Пример за углед: Лесковчанка др Александра Цветановић најбоља млада научница Србије за 2019. годину

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Лесковчанка др Александра Цветановић добитница je награде за најбољег младог научника Србије за 2019. годину. Она је такође један од лауреата за докторску дисертацију „за највиши допринос науци у области заштите животне средине на универзитетима у Републици Србији“, коју додељује Фондација “Доцент др Милена Далмација” са Природно- математичког факултета у Новом Саду.  Због изузетних резултата остварених у области технолошког инжењерства, родни град Лесковац одликовао је Октобарском наградом за 2019. годину. Ево занимљиве приче о младој научници.

БИОГРАФИЈА

Др Александра Цветановић је рођена у Лесковцу. Титулу доктора наука – технолошко инжењерство стекла 2016. године на Технолошком факултету у Новом Саду, где је и запослена у звању научног сарадника и ангажована на националном пројекту Министарства просвете, науке и технолошког развоја од 2011. године.

Др Александра Цветановић партиципира у реализацији једног националног пројекта, док је током досадашњег рада била учесник удва реализована билатерална пројекта (билатерални пројекат између Републике Србије и Португала, и билатерални пројекат између Републике Србије и Републике Хрватске), а такође је била ангажована и на међународном пројекту пољског Министарства науке (Plantarum).

Током докторских студија била је учесник програма мобилности у оквируCentral European Exchange Program for University Studies. У периоду јануара и фебруара 2013. боравила је на факултету за Хемијско инжењерство и технологију, на катедри за Аналитичку хемију, у Загребу. Током боравка у Загребу бавила се изучавањем јонске хроматографије са тродимензионалном пулсном амперометријском детекцијом. У циљу стручног усавршавања боравила је и на институту REQUIMTE у Португалу и том приликом се сусрела са најсавременијим биосензорним ДНК методама анализе.

Изузетно активни рад у пољу науке, омогућио је др Александри Цветановић вишемесечни боравак у једној од најчувенијих лаборатрија Европе на престижном Универзитету “Никола Коперник” у Пољској. На поменутом Универзитету др Александра Цветановић је боравила у својству експерта у домену екстракција и екстракционих техника.

На позив кинеске Академије за шумарство, др Александра Цветановић била је почасни гост Академије поводом 60 година од њеног оснивања, и тим поводом се нашла међу 100 изабраних научника из читавог света и била једини представник балканских земаља на церемојији у Пекингу. На позив Националног центра за инжењерство у технолошка истраживања, посетила је лабораторију за енергију биомасе и материјала у Нанђингу (Кина) где је имала прилику да размени знање и искуство са кинеским колегама и да представи резултате свог рада, достигнућа Технолошког факултета у Новом Саду, али и да достојно репрезентује научне домене Војводине.

Током 2019. боравила је на једном од најпрестижнијих светских универзитета – Московском државном Универзитету Ломоносов у Русији. Свој боравак у Русији искористила је за усавршавањем у области масене спектроскопије на Хемијском факултету поменутог Универзитета. Такође, са колегама из руске Академије наука ради на дизајну и испитивању квалитета хране за руске космонауте. Поменута истраживања др Цветановић ће у Русији наставити и у 2020. као стипендиста Министарства просвете, науке и Технолошког развоја Републике Србије.

Због усавршавања, др Александра Цветановић била је учесник многобројних летњих школа, семинара и едукационих курсева, међу којима се издвајају курсеви у организизацији института PierreetMarieCurie” из Париза (Француска),Yale Универзитета (САД), Универзитета у Лајдену (Холандија), ирског развојног института “Teagasc”, из Даблина (Северна Ирска) и др.

Др Цветановић је добнитница овогодишње награде за најбољег младог научника Србије за 2019. годину. Један је од лауреата за докторску дисертацију која је дала највиши допринос науци у области заштите животне средине на Универзитетима у Републици Србији, коју додељује Фондација “Доцент др Милена Далмација” са Природно математичког факултета у Новом Саду. Такође, добитник је и награде за најбоље презентовани рад у оквиру постер секције на научном скупу “With food to health 2016”.

Због изузетних резултата остварених у области технолошког инжењерства, родни град је одликовао највишим степеном Октобарске награде доделивши јој “Октобарску медаљу”.

Током досадашњег рада успоставила је и развила сарадњу са многобројним факултетима, развојним центрима и институтима у иностранству, међу којима су и Природно-математички факултет у Коњи, Универзитета у Селџуку, Турска, Универзитет “G.d’ Annuzio”, департман за Фармацију, Кјети, Италија, Медицински факултет у Осијеку, Хрватска, Природно-биотехнолошки факултет у Загребу, Хрватска, Државни Научни центар Минчурина у Русији, Универзитет у Триполију (Либан), као и многи други.

Своје радове у области хемије и технологије публикује у научним часописима нациналног и интернационалног карактера. Аутор је и коаутор више од 100 научних публикација и саопштења. Укупни индекс научне компетентности др Александре Цветановић износи 350 док цитираност износи 258. Према подацима Scopus-а, хиршов (h) индекс др Александре Цветановић износи 10. Аутор је неколико поглавља у књигама реномираних светских издавача.

Као пленарни предавач и предавач по позиву, учествовала је на више међународних скупова у иностранству, и то у Либану, Русији, Кини, Хрватској, итд.Члан је више научних одбора међународних конференција. Истовремено, настоји да резултате свог рада представи и на домаћим скуповима, при чему је у више наврата била предавач по позиву, док је на позив секције за Аналитичку хемију Српско хемијског друштва одржала и секцијско предавање. Активно се бави рецензирањем радова из области технологије, технолошког инжењерства, хемије, биохемије и фармацеутског инжењерства.

Говори енглески језик, и влада основама руског језика. Члан је Српског хемијског друштва, као и биохемисјког друштва Србије. Живи и ради у Новом Саду.

Шта за Вас значи Октобарска награда и уопште шта за Вас значе награде?

Свака награда и свако признање јако импонује и потврђује вредност онога што радите. Моје досадашње награде биле су круне појединих сегмената мог рада и потврда њихових квалитета. Увек се трудим да радим систематично, упорно, дисциплиновано,тако да сав уложени напор усмеравам ка циљу остварења највишег квалитета свог рада. И када на крају уследи награда, то је велико признање, али и сатисфакија за неке нове још леше и веће ствари. Ипак, Октобарска награда се издваја од осталих и има посебну вредност. То је признање које је дошло од мог родног града у коме сам ја поникла и од људи чији су ми мишљење и суд најважнији. Награда је овенчана посебним емоцијама и има посебну дубину. Јако сам поносна што ће на овај начин моје име остати исписано у историји града Лесковца и наћи се поред имена највиших и најцењенијих људи нашег града. Велика част која ми је овим припала обавезује да без посустајања стремим ка још бољим и већим делима. Уједно ме и радује што је руководство града на челу са градоначелником др Гораном Цветановићем препознало потенцијал и значај науке, те је највиши облик Октобарске нагрде-медаља дошла у моје руке. Свакако, на мени је сада и обавеза да својим деловањем позитивно инспиришем младе у нашем граду и да покажем да се путем науке и образовања могу градити велики успеси и освојити највиши врхови.

Која су тренутно Ваша најважнија интересовања?

Од самог почетка мог научног рада па до данас у фокусу мог интересовања јесу биоактивни молекули природног порекла, као и „зелене” технике екстракције за њихово добијање. Истраживања које спроводим асполутно прате токове светске науке, посебно када је у питању добијање оваквих једињења из био-отпада. Потенцијална решења за којима се трага би требала да доведу до паметног искоришћења отпадне биомасе из различитих индустрија и добијања високо-вредних једињења која имају даљу употребну вредност у фармацији, медицини, прехрамбеној или козметичкој индустрији и то без стварања нус-производа и  отпадних токова. Свакако су у питању мулти-дисциплинарна истраживања на којима интензивно радим са својим колегама и из других области.

Који су Ваши планови?

У предстојећем периоду очекује ме наставак усавршавања на Московском државним Универзитету Ломоносов, као и сарадња са колегама из Руске академије науке. На Ломоносов универзитету спроводим истраживања у сарадњи са колегама са Хемијског факултета у области масене спектроскопије, док са колегама из Академије наука радимо на дизајну и контроли квалитета хране за руске космонауте. Поред тога, у оквиру својих краткорочних планова имам и учешће на неколико великих светских конференција, између осталих и конференције у Јордану и Либану где ћу бити пленарни предавач, као и конференције у Турској, Јапану и Канади на којима активно учествујем као члан научних одбора.  Такође, очекује ме припрема великих међународних али и домаћих пројеката и имплементација тренутних.

Ваше успомене на раније школовање у Лесковцу!

Мој пут образовања је кренуо из сеоске учионице, јер сам ја своје прве школске дане провела у школи у Великом Трњану, а потом наставила у лесковачкој Основој школи “Вожд Карађорђе”. Прва особа која је на мене инспиративно утицала и уткала љубав ка знању је учитељица Стамена Здравковић. Чврсто верујем да на самом почетку школовања улога учитељице је најважнија, барем је у мом случају тако било. Јако сам поносна што потичем баш из Лесковца и што су ме кроз школовање водили наши људи са југа, који су знали да нађу праву меру и баланс у односу према нама, те су у исто време били и педагози и пријатељи, али и строги и правични професори. Свакако најлепше успомене и најлепши дани ме вежу за мој родни град. Лесковац је град у којем имам праве пријатеље стечене баш током школовања. То су пријатељи са којима сам делила прве тајне, прве мале проблеме, са којима сам се и радовала и делила прва разочарења. Свакако нераскидива веза која ме „тера“ да се увек са осмехом враћам у свој град.

Пријем у Градској кући за др Александру Цветановић и др Милену Илишевић

У Градској кући градоначелник Лесковца др Горан Цветановић приредио је пријем за најбољу младу научницу у Србији др Александру Цветановић и др Милену Илишевић, добитнице награде Универзитета западни Сиднеј за најбољег професора, две успешне Лесковчанке. „Бити најбољи у науци у Србији данас и бити на листи 100 најуспешнијих научника света су свакако признања која почивају на раду, труду, залагању и доста одрицања, али су свакако признања која се темеље на добром образовању, а ја сам своје образовање стицала управо у Лесковцу. Почевши од основне школе све до факултетске дипломе у свет знања подигли су ме наши људи, наши Лесковчани“, истакла је др Цветановић.

 

 

Recommended For You

About the Author: Medija centar 016

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: