Osnovna škola „Vuk Karadžić“ – Tegošnica: „Bolesti zavisnosti“, tribina

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Поводом обележавања месеца борбе против болести зависности, у Основној школи “Вук Караџић” у Тегошници одржана је трибина на тему “Болести зависности у 21. веку”. Организовање трибине предвиђено је у складу активности Тима за самовредновање и кључне области 5: “ЕТОС”.Трибина је била намењена, пре свега, родитељима и ученицима, као и запосленима у школи.

Низ активности обележило је ово дешавање. Најпре су ученици од петог до осмог разреда читали своје радове на ову тему, а онда су се присутнима обратили доктор власотиначког Дома здравља Милош Николић, представник МУП-а, инспектор Данијел Стојановић и педагог Центра за социјални рад Ана Стојиљковић.

Доктор Милош Николић говорио је о томе шта се све подразумева под болестима зависности и на који начин се одупрети пороцима у данашње време, као и које су последице коришћења недозвољених супстанци. Одговарајући на питања ученика, истакао је чињеницу да је у данашње време све више оболелих од болести зависности и да конзумирање наркотика и алкохола, као и дувана, доприноси повећаној смртности.

Представник Министарства унутрашњих послова, инспектор Данијел Стојановић, допунио је излагање др Николића, осврнувши се на законске и правне последице свих недозвољених радњи које се тичу производње, препродаје и конзумирање наркотика.

Највећу пажњу и интересовање присутних изазвало је предавање педагога Ане Стојиљковић, представника Центра за социјални рад општине Власотинце, која је указала на које све начине млади могу да се одупру оваквим изазовима, али и која је улога породице у свему томе. Као посебну врсту зависности, она је истакла зависност од интернета и друштвених мрежа, која је узела маха последњих година. Ученици су својим питањима показали велико интересовање за ову тему, а повратне информације које су добили допринеће даљем квалитету њиховог одрастања и адолесценције.

Радован Петровић, директор школе, уручио је захвалнице предавачима, захваљујући им на предусретљивости и истичући жељу за даљом сарадњом. Иначе, трибини су, поред ученика школе у Тегошници присуствовали и ученици из школа у Доњем Присјану и Свођу- преноси лист Власина.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: