Народни музеј: Изложба „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Народни музеј у Лесковцу у уторак, 17. децембра 2019. године (почетак у 18 часова), отвара изложбу „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“ којом Етнографски музеј у Београд гостује у Лесковцу.

Изложбом „Христифор Црниловић – предмети из Лесковца и околине“, кустоси Маја Марјановић и Јелена Туцаковић подсећају на колекционарски подвиг ентузијасте чије се истраживање и прикупљене грађе делом односило и на етнографско наслеђе лесковачког краја. „Сакупљајући предмете Црниловић је трагао за репрезентативним примерцима народног стваралаштва. По формалном образовању сликар, а по животном опредељењу самоуки етнолог, трагао је за лепотом предмета, али с тежњом истицања културних одлика“, каже Маја Марјановић, кустос изложбе.

У Етнографској спомен-збирци Христифора Црниловића, која је 1963. године поверена Етнографском музеју, а чува се у Манаковој кући, налази се 179 предмета прикупљених у Лесковцу, Власотинцу и околним селима. Својим радом, Црниловић је допринео очувању културног наслеђа, сакупио мноштво грађе за даља истраживања и сачувао значајне податке који су комплементарни подацима из збирки музеја у Лесковцу, Нишу, Врању и Пироту.

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: