Народна библиотека Лесковац: Промовисана монографија „Кућа од речи…“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – У Народној библиотеци „Радоје Домановић“ одржана је промоција монографије „Кућа од речи: 140 година институционалног библиотекарства у Лесковцу“ која је реализована у оквиру пројекта Јубилеј – 140 година од оснивања прве читаонице у Лесковцу, а ообјављена захваљујући помоћи Министарства културе и информисања Републике Србије и Скупштине града Лесковца.

Ово је, преноси ЈУГмедиа, прва монографија о историјату најстарије културне установе у граду на Ветерници. Било је неколико покушаја да се напише монографија, али тек данас, када је библиотека на путу да дигитализује сву грађу коју поседује, дошло се до валидних историјских података и правог датума о њеном оснивању. „Увек се причало о далекој 1869. години, а затим смо дошли до историјског документа, тачније дописа начелника тадашњег Округа нишког од 4. јуна 1879. године министру просвете и црквених дела у вези са иницијативом грађана вароши лесковачке за оснивање читаонице. Тако је све почело. Ове године славимо 140 година од оснивања прве читаоинице, јубилеј који је од великог значаја за нашу друштвену заједницу и саставни део нашег опстанка кроз вихоре времена које смо прошли. Снага Лесковца и Лесковчана, и то на темељу јаких националних особина, показала се и оснивањем читаонице на иницијативу тада умних Лесковчана“, казала је у уводној речи на промоцији Весна Илић, директорка Народне библиотеке.

Те исте 1879. године, 21. јуна, тадашњи министар даје сагласност да се у Лесковцу формира читаоница. “Данас наша библиотека има пред собом велики и одговорни задатак. На Библиотеци је да дигитализује памет свог завичаја, да дигитализује историју свога завичаја као и његово културно наслеђе и да заједно са градом напредује и иде у корак са савременим временом”, навела је Илићева, на чију иницијативу је тек данас, после 140 година написана монографија, историјат једне културне установе коју су посетили Радоје Домановић, Матија Берћковић, Данило Киш, Стеван Раичковић, многобројни истакнути писци, награђивани, цењени, некадашни и садашњи добитници НИН-ове награде.

„Али ово је и место где смо управо кроз ту читаоницу изнедрили нове наде, нове блиставе умове који потичу из Лесковца. Нема студента из Лесковца који није користио нашу грађу и барем сат времена провео у овој читаоници”, закључила је Илићева.

У програму је учествовао и историчар Мирослав Каранфиловић, један од аутора ове монографије – извештава ЈУГмедиа.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: