Omladinski klub: „Leskovac u borbi protiv trgovine ljudima“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У седишту Омладинког клуба Лесковац одржано је предавање поводом Европског дана борбе против трговине људима под називом „Лесковац у борби против трговине људима“. „Данашња тема јесте трговина људима и планирали смо да на Европски дан борбе против трговине људима одржимо једно кратко предавање и да презентујемо кратак филм о томе које опасности може да произведе трговина људима“, казао је директор Центра за социјални рад Предраг Момчиловић.

Др Јасмина Ранђеловић, заменица градоначелника Лесковца, отворила је овај скуп:„Трговина људима је глобални феномен. Погађа земље у политичкој и економској транзицији, неразвијене земље и земље у развоју, земље у рату и оне које су претрпеле ратна дешавања.

Нажалост на овај феномен није имуна ни наша земља, ни наш град. Из тог разлога је, на иницијативу градоначелника Лесковца др Горана Цветановића, Градско веће новембра 2013. године донело одлуку да се формира ,,Локални координациони тим за борбу против трговине људима Лесковац“. Тим је формиран за оснаживање системског партнерства у спровођењу Националне стратегије за борбу против трговине људима. Стратегију заједнички спроводе Међународна организација за миграције и Министарство унутрашњих послова Републике Србије у партнерству са десет градова и општина у Србији. “

„Град Лесковац је, препознавајући значај деловања на овом пољу, са Центром за заштиту жртава трговине људима, Београд, као најважнију установу која пружа заштиту жртвама трговине људима, потписао протокол о сарадњи, јер желимо да делујемо проактивно и да на сваки начин спречимо трговину људима у нашем граду, а такође и пружимо помоћ жртвама трговине људима“, додала је заменица градоначелника др Јасмина Ранђеловић.

Сања Кандић, стручни радник у невладиној организацији „Атина“ и један од предавача, је истакла: „Треба се склонити од стереотипа и предрасуда да се трговина људима дешава „тамо негде друго“, јер кад говоримо о томе мислимо то су неке друге жене и други мушкарци, друга деца. Трговина људима се дешава нама, дешава се у Србији и дешава се у нашем дворишту, стану поред нашег и то је прва ствар које морамо да будемо свесни. Друга ствар јесте да се тиче свих нас. Уколико се није десило нама или некоме ко је нама близак, то не значи да се није десило некоме кога не познајемо и да морамо да реагујемо на то. Оно што јесте јако велика опасност у савременом времену јесте опасност од интернета и разноразне злоупотребе које могу да дођу од разноразних социјалних мрежа због чега су млади изложени још већем ризику него пре неких 15, 20 године, тако да трговина људима је сама по себи спечифична и комплексна и због савремених технологија добија још један ниво комплексности“, објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor