Narodni muzej Leskovac: Dobitnik nagrade „Kulturni obrazac“ Ministarstva kulture

Loading

LESKOVAC – Narodni muzej u Leskovcu Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije dodelilo je nagradu „Kulturni obrazac“. Tim povodom, u ponedeljak, 30. decembra, biće održana konferencija za novinare.
Od osnovanja, kako je zapisano na zvaničnom sajtu ove ustanove, Narodni muzej u Leskovcu ponosni je nosilac preko 150 nagrada i priznanja. U 1998. godini, Narodni muzej u Leskovcu dobio je Vukovu nagradu, jednu od najznačajnijih nagrada koje se dodeljuju institucijama i pojedincima u kulturi. Veliku pažnju javnosti privukla je izložba „Zlatno doba Leskovca“ čiji su autori nagrađeni nagradom IKOM-a i proglašeni Kustosima godine. Nagrada „Mihailo Valtrović“, koju Muzejsko društvo Srbije dodeljuje muzejskim radnicima i ustanovama muzeju je dodeljena tri puta, prvi put 1986. godine, zatim 2015. godine za novu stalnu postavku Vremeplov leskovačkog kraja i izložbu Jug Srbije u Velikom ratu. Arheolozi Narodnog muzeja u Leskovcu, autori projekta Tajne arheoloških depoa, dobitnici su nagrade „Mihailo Valtrović“, u kategoriji autorski tim za izuzetne rezultate u 2017. godini.
Zbog posebnih zasluga i zalaganja oko obeležavanja 500 godina manastira Svetog Jovana Preteče, koji simbolično predstavlja i duhovnu obnovu ovog kraja, Narodni muzej Leskovac, dobitnik je Gramate od strane Njegovog Preosveštenstva Episkopa niškog G.G. Arsenija. Muzej dobija i priznanje „Muzej za 10“ – od Osnivačkog odbora manifestacije „Muzeji Srbije: deset dana od 10 do 10“, kao jedan od najuspešnijih učesnika u 2016. godini
Narodni muzej u Leskovcu dobitnik je tri Oktobarske nagrade Grada Leskovca: 1970. godine dodeljena je časopisu „Leskovački zbornik“, 2016. godine kustosima muzeja i 2017. godine povodom 70 godina postojanja i uspešnog rada.
Muzej prikuplja, čuva, dokumentuje, proučava i prezentuje istorijsko-umetnička dela prikupljena na teritoriji koju pokriva. Muzejski predmeti smešteni su po pripadnosti u njegove zbirke. Eksponati u stalnoj postavci ili izloženi na povremenim muzejskim izložbama šire saznanja o istorijskim kontekstima njihovog nastanka, upotrbi i umetničkoj vrednosti. Kao čuvar, zaštitnik i interpretator kulturne baštine, on je neizostavan akter savremenih društvenih kretanja na jugu Srbije, koji brine o unapređenju muzejske delatnosti, kao i o širenju opštih kulturnih vrednosti i ispunjavanju vaspitno-obrazovnih zadataka.
Narodni muzej grad Leskovac osnovao 2. maja 1948. godine, a shodno zakonskim propisima, svoju delatnost obavlja direktno i posredstvom svojih muzejskih odeljenja i objekata i na teritoriji okolnih opština – Bojnik, Lebane i Medveđa.
Sve do 10. maja 1974. godine bio je smešten u adaptiranoj Kući Bore Dimitrijevića Piksle, kada je preseljen u novu zgradu, namenski građenu, u kojoj je otvorena nova stalna postavka. Narodni muzej u Leskovcu spada u muzeje kompleksnog tipa koji u sastavu odeljenja osnovne delatnosti ima odseke za: arheologiju, etnologiju, istoriju, istoriju umetnosti i likovnu umetnost, kao i odseke za konzervatorsko-restauratorske poslove, dokumentaciju, stručni rad sa publikom i stručnu biblioteku.
U sklopu muzejske zgrade, pored prostora sa stalnom postavkom, nalaze se dve likovne galerije, sala za naučne skupove i biblioteka. U okviru svoje izdavačke delatnosti muzej izdaje godišnji časopis „Leskovački zbornik“ i ima biblioteku posebnih izdanja u okviru koje se štampaju dela značajna za očuvanje kulturno-istorijske baštine, materijalne i nematerijalne, leskovačkog kraja.
U muzeju se povremeno organizuju stručni i naučni skupovi, razna predavanja i tribine i radionice. Od 1988. godine u bijenalnom kontinuetetu se održava naučni skup „Kulturno-istorijska baština juga Srbije“.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor