In memoriam: Nenad Neša Kražić – sećanje prof. dr Dragomira S. Radovanovića

Loading

LESKOVAC – Juče je u 79. godini umro, a danas je na Špitaljskom groblju sahranjen poznati Leskovčanin Nenad Neša Kražić. Ostadosmo bez jednog velikog čoveka. Bio je tih, vredan, skroman, duhovit, vedrog duha i jednom reči veliki čovek. Radio je kao profesor umetnosti u Lebanskoj, a potom u Leskovačkoj gimnaziji, zatim je bio direktor Doma kulture mladih, direktor Bioskopa i predsednik Kulturno-prosvetne zajednice Leskovca.

Obavljajući ove poslove stvarao je i kulturu Leskovca kroz slikanje slika uglavnom iz starog Leskovca i pisanjem knjiga iznad kojih se je izdigla “Zorka Mantina”, koja će živeti sigurno onoliko koliko budu postojali Leskovčani.

Bio je uzoran suprug, otac, deda i pradeda. Bio je i moj drug i moj učitelj, učitelj u slikanju za koje mi je dao osnovna uputstva i dragocene savete i sa kojim sam često razmenjivao mišljenja o dometima kulturrnog stvaralaštva u Leskovcu i šire.

I tako porodica ostade bez čvrstog oslonca, ja bez iskrenog druga i prijatelja, a Leskovac bez velikog čoveka, knjizevnog i slikarskog stvaraoca.

Neka ga andjeli na nebu čuvaju, a mi Leskovčani ćemo ga se rado secati čuvajuci uspomenu na njega i čuvajući njegova dela.
Akademik SKANU prof. dr Dragomir S.Radovanović

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor