Гљиварско друштво “Рујница” – Власотинце: Успешан рад и сарадња

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Представнице Гљиварског друштва “Рујница”, у присуству многобројних најмлађих чланова и њихових родитеља, наставника и професора, као и заинтересованих грађана, презентовале су рад удружења у овој години. Поздрављајући присутне, Жаклина Стефановић је истакла да деца која су чланови удружења поред тога што науче увек нешто ново, имала могућност да се друже, да путују, да проводе више времена у природи, да схвате значај заштите и очувања животне средине.
Истичући да је годишњи план друштва “Рујница” у потпуности реализован, председница ГД „Рујница“ Сунчица Јовић је истакла да је током извештајног периода било рада на терену, да су реализоване многе радионице са децом, да је организована манифестација “Дани гљива”, да су учествовали на многим гљиварским манифестацијама како у Србији тако и у иностранству.


„Током ове године не само да смо у потпуности реализовали планиране активности, већ смо успели да урадимо и многе активности које нису у годишњем плану, али су свакако биле значајне, a посебно када су наши најмлађи чланови у питању. На свим манифестацијама, на којима је наше удружење учествовало или их је организовало, увек смо поред промоцију удружења промовисали нашу општину и њене туристичке потенцијале. У досадашњем раду имали смо велику и несебичну подршку и сарадњу општине Власотинце, свих школа које се увек и радо одазивају на наше активности, других удружења, установа, предузећа и појединаца без чије помоћи многе акције не би биле реализоване. Велику подршку и разумевање увек смо имали и од родитеља наших ученика. Посебно задовољство пружио нам је рад са децом, која су била веома заинтересована за све што смо радили како на радионицама, тако и на излетима које смо током године организовали,својим активним учешћем, бригом о природи, игром до знања, доказали су да они заправо најбољи амбасадори будућности”, рекла је Сунчица Јовић .
Током ове године обилазећи терен чланови друштва “Рујница” евидентирали су 145 врста гљива на подручју власотиначке општине од којих су поједине врсте веома ретке.
Говорећи о плановима за наредну годину, Сунчица Јовић је истакла, да ће наставити са активностима са децом, организовати манифестација “Дани гљива” у Власотинцу, учествовати у активностима Миколошко гљиварског савеза Србије, наставити са едукацијом чланова и заинтересованих грађана, радити на обележавању гљиварске стазе, реализовати едукативна предавања о гљивама као храни и леку, те да ће наставити промоције власотиначке општине.
„Сами не можемо постићи много, тако да и током наредне године планирамо да наставимо сарадњу са локалном самоуправном, школама, другим удружењима, установама и предузећима, са људима добре воље који су нам и током ове године много помогли. Као и ове и наредне године пријавићемо заинтересоване чланове за полагање за звање детерминатор и гљивар, као и за звање чувари природе Србије и заштићених подручја “, казала је Сунчица Јовић, председник ГД “Рујница”.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor