Свечана академија поводом 100. година од рођења Божидара Ђорђевића Кукара

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У препуној сали Народног позоришта Лесковац данас је одржана свечана академија поводом 100 година рођења Божидара Ђорђевића Кукара и поводом промоције књиге „Божидар Ђорђевић Кукар – живот и судбина“. Обележавање стогодишњице рођења истакнутог Лесковчанина окупило је чланове његове породице, бројне Лесковчане, ученике лесковачких школа, руководство града и све поштоваоце његовог дела.

На скупу је говорио градоначелник Лесковца др Горан Цветановић и породици Божидара Ђорђевића Кукара пожелео здравље и срећу, као и да својим генетским наслеђем наставе дело свог претка и да заједно сви наставе његову визију. „Божидар Ђорђевић био је један од оних наших суграђана, визионара, који су оставили неизбрисив траг у историји Лесковца и знали како треба радити и развијати град. Као оснивач фармацеутске индустрије и фабрике лекова Здравље, која је важила за окосницу развоја нашег града, као један од твораца Академског позоришта и као оснивач Планинарског друштва у Лесковцу, Божидар Ђорђевић је заувек отргао себе од заборава. Драги суграђани, тридесетих година прошлог века Лесковац је био познат као мали Манчестер. Седамдесете године биле су године поновног економског раста нашег града, захваљујући људима попут Божидара. Ми настављамо тим путем, да будемо на понос генерацима које долазе. Верујем да у томе и успевамо и да ћемо успевати и надаље, јер наш мали Манчестер, наш град дивне прошлости , којом ретко који град у Србији, може да се похвали, то заслужује”, казао је градоначелник Цветановић.

Један од аутора монографије, Никола Милићевић, захвалио се породици Ђорђевић на поверењу које су му указали поверивши му писање о животу овог легендарног Лесковчанина. „Божидар Ђорђевић Кукар је био веома комплексна личност са једнако сложеном животном причом препуном неочекиваних обрта и наизглед неспојивих елемената. Син једног од највећих индустријалаца Лесковаца из његовог златног доба манчестеризације, а готово стални члан ансамбла Академског позоришта Боре Димитријевића Пиксле, сјајан фудбалер, дугогодишњи првотимац легендарног Јосифа, још бољи редовни студент Фармацеутског факултета у Загребу, родољуб и тихи помагач Антифашистичког отпора.“
Драгана Стојановић, ћерка Божидара Ђорђевића Кукара, обратила се скупу и притом рекла: „Данас је прилика да породица Ђорђевић Кукар искаже свој понос и велико задовољство што ће јавности бити промовисана књига, биографија Божидара Ђорђевића која га представаља у реалном светлу онаквим какав је био за живота. Биографија мог оца Божидара Ђорђевића обухвата све сегменте његовог живота – човека који је био свестран, активан у реализацији својих интересовања и циљева који су превазилазили лични интерес. “
„Биографија Божидара Ђорђевића такође је сведочење о карактеру и развоју нашег града Лесковца коју неминовно прати историја и судбина породице Ђорђевић. Морам да кажем да сам поносна, јер сам ћерка оца који се храбро борио у свом животу и пркосио судбини која је у дужем временском периоду била слика и одраз друштвених и политичких прилика нашег града Лесковца и целе земље“, додала је Стојановићева.
Скупу су се обратили и декан Машинског факултета у Београду др Радивоје Митровић и бивша радница фабрике „Здравље“ Милка Стојановић, који су говорили о неизбрисивом трагу који је Божидар Ђорђевић Кукар оставио – објављено је на званичном сајту Града Лесковца.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor