Narodni muzej Leskovac: Dva veoma zanimljiva projekta

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Народни музеј у Лесковцу реализује два веома занимљива пројекта –„Израда мреже и унапређење информационог система у Народном музеју Лесковац за потребе дигитализације“ и Пројекат Мултимедијални водич односи се на водич који је доступан путем бесплатне мобилне апликације, у којој су публици понуђена 22 садржаја који су представљени сликама, текстом и аудио записом на два језика – српском и енглеском.

 I

Народни музеј Лесковац

Назив пројекта: Израда мреже и унапређење информационог система у Народном музеју Лесковац за потребе дигитализације

Аутор и руководилац пројекта: Сузана Ранђеловић, документариста, координатор за дигитализацију и мултимедијалну презентацију

Време реализације пројекта: мај – октобар 2019.г

Вредност пројекта: 550.000,00

Циљ пројекта: перформансе и безбедност нове рачунарске мреже

Покровитељ: Министарсво културе и информисања Републике Србије, Сектор за дигитализацију културног наслеђа, Град Лесковац

Опис пројекта: Пројекат Израда мреже и унапређење информационог система у Народном музеју Лесковац за потребе дигитализацијеима за циљ израду мреже за унапређење информационог система и омогућавање услова за примену дигиталних метода и техника пописивања, чувања, представљања и анализу културног наслеђа и обезбеђивање системског, квалитетног и уједначеног приступа дигитализованој грађи.

II

Народни музеј Лесковац

Назив пројекта: Мултимедијални водич кроз Царичин град

Аутор и руководилац пројекта: Сузана Ранђеловић, документариста, координатор за дигитализацију и мултимедијалну презентацију

Сарадници на пројекту: Небојша Димитријевић, кустос археолог и Јелена Радовић, етнолог – антрополог.

Време реализације пројекта: мај – октобар 2019.г

Вредност пројекта: 650.000,00

Циљ пројекта: да се домаћа и страна јавности, као и туристи који бораве у нашем округу, упознају са историјом и културом Лесковца и  да се на тај начин подигне свест о значају културног наслеђа нашег града.

Покровитељ: Министарсво културе и информисања Републике Србије

Опис пројекта: Предвиђено је технолошко унапређење начина презентације и промоције културног наслеђа, пре свега археолошког локалитета Царичин град, а потом и фондова Народног музеја и самог града Лесковца кроз примену мобилне платформе, чиме су видљивост и доступност културног наслеђа подигнути на сасвим нови ниво. Мултимедијани водич  „Cultural Places“ је вишејезични туристички водич, који туристима нуди више од 500.000 дестинација, међу којима се нашао и наш музеј.

Пројекат Мултимедијални водич односи се на водич који је доступан путем бесплатне мобилне апликације, у којој су публици понуђена 22 садржаја који су представљени сликама, текстом и аудио записом на два језика – српском и енглеском. Ови садржаји се односе на четири локације  Народног музеја Лесковац: археолошки локалитет Царичин град, сталну поставка Народног музеја у Лесковцу, Градску кућу и Текстилни музеј.

Апликацију је урађена у сарадњи са консултантима из фирме Го Ту Тек из Београда и Ороундо Мобиле из Беча.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: