Svečanom sednicom Skupštine Grada Leskovca obeležen 11. oktobar

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Свечаном седницом Скупштине Града Лесковца, одржаном у сали Народног позоришта, обележен је Дан Града Лесковца, 11. октобар.
Седамдесетпетогодишњица овог значајног догађаја за Лесковац обележена је и Свечаном академијом са пригодним програмом у оквиру којег су се представиле предивне лесковачке „Звездице“, вокални састав „Либеро“, глумци и директор Народног позоришта, Драган Божа Марјановић, Петра Димитријевић и Сузана Грујић, уз пратњу ученика Музичке школе, Милоша Стојковића и Јована Недељковић и Љиљана Ђорђевић које су отпевале химну „Боже правде“.
Свечану седницу отворио је председседник Скупштине Града Лесковца, Александар Ђуровић поздравивши све присутне и упутивши честитке овогодишњим добитницима награда и позвао градоначелника Лесковца, др Горана Цветановића да се обрати скупу.
Градоначелник, др Горан Цветановић, у свом поздравном говоруо кратко се осврнуо на историју Лесковца и казао да је Лесковац град ослободилаца, град јунака, град бораца и да захваљујући њима ми смо данас ту где јесмо.
Градоначелник је такође говорио о инвестицијама у граду у претходних годину дана: „Лесковац је град који крупним корацима стреми ка просперитету и бољитку о чему сведочи и сертификат о повољном пословном окружењу који смо од НАЛЕД-а прошле године заслужено добили и то са 92,4 % испуњености критеријума. То препознају како страни, тако и домаћи инвеститори који се одлучују да своје пословање прошире на тероторији нашег града. Тачно пре годину дана, познати немачки трговински ланац „Лидл“ је званично отворен у Лесковцу, а „Терастил“ је проширио свој производни капацитет, отворивши нови погон.
Поред наведених компанија одличну дугогодишњу сарадњу имамо и са Јуром, Аутостопом, Фалке-ом, и турском компанијом Џинси која је отворила нови производни погон у згради некадашње Синтетике у коју је Влада уложила 196 милиона динара. Тамо тренутно ради преко 900 радника који су из неусловне зграде Летекса прешли у овај објекат. А тренутно приводимо крају преговоре са успешном локалном компанијом Дитс која ће, у сарадњи са градом, проширити пословање на земљишту некадашњег Југекспреса где ће запослити 150 нових радника. Град је од продаје земљишта Дитсу и још неким локалним привредницима приходовао преко 55 милиона динара.
Локална самоуправа континуирано ради на стварању што бољег пословног амбијента и у циљу привлачењења инвеститора улаже у путну инсфраструктуру. То смо доказали и када смо донели одлуку да изађемо у сусрет локалној компанији „Статовац“ и изградимо саобраћајницу поред парцеле у Зеленој зони коју је ова компанија купила у износу од 42 милиона динара. Пројекат оживљавања Зелене зоне је инициран почетком године када је британска компанија Аптив пакард отворила производни погон у индустријској зони уложивши у њу 25 милиона евра чиме је значајно смањен број незапослених – а у будућности ће се број упошљеника попети на 3000.
Још један стари и оронули део града је оживео на пролеће када је још једна британска компанија одабрала наш град и у њега уложила 10 милиона евра како би Лесковчанима пружила место за куповину, шетњу и доколицу. Реч је о Капитол парку који успешно послује у нашем граду на обострано задовољство. А убрзано се ради на реновирању руинираних симбола старог Лесковца које су деценијама нарушавале изглед града и нико до сада није имао у плану да се њима позабави – ради се о хотелу „Београд“ и Сајма који ће ускоро повратити стару славу.
Трговинском ланцу „Лидл“ су се ове године прикључили и „Макси“, „Идеа“ и „Аман“ и Златан траг који су отворили значајан број продавница и тиме запослили велики број људи са територије града.
Драги пријатељи, драги гости, поштовани одборници, на овој свечаној седници Скупштине Града треба поменути и пројекат е-парламент реализован у претходних годину дана у који је уложено 182 хиљаде евра. Захваљујући њему рад лесковачког парламента постаће транспарентнији, бржи и бољи. Још увек имамо потешкоћа са радом, али
Поновићу да је један од битних предуслова за добро пословање и привлачење инвеститора уређена путна инфраструктура. На путевима се људи срећу, пазе једни на друге, помажу се и схватају колико их мало дели. За годину дана у Лесковцу је уређено преко 5 хиљада метара саобраћајница са преко 110 милиона динара. Поменућу вам неке од њих: саобраћајнице у Зеленој зони, Раданска, Сутјеска, Радничка и Влајкова улица, кружна раскрсница у Вучју, стари пут према Нишу до села Печењевце и Брестовац, Далматинска улица, Устаничка, Улица Књегиње Љубице, кружна окретница у Турековцу, пут према Богојевцу, Мирошевце- Славујевце, деоница пута Карађорђевац-Петровац, улица Боре Пешића, и пут на који смо посебно поносни – улаз у Грделицу – који је од најопасније и најпроблематичније саобраћајнице засијао сјајем који наши суграђани заслужују. Додаћу и дугоочекивани пут ка Власотинцу где ћемо за годину дана добити нову саобраћајницу вредну 283,3 милиона динара, као и деоницу између Печењевца и Брестовца где је вредност радова 65 милиона динара.
Реконструисан је Трг код Поште, као и степениште на Хисару, увелико се сређују тротоари широм града, а почела и изградња споменика Палим борцима у ратовима од 1991-1999. године код Гаретове палате са 4,6 милиона.
Поред саобраћајне инфраструктуре од велике важности је и побољшање услова живота наших суграђана. Инвестиције које свакако треба поменути зато што доприносе изгледу града и унапређују услове за живот свих грађана Лесковца су осветљење мостова и уређени плато око Хале „Партизан“, која је прикључена на топловод и трафостаницу. У циљу унапређења животног стандарда, јер смо свесни колико је водоснабдевање исправном пијаћом водом битно за напредовање једног друштва и развијање локалне заједнице, реконструисали смо водоводну мрежу у улици Ивана Милутиновића, Ветернички трг, као и у Великој Сејаници и Бадинцу у вредности од 32,3 милиона динара. Почели смо са реконструкцијом северног крака водоводне мреже, што је подухват на који се нико до сада није усудио већ пола века. Та огромна инвестиција је вредна 110 милиона динара.
Октобар је месец када се у нашем граду симболично покреће много иновативних и важних ствари. Овог октобра ће у Лесковцу званично бити регистрована Академија струковних студија Јужна Србија чиме ће Лесковац постати студентски центар овог дела наше државе.
Само друштвене заједнице које негују, цене и подржавају стицање и промовисање знања имају светлу будућност. Будућност нашег града се темељи на адекватном и квалитетном образовању који су основни чиниоци развоја и напредице. Улагањима у просвету и образовање ми улажемо у будућност јер су млади и образовани људи стубови наших будућих успеха.
Једна од најстаријих Основних школа која је изнедрила најеминентиније чланове наше заједнице је најзад добила изглед који заслужује. У енергетску санацију и ограду Основне школе „Светозар Марковић“ је уложен износ од преко 10 милиона динара. Најстарија школа у граду, школа „Јосиф Костић“ прошла је кроз прву фазу реконструкције вредну 70 милиона. Очекује нас и друга фаза радова којом ће ова најстарија школа постати једна од најмодернијих у земљи.
Ништа мање успешна и битна основна школа „Васа Пелагић“ је у процесу комплетне реконструкције и за те намене је издвојена сума од 218.000 евра. Поред тога, замењена је дотрајала столарија на згради Основне школе „Радоје Домановић“ у Манојловцу, а ученици Основне школе „Вожд Карађорђе“ су након тридесет година добили савремену фискултурну салу и нову ботаничку башту. Саниран је део крова, плафон и изграђена је нова ограда у Основној школи „Бора Станковић“ у Вучју, а саниран је и санитарни чвор у Основној школи „Вук Караџић“ и Школи за основно и средње образовање, Трговинско-угоститељска школа је добила нову ограду, а ученици Основне школе у Међи су добили нови кров. Обједињено ове инвестиције прелазе суму од 90 милиона динара.
Недавно су отпочели радови на адаптацији и реконструкцији вртића „Бамби“ за које је издвојено око 6 милиона динара.
Као локална самоуправа која се одговорно понаша према својој будућности, Лесковац здушно подржава, цени и стоји уз младе и талентоване људе. Светионици бродове наводе на прави пут, тако и град Лесковац улаже у наше највредније, наше младе људе и усмерава их ка правом светлу. Пре почетка свечане седнице су уручене награде најталентованијим и најуспешнијим младим људима. До сада смо наградили преко 2700 младих са преко 70 милиона динара. По пети пут је група најбољих матураната средњих школа, носилаца „Вукове дипломе“ отпутовала на екскурзију о трошку града, око 22 милиона динара је издвојено из буџета града за обављање стручне праксе и финансирање омладинских пројеката. Такође, ове године смо први пут родитељима лесковачких првака доделили новац за набавку уџбеника у износу од 6 милиона динара.
Сав труд и залагање локалне самоуправе је усмерен ка стварању најбољих могућих услова за безбрижно и срећно одрастање наше деце. На овом свету нема лепшег призора од насмејаног и задовољног детета и зато смо истрајни у организовању занимљивих и едукативних активности за наше најмлађе: Вожња бицикала, роштиљање на брду Хисар, дружење у Аеро клубу, посета Авантура парку, Јавни час стрипа, Разигране улице, Велика журка за малу матуру.
У духу промоције здравог, спортског духа се залажемо за изградњу и уређење терена и стадиона – изграђен је терен са вештачком травом, инвестиција од 32 милиона динара, „Плави павиљон“ је добио нову опрему у вредности од 100 хиљада евра. Ове године је завршена и реконструкција вишенаменске хале „Партизан“ у коју је уложено преко 70 милиона динара. Недавно смо имали ту част да присутни министар омладине и спорта и добитник медаље Вања Удовичић отвори Први мали сајам спорта у нашем граду.
Ништа од горенаведеног не би било могуће да Лесковац не остварује изузетно успешну сарадњу са Владом Републике Србије о чему сведоче бројне посете министара у протеклом периоду. За развој Лесковца су од виталног значаја биле посете министра за регионални развој Милана Кркобабића, министра културе и информисања Владана Вукосављевића, министарке за европске интеграције Јадранке Јоксимовић, министра здравља Златибора Лончара, министра за државну управу и локалну самоуправу Бранка Ружића и министра за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Зорана Ђорђевића.
Лесковац је град који се може похвалити изузетно продуктивном сарадњом са страним државама широм света која се сваким сусретом продубљује и унапређује. У протеклом периоду су нас на наше велико задовољство посетили амбасадори Велике Британије, Белгије, Марока, Египта и Индонезије. Имали смо прилику да разменимо искуства са најеминентијим стручњацима из различитих области попут власника корејске компаније Јура. Власник Јуре има 60 компанија у свету и запошљава преко 65 хиљада људи, зато се од њега много може научити. Угостили смо мотивационог говорника Ника Вујичића, Маје Миљковић, наше сребрне кошаркашице, Даниела Цукјатија и Александра Миликића, двојице градоначелника Врхнике и Бора.
Када говорим о експертима у свом послу не смем да изоставим Јавно предузеће Србијаводе и цењеног директора Горана Пузовића, који су у последњих неколико година инвестирали преко 200 милиона динара у водотокове првог реда, пре свега у корита Јужне Мораве, Ветернице и Јабланице. Тада је најављена реализација потписаног споразума у вези са изградњом растеретног канала Туловске реке – пројекат вредан 20 милиона динара који ће град и предузеће „Србијаводе“ заједнички финансирати. На тај начин ће се умногоме допринети већој безбедности на територији Јабланичког округа и заштити и очувању домаћинстава и усева локалног становништва.
Пољопривреда и пољопривредни произвођачи су од стратешког значаја за наш крај и нашу државу. Град Лесковац располаже са 56.000 хектара пољопривредног земљишта на ком се традиционално узгајају воће, поврће и житарице. С обзиром на то да је реч о плодном земљишту, а Лесковац карактерише и погодна клима, пољопривредна производња је главни извор прихода великог броја наших становника. Свесни смо да је бављење пољопривредом тежак и мукотрпан посао због чега улажемо напоре и трудимо се да за ову област обезбедимо континуиран и све већи прилив средстава. Такође, подршку овим вредним људимо се трудимо да пружимо и посетама њихових газдинстава приликом којих их информишемо о могућностима које им град пружа.
Ове године из буџета града издвојена је сума од 85 милиона динара, а планирани аграрни буџет за 2020. је 100 милиона динара. Поред тога, сваке године се све више новца издваја за субвенционисање пољопривредних произвођача – до сада је преко 4000 пољопривредника добило субвенције у износу од преко 140 милиона динара, и ниједна грана пољопривреде није занемарена – подршка је пружена воћарима и виноградарима, повртарима, сточарима, пчеларима. Велику пажњу посвећујемо и задругарима који су од министра без портфеља задуженог за регионални развој Милана Кркобабића добили средства у вредности од 36,4 милиона динара.
Драги пријатељи, Град Лесковац подржава своје становнике у свим областима њиховог интересовања што показују конкурси за доделу средстава из различитих облати: спорта, културе, медија и информисања. Град брине о свим својим становницима те редовно из свог буџета издваја средства намењена удружењима из области социјалне заштите, младим предузетницима, микро, малим и средњим предузећима.
Још један показатељ наше бриге јесу и превентивни прегледи наших лекара старијим и угроженим лицима у неприступачним местима нашег града и његове околине, као и посете стручних радних Центра за социјални рад породицама и појединцима који се налазе у стању социјалне потребе. Бригу о нашем становништву не завршавамо овде. Водимо рачуна да наша деца одрастају у чистим парковима и чистој средини, зато редовно спроводимо акције уређења јавних површина у којима неретко учествују и само мештани чија нам подршка посебно значи. Акцијом чишћења и уређења смо до сада уредили више од 400 локација и уклонили око 5000 тона отпада. Мој пријатељ Ивица Савић ми је скоро признао да је мислио да ће ова скција бити само маркетиншки трик, и драго ми је што смо му показали да није у праву.
Уважени суграђани, до вашег мишљења нам је стало. А ваше бриге су и наше бриге. Ваши проблеми су проблеми које се трудимо да решимо. Зато су врата града за вас увек отворена. Сваког уторка и четвртка чланови Градског већа разговарају са грађанима, а сваког трећег месеца организујемо Дан отворених врата, када своје проблеме можете изнети мени. Такође, моји сарадници сваке недеље врше пријем на територији читавог града и околине: у Грделици, Вучју, Брестовцу, Манојловцу.
Кажу „на младима свет остаје“. Они су наше данас и наше сутра. Зато се трудимо да побољшамо наталитет у нашем граду и сваке године из буџета града издвајамо 5 милиона динара за помоћ младим брачним паровима са изазовом у зачећу и сваке године дајемо поклон ваучере прворођеним бебама у години.
Говорећи о условима живота, веома је битно поменути и пружање квалитетно здравствених услуга. Уз помоћ Канцеларије за управљање јавним улагањима ове године кренули смо са реконструкцијом главне зграде болнице. Вредност ове инвестиције износи 21 милион евра. Почетне радове на реконструкцији обишао је и председник Републике Србије Александар Вучић. Са радом је кренула и нова амбуланта у насељу Анчики у чије смо радове уложили 14,7 милиона динара, а на чијем спрату су просторије месне заједнице. Присутни професор Векић помогао нам је веома за отварање. Пре него што се осврнемо на улагање у објекте месних заједница треба поменути и чињеницу да на пољу здравства у приватном сектору уводимо иновације и пратимо модерну медицину. Доказ за то је клиника „Герако“ у којој је отворена хипербарична комора, где се спроводи лечење кисеоником.
Сви становници са територије Лесковца су нам важни. Када желите да саградите кућу, увек крећете од темеља. Темељ града су месне заједнице зато вредно и предано радимо на реконструкцији њихових зграда. Улагали смо у објекте у Накривњу, Радоњици, Копашници, Подримцу, Винарцу.
А темеље не треба подизати ако немате коме. Град Лесковац има, и зато води рачуна о свим становницима, тако и о онима у стању социјалне потребе и о осетљивим групама. Доказ за то је недавна реконструкција Центра за социјални рад вредна 44 милиона динара која је поред санације објекта обухватила и постављање рампе и лифта за особе са инвалидитетом који су тада први пут, након оснивања Центра, имали прилику да уђу у зграду.
Успех једног града огледа се и у ефикасности његових предузећа. Град Лесковац се може похвалити великим успехом својих јавних институција који препознаје и награђује. У протеклом периоду за обнову возног парка јавних комуналних предузећа из буџета Града издвојено је 156,8 милиона динара. Механизацију јавно комуналних преузећа „Комуналац“, „Грделица“ и „Водовод“ коју деценијама нису обнављали, само у овој години смо обновили са 46,2 милиона динара. Захваљујући доброј сарањи са Министарством унутрашњих послова добили нова возила намењена ватрогасно-спасилачкој јединици у Лесковцу у вредности од 415 хиљада евра.
Поред инвестирања у предузећа, оно што један град данас чини правим градом је подизање еколошке свести и развитак екологије. Инвестицајама које вам сада представљамо, ми ћемо бити први град у Србији који ће регулисати управљање отпадним водама. Томе ће допринети изградња градског колектора у вредности од 464 милиона динара и изградња линије муља, друге фазе Постројења за пречишћавање отпадних вода, вредна 497,5 милиона динара, а подсетићу вас да је Европска унија у изградњу линије воде уложила 10,4 милиона евра.
Завршетком овог пројекта стаћемо раме уз раме са земљама Европе, а чињеница је да по многим параметрима већ стојимо уз њих. Можемо се похвалити да смо надалеко чувени, пре свега по нашим људима, по нашој срдачности и гостопримљивости и да се налазимо на културним и туристичким мапама света. „Роштиљијада“ надалеко проноси глас о нашим гастрономским зналцима, ове године организована је најбоља до сада. Поред „Роштиљијаде“ можемо се похвалити и традицијом других манифестација, као што су Ледамус, Лајф и Лесковачки карневал. Морао бих да истакнем да ми је учињена велика част да прошле године будем проглашен председником Федерације европских карневалских градова што нам омогућава још бољу сарадњу на овом пољу.
То што је по речима министара, амбасадора, посетилаца и наших суграђана Лесковац узорити град у многим областима, доказујемо и бројним наградама. Два пута смо добили награду Заштитника грађана за приступачност свих облика као и за приступачност садржајима културе захваљајући Народном музеју који је троструки носилац награде Михаило Валтровић. Више пута награђивани смо и на Дунавском форуму. Последњи пут пре само неколико дана Дунавском повељом за организацију Роштиљијаде, а поносни смо носиоци и Златног кључа и Дунавског капетана. Истичемо се и у области здравства и сарадње са републичким министарствима, с обзиром на то да је лесковачка болница добитник две међународне награде у Лондону и Хонг Конгу, а да је Лесковац добитник захвалнице Министарства одбране за усаглашавање плана одбране града са републичким. Без лажне скромности бих истакао да сам добитник сребрног знака Црвеног крста и постављен за члана председништва Српског лекарског друштва Србије, и да сам проглашен Џентлменом године.
Драги моји пријатељи, све о чему сам говорио не би могло бити реализовано без велике подршке коју имамо од стране нашег председника господина Александра Вучића и читаве Владе. Приликом своје последње посете обишао је градски стадион, где ће нићи нови објекат, а само пар месеци пре тога обишао нас је у оквиру кампање „Будућност Србије“. У нашем крају председник је боравио и приликом отварања јужног крака Коридора 10. То је пројекат на који смо сви чекали декадама. То је подвиг вредан дивљења којим је изграђено све оно што генерације пре нас нису успеле да изграде, зато треба да се поносимо овим ауто путем који ће бити за нашу децу и будућност.
Сви видови саобраћајне инфраструктуре се развијају. У Лесковцу је уређено 10 пружних прелаза и не заборавимо да је пругу Винарце – Ђорђево отворио управо господин Вучић. Зато му хвала на свему што чини за нас.
Драги пријатељи, успех се не мери оним што сте постигли, већ препрекама које се на том путу превазиђу. А ми, нити бежимо од препрека, нити се повлачимо пред проблемима. Наша снага се огледа управо у томе што се суочавамо са њима. Један од њих је, нажалост, школа Јосиф Костић. Ја се овом приликом извињавам ученицима, родитељима и запосленима у школи због кашњења. Радови на вашој школи, вредности 63 милиона динара, ће бити завршени у првој половини наредне године.
Драги суграђани, у изнетом сте видели да смо озбиљни у намери да Лесковац учинимо градом достојним наших суграђана. У даљем излагању осврнућу се на будуће инвестиције које нас очекују и које ће наставити трасирање Лесковца путем успеха.
Приоритет Града Лесковца у наредном периоду је отварање нових радних места. Са тим циљем планира се наставак развоја Зелене зоне. План за ово подручје града је комунално-инфраструктурно опремање Зелене, ова инвестиција вредна је преко 100 милиона динара.
Такође, планира се реализација Јавног приватног партнерства за јавну расвету које ће омогућити замену осветљења на територији читавог града (град и свих 144 насељених места) и стављање нових ЛЕД сијалица што ће довести до уштеде у граду и омогућити боље и савременије осветљење града. Вредност пројекта је милијарду и сто милиона динара.
Саобраћајна инфраструктура један је од носилаца развоја локалне заједнице. Са тим циљем планира се наставак на изградњи и рехабилитацији саобраћајница на територији Града Лесковац. Чули сте да су у току радови у Печењевцу и ка Власотинцу. Оно што планирамо и од чега нећемо одустати је изградња обилазнице, односно Булевара Николе Пашића, реконструкција пута ка Бојнику, изградња обилазнице око Светоилијског гробља.
Оно што је ударно, а започињемо ове године је изградња Централног градског трга. Иако оспораван, овај пројекат ће бити понос Лесковчана и будуће место окупљања и стварања успомена. Вредност инвестиције са ПДВ-ом је преко 220 милиона динара.
Поред наведеног, наставићемо и да улажемо у све сегменте локалне заједнице, а све у служби наших суграђана.
Драги суграђани, пријатељи, гости, саборци… Хвала Вам што сте данас увеличали овај, за нас велики празник. Хвала свима што доприносите нашем бољитку, нашем успеху, просперитету. Честитам свим добитницима на наградама. Верујем да их многи нису очекивали, свакако их нису тражили, али верујем да су поносни што ће заувек остати уписани у историју Лесковца. Драги моји, честитам нам празник! Живи ми били!“
Седницу је обележила додела Октобарских награда. Ове године награђено је 45 заслужних појединаца и установа. Додељено је 11 Новчаних награда, 29 Похвала и 5 Медаља.
Новчане награде углавном су припале успешним ученицима и студентима, Похвале су уручене успешним установама и појединцима, установама које славе славе јубилеје и онима који су допринели бољитку Града.
На предлог градоначелника Цветановића медаље су уручене: Ватрогасно-спасилачкој јединици, Технолошком факултету, др Александру Петровићу, др Александри Цветановић и министру омладине и спорта Вањи Удовичићу.
Новчане награде припале су: Зорану Илићу, Миони Томић, Душану Димитријевићу, Александру Радовановићу, Александри Стоиљков, Павлу Јојићу, Ненаду Станковићу Маратонцу, Марији Савић, Николи Марковићу, Милану Миленковићу и Александру Миловановићу.
Похвале су отишле у руке: ОШ „Бора Станковић“ у Вучју, ОШ „Славко Златановић“ у Мирошевцу, ОШ „Вожд Карађорђе“, Средњој школи у Грделици, Канцеларији за младе Града Лесковца, Народној библиотеци „Радоје Домановић“, Туристичкој организацији Лесковац, Окружној канцеларији Савеза слепих Лесковац, Рукометном клубу „Дубочица 54“, Планинарско скијашком клубу „Кукавица“, Канцеларији за управљање јавним улагањима, Националној алијанси за локални економски развој – НАЛЕД, Божидару Стојиљковићу, др Јовици Вучковићу, Денки Златковић, Маји Миљковић, Нини Станисављевић, Бојану Станимировићу, певач и хуманитара, Стефану Митићу – Тићмију, Горану Јовићу, проф. др Бериславу Векићу, Горану Пузовићу, директор ЈВП „Србијаводе“, Банету Oбрадовићу, Душану Величковићу, др милану Иванову, поручнику Димитрију Станковићу, ОШ „Петар Тасић“, проф. др Мирославу Ристићу, Горану Тодоровићу Фаци.
Сви добитници медаља захвалили су се на урученим признањима казавши да им је указана велика част.
Командант Ватрогасно спасилачке јединице Ненад Симић је примио награду у име целе јединице и том приликом рекао: „Ова награда за ватрогасно спасилачку јединицу представља изузетну част, самим тим и обавезу, па бих ја хтео у име својих колега и у своје име да се захвалим градоначелнику Лесковца др Горану Цветановићу, свим сарадницима градоначелника као и свим грађанима који су препознали наш труд и залагање, уз наше обећање да ћемо у будућности бити још бољи у пословима које обављамо“.
Декан Технолошког факултета проф. др Љубиша Николић је изашао на сцену, уручена му је награда и он се у име својих колега, студената и у своје лично име обратио присутнима и захвалио се на томе што је рад Технолошког факултета препознат и високо вреднован. „Захваљујем се свима који су нас подржавали и помогли нам да се свих ових година развијамо и јачамо. Колико је ова награда признање за оно што је урађено до сада, толико је и обавеза да радимо боље и квалитетније, што ја овом приликом могу да обећам, јер знања никад доста и као што рече Јехуди Менухин „Знање је отров који у већим количинама лечи, а у малим убија“.
Др Александар Петровић указао је да његова њубав према науци потиче од најмађих дана: „Хвала Вам најлепше на овом признању. Ову медаљу ћу посветити професоркама и професорима, наставницама и наставницима, учитељима и васпитачицама који су ме овде у Лесковцу од забавишта па до лесковачке Гимназије много томе научили. Уз њих сам и схватио да ће наша дела и наше заслуге вредновати време. А оно што је важно овде и сада је наша људскост, у име те људскости ја желим да Лесковац и даље има тако богату просветну традицију, да изнедри пуно, пуно квалитетних људи.“
Др Александра Цветановић, након преузимања награде казала је: „За мене је ова награда дошла потпуно ненадано, неочекивано, и учинила ме изузетно поносном и срећном. За разлику од досадашњих награда и признања које сам добијала, има потпуно друго значење и други смисао, јер су ми је доделили они мени ближи и дражи, а самим тим и најважнији, а то су моји Лесковчани. Током досадашњег рада, део Лесковца сам увек носила са собом и са поносом истицала одакле долазим и трудила се да квалитет нашег града пренесем широм света. Хвала на указаној части и поверењу које сте ми указали. Ово признање ме обавезује да будем још боља, да будем јо бољи амбасадор Лесковца.“
Министар омладине и спорта и прослављени репрезентативац у ватерполу, Вања Удовичић, се захвалио на награди и истакао да му је у мору медаља које је у животу освајао ово једна од дражих: „Ово је посебна медаља зато што је о искрених људи, темпераментних људи, људи отвореног срца, али медаља која обавезује пред којом стојимо одговорно, са пуно части и привилегије. Част је и привилегија зато што данас стојим раме уз раме са овим дивним људима али и са свим оним дивним људима који су у прошлости стајали овде, али и одговорност према ономе што ћемо урадити и што треба да урадимо за добробит Лесковца, за добробит свих нас.“

Извор: Званини сајт Града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: