Др Небојша Вељковић: Воде Србије у време климатских промена

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Воде Србије у време прилагођавања на климатске промене – тема је веома занимљивог предавања др Небојше Вељковића из Агенције за заштиту животне средине Србије, одржаном синоћ у Лесковачком културном центру. Предавање је кратким уводом отворио Драган Радовић, познати лесковачки књижевних, уредник часописа „Наше стварање“.
„На нашој се територији формира проток од око 16 милијарди m3 домицилних вода, што износи свега 8% од укупног отицаја са територије Србије. Ситуација је још неповољнија када се узме у обзир просторна и временска неравномерност протицаја, а посебно дуго трајање малих вода тамо где су потребе највеће, посебно у региону Поморавља“, оцењује др Небојша Вељковић из Агенције за заштиту животне средине Србије.

Дан еколошког дуга Србије календарски почиње све раније и прошле године био је 18. јула, а претпрошле смо у еколошки дуг ушли 30. јула. Управљања „домаћим” водним ресурсима, који настају на националној територији, пример је како Србија данас позајмљује будућност од сопствене деце. Земљом нашег Поморавља, рекама сливова Јужне, Западне и Велике Мораве, тече из године у годину све мање воде. Анализа показује да је просечни протицај на профилу Љубичевски мост, на Великој Морави, пре улива у Дунав за период 1951-1980. година у односу на 1981-2017. годину опао за 18 одсто, констатује др Небојша Вељковић, из Агенције за заштиту животне средине.

Вељковић додаје да је за разумевање глобалног утицаја и регионалних последица климатских промена на водни биланс добар пример управо Србија. На нашој територији формира се проток од око 16 милијарди кубних метара домицилних вода, што износи свега осам одсто од укупног отицаја. Ситуација је још неповољнија када се узме у обзир просторна и временска неравномерност протицаја, а посебно дуго трајање малих вода тамо где су потребе највеће.

Говорећи о утицају мини-хидроелетрана на животну средину, истиче да су стручњаци „недвосмислени да је такво коришћење хидро-енергетског потенцијала у нашим условима велика еколошка штета уз мали енергетски добитак“.

– Никада раније јавност и наука нису биле толико блиске у ставовима, о чему убедљиво говори мештанин многих планинског села. Ово није борба за и против мини-хидроелектрана (МХЕ), већ борба за државу, закључује др Небојша Вељковић, изузетни зналац ове проблематике из Агенције за заштиту животне средине Србије.

Видети опширније у PDF о в д е:

Nebojša Veljković – prilog objavljen u Politici

Dr Nebojša Veljković iz Agencije za zaštitu životne sredine – analiza

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor