Власотинце: Етно програм „Гимназијалци, чувари традиције“

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Панорама прошлости, оживљавање традиције и неговање традиционалних вредности су тема етно програма „Гимназијалци, чувари традиције“, који су ученици и професори припремили поводом овогодишњег Дана Гимназије „Стеван Јаковљевић“. Амбијент у духу старине  употпуњен  је етно музиком, добром поезијом и глумом гимназијалаца.
Све ово су најпре имали прилику да виде гости на школској прослави, а неколико дана касније и грађани Власотинца у Галерији Културног центра у петак, 13. децембра.
Сценарио за једночасовни програм написала је Сузана Пешић, професорка српског језика и књижевности. У реализацији су учествовале професорке српског језика и књижевности Ивана Павловић и Татјана Милић и професор музичке културе Игор Ранђеловић.
Програм проткан духом давних времена је прошаран епском и лирском поезијом. Гимназијалци су стихом говорили о јунаштву нашег народа, али и о његовим емоцијама, љубавима, срећи, патњи, вери у бога, мукотрпном раду кроз минуле векове и њиховој сталној борби да сачувају свој род у немирним и тешким временима на балканској ветрометини.
И свако у публици је могао да осети тај давни живот наших предака крај домаћих огњишта, у пољу, на извору, на ливади, али и на бојишту где су бранили родни праг и отаџбину.
На невелику импровизовану сцену у галерији гимназијалци су ушли да публику песмом, музиком, поезијом, глумом врате у прошлост, да нас подсете на све оно што смо у њиховим годинама читали и некако с временом скрајнули у неки далеки угао свести.
Враћају нас у време наших далеких предака, преносе сву лепоту њихових чистих осећања, снова и маштања у строгим патријархалним условима, борби за истинске љубави, али  и њихову челичну вољу и решеност да се брани кућни праг и отаџбина када то затреба. Подсећају нас талентовани средњошколци како се радило и ратовало далеко од родних огњишта. Провели су нас наши гимназијалци кроз многа света места, говорили о Хиландару, оживели слику ратника и царева и свете лозе Немањића, провели нас светим путем до Косова Поља, подсетили на косовске јунаке.
Казивање најлепших лирских песама насталих у овим крајевима и епски стихови са елементима глуме допуњени су наступима Миле Митић, Петре Диманић и Милене Крстић, које су својим анђеоским гласовима поделиле најтананије емоције са публиком.
Препуна Галерија Културног центра, програм проткан снажним осећањима завршен је здравицама са којима су се власотиначки гимназијалци опростили од публике и показали зашто је њихова школа перјаница средњошколског образовања. Студиозан  рад на писању сценарија и одлична подела улога, које су гимназијалци сјајно изнели, резултирали су веома занимљивом и поучном приредбом. Ово јединствено културно дешавање никог у публици није оставило равнодушним – преноси лист „Власина“.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor