Народни музеј Лесковац: Изузетно успешна 2019. година

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је 26. децембра у Југословенској кинотеци признање „Културни образац“ установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе. „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут. Ово признање замишљено је да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“.

Тим поводом одржана је данас, 30. децембра, конференција за новинаре уз оцену да је ова година била изузетно успешна.

ИЗЛАГАЊЕ: Мира Ниношевић, директор Народног музеја

Поштовани преставници медијиа, даме и господо. Ова година је за Народни музеј у Лесковцу била веома значајна, али ништа на спрам оних које нам долазе. Почели смо је највишим признањем Музеолошког друштва Србије, Валтровићевом наградом, наставили смо је признањем Музеји за 10. Ту је и похвала заштитника грађана за допринос повећању приступачности културних садржаја, а завршавамо је нимало мањом похвалом – признањем Културни образац, које Министарство културе и информисања додељује за посвећени рад у корист наше културе.

Ова признања нам дају снагу да у нашој визији, да постанемо још бољи, још видљивији, још ангажованији истрајемо, дају нам ветар у леђа и показуја нам да смо на добром путу.

Од малог регионалног музеја, музеј у Лесковцу је, у протеклих неколико година, порастао и, сада већ са слободом можемо рећи, успео да постане пример добре праксе и да постави неке нове стандарде у музеологији. Носиоци смо бројних признања, које моје колеге и ја не схватамо олако. Народни музеј у Лесковцу носи добро уигран тим стручњака, свако из своје области, и заједно се трудимо да допринесемо поучавању, презентацији и  промоцији културне баштине нашег региона.

Користим ову прилику да Вам се захвалим, да није Вас, да није Ваших прича о нама, извешаја о нашем раду не бисмо успели и не би били у овој мери видљиви. Такође желим да се захвалим својим колегама и свим упосленицима Народног музеја Лесковац, јер без њих, без нашег заједничког труда и рада данас не бисмо били овде. Хвала!

ИЗЛАГАЊЕ: Сузана Ранђеловић, кустос документариста – координатор за дигитализацију и мултимедијану презентацију

Министар културе и информисања Владан Вукосављевић уручио је 26. децембра у Југословенској кинотеци признање “Културни образац” установама и појединцима за посвећени рад на корист наше културе.  „Министарство културе и информисања додељује посебно признање под називом „Културни образац“ по други пут. Ово признање замишљено је тако да послужи као аналогија награди која се додељивала током античких Олимпијских игара. То је „Ловоров венац“.

Вукосављевић је напоменуо да „Културни образац“ представља настојање Министарства да те вредне упосленике који свој живот проводе надахнути духом културе, истакне и подстакне да наставе своје залагање у срединама где живе.

Овогодишње признање „Културни образац“ припало је људима и установама који су радом, непрестаним трудом превазилазили стандарде струке и просечне стандарде нашег друштва, који су се у својим напорима и резултатима  издизали високо  и представљали охрабрење и подстрек средини у којој раде, али и другим срединама, јер се култура преноси из града у град, из региона у регион“.

„Признање је поздрав и наклон Министарства културе и информисања људима и установама културе на вредном труду и раду. За Музеј Лесковац 2019 година била је  веома успешна, реализовали смо пет пројеката које је подржало Министарство културе и информисања.

НАГРАДЕ:

  1. Народном музеју у Лесковцу уручено је признање “Музеј за 10” као једном од најуспешнијих учесника у манифестацији Музеји за 10 за 2018.годину.
  2. Награда Михаило Валтровић је музеју додељена за изузетне резултате у стручном раду постигнуте током периода јануар–децембар 2018. који по стручном и научном значају представљају истакнути допринос развоју културе Србије.
    3.Тактилна изложба
    намењена је приступачности културној баштини и људима са оштећеним видом прилагођавањем сталне музејске поставке слепим и слабовидим особама. Припремљена је тактилна изложба са 19 реплика одабраних експоната из збирки музеја са циљем да се допринесе социјалној интеграцији слепих и слабовидих кроз доступност културним садржајима.
  3. У жељи да музејске садржаје приближи свим категоријама становништва на један разумљив и нов начин, Народни музеј у Лесковцу прихвата своју улогу у друштву које се мења и отвара према особама са инвалидитетом. Јуна месеца 2019. године након спроведеног јавног позива Заштитник грађана је донео одлуку да град Лесковац добије награду за допринос развоју приступачности садржаја у области културе за иницијативу која се односи на пројекте Народног музеја у Лесковцу под називом „Повећање приступачности у музејима“ и пројекат „Додирни прошлост“.
  4. Мултимедијани водич је вишејезични туристички водич, који туристима нуди више од 500.000 дестинација, међу којима се нашао и наш музеј. Овим аудио водичем путем интернета укидамо све границе између нас и потенцијалних посетилаца. Постајемо видљиви на културној мапи Европе.
    Циљ пројекта је да се домаћа и страна јавности, као и туристи који бораве у нашем граду, упознају са историјом и културом Лесковца и да се на тај начин подигне свест о значају културног наслеђа нашег града. Путем QР кодова, посетилац има прилику да се повеже са одређеном дестинацијом и да прочита, чује и види њене садржаје. Апликација је бесплатна.

Част нам је да је и наш рад и труд препознат од стране Министарства културе. Ову награду схватамо као обавезу да наставимо да радимо посвећено, искрено, упорно, свакодневно дајући свој максимум, врло често и више од тога.

 

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor