Narodno pozorište Leskovac: Završen festival „Metamorfoza“  

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Никола Воштиновић за улогу Доналда Милера и Југ Ђорђевић за режију представе „Сумња“ краљевачког позоришта и Исидора Милосављевић за текст „Ако се пробудиш“ у копродукцијској извођењу лесковачког и приштинског Народног позоришта, добитници су три равноправне награде на првом Фестивалу младих позоришних аутора „Метаморфоза“ који се претходних шест дана одржавао у Лесковцу.
Млада драматушкиња Исидора Милосављевић добитница је и четврте награде на овом фестивалу младих позоришних аутора (до 35 година) коју је доделио специјални новинарски жири. „Млади позоришни ствараоци стварно причају да је тешко да данас добију шансу, али, ево, мој пример показује супротно. Ја сам прошле године завршила факултет и захваљујући Народном позоришту Лесковац и Жељку Хубачу, данас се мој текст игра на сцени. Али мој пример није правило. Мислим да је ипак за младе најверднија ствар што се данас групишу и почињу да раде мимо институција и то је нешто што нас држи. Што се финансија тиће ми смо се, чини ми се, помири са тим да се нећемо запослити у неку од институција, пре свега због забране запошљавања, тако да сами стварамо своју причу која ће се на крају, надамо се, исплатити“, истиче млада и двоструко награђена Исидора Милосављевић.
По образложењу стручног жирија, она је добила награду због тога што се издваја зрелошћу дијалога, иновативним приступом донекле истрошеној тематици породичне драме и вештим поигравањем временом и простором. Млади Никола Воштиновић је добио награду за „два сата речитог ћутања којим је успео да се преобрати од предмета сукоба у правог протагонисту, док је редитељ Југ Ђорђевић, родом из Врања, „успео да помири универзалност теме са могућностима локалног контекста и локалним значењем“.
О тежини и квалитету младих позоришних аутора кроз пет одиграних комада током шест дана трајања фестивала одлучивао је жири у саставу: драмска уметница Ана Софреновић, драматург Светислав Јованов и новинар театролог Оливера Милошевић. Четврту награду доделио је новинарски жири у којем су седели Татјана Њежић, Љубомир Раданов и Светлана Панић Цонић, а селекцију представа је извршио познати драматург Жељко Хубач.
“Само желим да вас подсетим, досадно и упорно, на изреку да ми ово позориште, као и ову земљу нисмо наследили од својих родитеља већ смо их само накратко позајмили од своје деце”, поручио је вечерас са позоришне сцене у Лесковцу председник стручног жирија драматург Светислав Јованов.
Фестивал ће остати упамћен по невероватној енергији и талентима младих позоришних стваралаца који су све своје умеће и таленат оставили на лесковачким даскама које живот значе, као и по покупљеним аплаузима одушевљене публике, посебно на вечерашњој премијери представе у копродукцији лесковачког и приштинског Народног позоришта по двоструко награђеном тексту на “Метаморфози”.
Извор: Званични сајт Народног позоришта Лесковац

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: