Програм прекограничне сарадње Лебана и Ћустендила из Бугарске

Loading

ЛЕБАНЕ – „Зелена прекогранична сарадња-боље учење кроз искуство“ , назив је пројекта који је презентован у оквиру прекограничне сарадње општине Лебане и бугарског града Ћустендил. Ово је програм ИПА фонда Европске уније чија је вредност 430.000 евра, од тога 135.000 евра припада лебанској општини, а средства ће, како је рекао председник општине Иван Богдановић, бити усмерена на санацију и адаптацију Дечјег вртића на коме ће бити замењен кров и бити подигнута енергетска ефикасност објекта, а биће замењен и одређени део намештаја и уређен парк око објекта. Богдановић наглашава да је ово прва значајнија реконструкција од изградње објекта 1976. године.


Невена Здравковић, директорка Предшколске установе у Лебану истакла је да ће ова адаптација знатно побољшати услове смештаја, али и квалитет образовања и васпитања најмлађих.
Истовремено у околини бугарског града Ћустендила биће адаптирана зграда основне школе која ће служити за извођење наставе у природи, а како је предвиђено пројектом о прекограничној сарадњи доћиће и до размене ученика из два града који ће одлазити у посете Лебану, односно Ћустендилу.
Овај програм подразумева и низ едукативних садржаја са обе стране границе који имају за циљ подизање еколошке свести најмлађих.
Пројекат је од маја ове године, када је и одобрен, био у припремној фази, а рок за реализацију свих активности које подразумевају и санацију вртића у Лебану је 24 месеца.

Извор: ТВ 4С

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: