Културни центар: Отворена изложба слика Александра Спасића „Пејзажи Власотинца“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У Галерији Културног центра приређена изложба слика Александра Спасића под називом „Пејзажи Власотинца“. Још једном је млади сликар, који последњих година гради свој сликарски идентитет, показао изузетан таленат, дар да свој унутрашњи свет, своје спознаје, емоције и расположења пренесе на сликарско платно.

„Ова изложба настала је из пројекта „Пејзажи Власотинца“ који реализује Културни центар. Ради се о пројекту којим смо конкурисали код Министарства културе и информисања Републике Србије за савремено стваралаштво у области културне делатности особа са инвалидитетом. Прошле године, ово министарство нам је одобрило пројекат „Слике Власотинца“. На наше велико задовољство ове године Министарство културе и информисања издвојило је 147.000 динара за наш нови пројекат. Идеја нам је да на овај начин обогатимо ликовни фонд Културног центра, који је од данас богатији за 24 нове слике које ће већ крајем године бити изложене у галерији музеја у Ћуприји, а наредне године у још неколико галерија широм Србије. Надамо се да ће Министарство културе и информисања и наредних година подржавати сличне пројекте са којима будемо конкурисали“, истакао је Братислав Валчић, уметнички руководилац програма у Културном центру и координатор пројекта.

 

„Изузетно ми је драго што сам вечерас у прилици да говорим о сликама Александра Спасића и што могу на овај начин да подржим његов рад. Тематско и техничко истраживање Александра Спасића је пејзаж. Његови радови својим квалитетом, свежином инспирације и неспутаном реализацијом  јасно говоре о његовом стваралачком таленту. Они су настали у истраживачком поступку током кога комбинује традиционалне сликарске технике, уљане и акрилне боје, стварајући специфичне текстуре. На његовим радовима примећујемо ствари какве јесу, али и онакве какве би требало да буду. Такође, примећујемо снажну сликарску енергију која просто пулсира и вибрира кроз стваралачки процес. Одлика ових радова је уравнотежена композиција, наглашена форма, хармонија боја и њихових тонова, инстанчани осећај за обраду детаља. Извесно је да је пред нама аутор који ће постати аутентична уметничка личност препознатљивог израза“, истакао је академски сликар Јован Спасић, говорећи о изложеним сликама.

Аутор Александар Спасић  је говорио о пејзажу и природи као његовој инспирацији. „Природа као тема је провокативна сама по себи  јер је непрестано у промени. Са друге стране, она траје под условима који се непрекидно мењају. Након перцепције неког предмета, преносим мисао на папир препуштајући се тренутном расположењу. У раду најчешће користим уљани пастел и акрилне боје наког чега гребањем постижем одговарајућу текстуралност. Ови пејзажи су нека врста мог виђења природе кроз неко моје унутрашње стање“, појаснио је свој препознатљиви ликовни израз Александар Спасић.

„Овим пројектом Министарство културе и информисања и Културни центар афирмишу младе ликовне ствараоце из нашег краја и уједно омогућавају да Културни центар обогати свој фонд за нове слике које ће красити наше просторије и галерију. Посебно бих се захвалио сликару Александру Спасићу на радовима и изузетној сарадњи са Културним центром“, истакао је Бобан Димитријевић, директор Културног центра отварајући изложбу.

Александар Спасић је 2012. године дипломирао на Високој струковној школи за текстил и дизајн у Лесковцу, а ове године је на истом факултету завршио специјалистичке студије.

До сада је шест пута самостално излагао у Власотинцу, Вучју и бугарском граду Монтана.

Треба следити своје снове. И сам живим по том принципу, рекао је недавно у једном интервјуу млади сликар Александар Спасић. И он заиста кроз сликарство живи своје снове и то делом већ годинама показује.

Извор: Културни центар Власотинце

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor