RPK Leskovac: „Start Up – Program preduzetništva i samozapošljavanja”

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У ПКС – РПК Лесковац медијима и присутнима представљена је презентација „Start Up – Програм промоције предузетништва и самозапошљавања“. Презентацији су присуствовали, предстваници Националне службе за запошљавање Лесковац, општинских и градске управе Јабланичког округа, пољопривредне стручне и саветодавне службе Лесковац, заинтересовани предузетници и почетници у бизнису, као и предствници банака.

Програм је усвојила Влада Србије и резултат је активности дефинисаних Меморандумом о сарадњи са Немачком развојном банком (KfW). Идеја је да се малим и микро предузећима и пољопривредницима, који до сада нису били у прилици да дођу до кредита, обезбеди оваква новчана подршка, односно да се могућност Start Up-a понуди свима чији је посао у зачетку или пред започињањем.

Бранислав Поповић, из ПКС – РПК Лесковац, наглашава да, за разлику од неких других програма, ово нису кредити само за почетнике, већ и за фирме млађе од две године.

„Друга важна разлика је у томе што ће предузетници отплату кредита гарантовати купљеном опремом, а не хипотеком на своје некретнине. Други степен сигурности отплате, даваће Канцеларија за јавна улагања. Апликанти ће, најпре, у Привредној комори проћи петодневну обуку за израду бизнис плана, што је предуслов за конкурисање. Јављају се потом пословним банкама у којима подносе захтев за кредит и субвенцију намењену онима који редовно измирују обавезе по кредиту, у висини од 20 процената од укупног инвестиционог улагања. Бесповратна средства не могу бити већа од 360.000 динара. Повољни банкарски кредити додељиваће се за инвестирање у опрему, машине, постројења, саднице, куповину или адаптацију производног и пословног простора и предузетници нису ограничени у избору делатности или гране привреде и индустрије у којој ће пословати. То се односи и на трговину, односно услужне делатности. Кредитна средства могу послужити и као обртна, а максимални износ по једном захтеву је 3,6 милиона динара.“

Поповић је појаснио да се предузетницима и другим корисницима кредита нуде повољни услови отплате, у виду ниже каматне стопе, која износи максимално 5,99% на годишњем нивоу. „Говоримо о повољном кредиту, јер програм подразумева и субвенције. Примера ради, ако се ради о кредиту од 1,8 милиона, камата на овај је 280.000 динара, али је субвенција 360.000, што значи да корисник у овом случају враћа мање него што је добио. Партнерске банке су Raiffeisen, UniCredit  и Банка Поштанска штедионица.“

Информације о Програму, као и документација неопходна за учешће у Програму, могу се преузети са сајта Министарства привреде – објављено је на званичном сајту РПК Лесковац.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor