Vlasotince: Forum mladih iz Srbije i Bugarske

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Бугарској, на језеру Правец је одржан форум младих из Србије и Бугарске под називом “Енергија младих за унапређење локалних заједница”. У овом прекограничном пројекту две земље учествовало је четрдесеторо младих  људи из различитих региона Србије и Бугарске. Пројекат је реализован под покровитељством  Европске уније, а партнерска организација из Србије је Клуб за оснаживање младих 018 из Ниша, коју је на овом догађају представљао Никола Божановић, дугогодишњи омладински активиста и председник Кровне организације младих Србије. У делегацији је учестовао и Јован Станковић, студент Правног факултета у Нишу из Власотинца.

“У анкети која је рађена међу младима широм Србије, укључујући Јабланички округ и општину Власотинце, се показало да око 80% младих никада није било активно у некој организацији цивилног друштва нити је учествовало директно или индиректно у реализацији неке акције. Ова статистика скоро је идентична и у Бугарској. Међу питањима у анкети је било и да ли ће млади остати у земљи, колика је партиципација младих у органима државне управе и локалне самоуправе, да ли су запослени, да ли задовољни мерама које се предузимају од стране државе за решавање њихових питања и проблема”, истиче Јован Станковић.

Резултати анкете су показали да млади ове две суседне земље имају сличне проблеме и да је овај пројекат јединствена прилика да се они идентификују и почну да се решавају, а све у циљу стварања бољих услова за младе и њихово укључивање у друштвене процесе јер они са својим знањем, енергијом и иновативношћу могу да дају свој допринос развоју мање развијених округа и мањих места и да тиме и цело друштво у Србији и Бугарској крене у бржи  прогрес.

“Одушевљени смо гостопримством на које смо наишли и које ћемо ускоро имати прилику да узвратимо. Следећи форум ће се организовати у Нишу. Са великим задовољством очекујемо наше колеге из Бугарске да заједно радимо, напредујемо, размењујемо искуства и примере добре праксе, дружимо се, оснажујемо, подржавамо и реализујемо заједничке пројекте и квалитетне иницијативе, као и да учвршћујемо пријатељске односе. Са колегама  из Бугарске радићемо на препознавању и решавању различитих проблема у нашим државама у сарадњи са републичким и локалним органима, као и са представницима цивилног друштва. Заједно стремимо интензивној прекограничној сарадњи, повећању мобилности младих у региону, јачању и унапређење локалних заједница у нашој земљи”, додаје Јован Станковић.

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor