ЛКЦ: Промовисан роман Зорана Давинића „Капија за други свет“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – После промоције у Београду и Власотинца, синоћ је у Галерији Лесковачког културног центра промовисан роман „Капија за други свет’’, познатог власотиначког књижевног ствараоца Зорана Давинића. У препуној Галерији о књизи су говорили проф. др Сунчица Денић, професор књижевности на Педагошком факлтету у Врању, новинар и публициста Данило Коцић, док је Светлана Пешић, читала делове из романа. Присутнима се, на крају промоције, обратио и аутор.

Роман почиње истинитом причом у првом послератном лету, на Светог Јована, у Власотинцу. У роману је духом и хумором приказан свет мале вароши после Другог светског рата. Главни ликови су два ученика Зорица и Будимир, Зорица ћерка емигранта, жандарма Илије а Божидар син црквењака Николе.

Говорећи о роману Зорана Давинића „Капија за други свет“, Данило Коцић, новинар и публициста је јасан у ставу да је Давинић нешто посебно у српској књижевности који љубитељи писане речи нису имали прилике да сазнају и упознају. На посебан, веома оригиналан и допадљив начин Давинић ређа слике из једног, у оно време, „врло незгодног времена“. Да је тај роман објавио негде 70-тих година, аутор романа би сигурно завршио иза решетака. Коцић је више пути истакао оригиналност Давинићевог приказивања ондашњег времена након Другог светског рата.

Говорећи о књизи, професорка Сунчица Денић је рекла да роман представља веома значајан тренутак за Власотинце и за шири књижевни простор.“И да Зоран Давинић до сада није ништа урадио, да је само ово урадио апсолутно је много за Власотинце, мада мислим да је оно што је до сада урадио представаља једну врсту симбола овога краја. У књизи Капија за други свет идеал за којим се тежи је приказан у свакодневици власотиначке чаршије, свеједно ко је у фокусу догађаја и приче. Иако је реч о малом месту Власотинцу, топоним је овде симбол свеопште невоље времена о којем се говори, а чини се да то време није ни нестало већ да само мења форму и актере. У књизи није тенденција да се представи политички став или идеолошко опредељење јунака.Упечатљиво је оно што су поједини сачували као вредност, поштујући врлине традиције и вере.У роману избија мајсторство дијалога и великог казивања са мало речи. Приказан је широки спектар јунака, веома успешно приказан је карактер вароши… ”, рекла је између осталог Сунчица Денић.

Роман Капија за други свет представља један занимљив феномен, који можемо сматрати покушајем да се савременој српској прози врате традиционалне функције, пре свега у области морала, али и колективне свести, а кроз два слоја да принос обнови српског културног и духовног кода утемељених на предањском поимању добра и зла. Зоран Давинић, говорећи о грађанској средини, углавном из двадесетак година после 1945, иако треба истаћи да се он у разним сегментима игра временом збивања. Хроничарски и романескни слој у овом роману је у нераскидивом јединству тако да је тешко пратити где се завршава хроника, а где романескно и обрнуто, сматрамо га занимљивим искораком у савременој српској прози. Захваљујићи томе, Капија за други свет је занимљива варијанта стварносне прозе и критичког реализма. Треба указати и на Давинићеву склоност хумору, који је лак и лепршав.

У роману нема мржње ни острашћености према људима из комунистичке власти, али је тачно приказана атмосфера у вароши у времену успостављања нове власти. Две судбине, два различита животна пута, аутор луцидно пореди са страдалницима из Библије. Једно страдање на крају бива награђено успехом, други лик је жртва до краја, кривицом је додатно отежавао жиг ударен од актуелне власти да су ретроградни, јер су деца непријатеља.

Мада описује тешке и суморне судбине у малој вароши после Другог светског рата, из визуре детета које је и актер и сведок описаних догађаја, Зоран Давинић нам даје причу на топао и присан начин, не осуђујући никога и не тражећи ничију одговорност. Овим романом Давинић је подигао трајан, писани споменик своме месту – закључила је проф. др. Сунчица Денић, и сасвим на крају додала: Романом “Капија за други свет“, Зоран Давинић настоји да српској прози врати традиционалне функције, пре свега у области морала и колективне свести, и да допринесе обнови српског културног и духовног кода, утемељеног на предањском поимању добра и зла, рекла је професорка Денић и уз то и похвалила чињеницу да аутор у роману не показује идеолошки став и политичко опрељење главних јунака. За њу је највећа вредност  то што је аутор приказао појединце који су сачували поштовање традиције и вере.

Захваљујући се присутнима, аутор романа “Капија за други свет” Зоран Давинић је рекао да све што је желео да каже написано је управо у роману. Ваља посебно истаћи да је изузетно књижевно вече у ЛКЦ-у употпунила власотиначка песникиња Светлана Пешић, читајући делове из романа.

Извор: Будите у току А. Давинић

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: