметности“. Предавању је присуствовао и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и бројне колеге академика Хаџи-Ђокића, али и школски другови.
Академик Јован Хаџи-Ђокић подсетио је присутне како је провео своје ђачке дане у Турековцу, преко школовања у Основној школи „Јосиф Костић“, Лесковачкој гимназији, до Медицинског факултета у Београду, наставку усавршавања у иностранству, све до момента када је постао члан Српске академије наука и уметности. Присутни су били у прилици да на презентацији погледају и фотографије из тог периода, али и да се упознају са његовим студијама и богатом каријером.
„Ово предавање обухвата један мој животни циклус почев од шесте године живота кад сам почео да учим први разред Основне школе у селу Турековац, све до тренутка када сам постао академик. У предавању биће речи о студијама медицине, студијама у тадашњој Чехословачкој, о завршеној и Санитетко-официрској школи у Београду. Запослио сам се на Медицинском факултету у Београду и ту провео две и по године и добио позив да пређем на Уролошку клинику у Београду у којој сам остао све до пензије.“
Академик Хаџи-Ђокић истакао је и да је учествовао на разним конгресима и председавао разним конгресима широм света, да се усавршавао у Фиренци, на Уролошкој клиници, као и на Уролошком одељењу ФОШ у Паризу, где је провео 9 месеци код највећих стручњака у то време.
„Увек кажем младима – наша земља је најлепша на свету и увек саветујем да проблеми сви прођу. Ја сам прошао трновит пут, али сам на крају постао академик. Млади треба да остану у нашој земљи где могу лепо да раде да се усавршавају како би постали оно што желе, морају много и озбиљно да раде како би се дошло до успеха јер „нема леба без мотике“, казао је академик Јован Хаџи-Ђокић.
Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић захвалио се академику Хаџи-Ђокићу за све што је учинио за пацијенте и грађане Лесковца и ширем спектру његовог деловања, пожелео му да настави са радом и много успеха у раду, јер Лесковчани цене његов рад у сваком погледу.
Градоначелник Цветановић казао је да је „град без културе, град без душе“ и подсетио да Град Лесковац издваја скоро 8,7% из буџета у област културе што је доказ за оно по чему смо препознатљиви да је култура постала доминатна у нашем крају: лесковачки Народни музеј два пута је проглашен за најбољи у Србији, а Лесковачки културни центар институцијом са највише квантитативних и квалитативних дешавања у току прошле године.
„Данас смо у библиотеци која слави 140 година, која је захваљујући академику Хаџи-Ђокићу и људима који су потекли из овог краја и пренели нашу славу. Данашњи дан је да се подсетимо славне прошлости, да бисмо могли да мењамо садашњост како бисмо градили бољу будућност за нашу децу.“
Директор Народне библиотеке Лесковац Весна Илић казала је: „Лесковац је град са великим интелектуалним наслеђем. У том духу су и настајале и настају нове генерације које стваралаштвом достојанствено бране нашу историју и наш град. Лесковац је град велике душе, још већег срца у коме свака клица проклија у велика достигнућа. Вечерас имамо велику част да угостимо великог баштинара, добротвора и великог ктитора који је постигао велика достигнућа не само у нашем граду, држави, већ је велики баштинар светског карактера, наш академик Јован Хаџи-Ђокић.“
Извор: Званични сајт Града Лесковца

P.S.
О раду академика Јована Хаџи-Ђокића говорили су и примаријус др Милан Петровић, начелник Уролошког одељења Опште болнице у Лесковцу и проф. др Живан Стојковић, који је предавао историју У Лесковачкој гимназији када је Хаџи-Ђокић био ученик те угледне васпитно образовне установе.
Академик Хаџи-Ђокић поклонио је библиотеци сва своја дела и захвалио се проситнима на посети његовом предавању, које је пропраћено уз велико интересовањем.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor