Crna Trava: Stotinu mladih u opštini i šesdeset učenika u Tehničkoj školi

Loading

CRNA TRAVA – Prema poslednjem popisu iz 2011. godine u Crnoj Travi je živelo između 200 i 250 mladih. Međutim, kažu u ovoj opštini, taj broj je danas upola manji tako da zvaničnog broja nema, ali se procenjuje da u ovoj opštini stalno živi stotinak mladih iako neki povremeno rade na sezonskim poslovima, uglavnom građevinarstvu ili se školuju i studiraju u nekom drugom mestu navode u lokalnoj samoupravi. U ovoj opštini ima i šezdesetak učenika Srednje tehničke škole iz drugih sredina koji za vreme školske godine borave u Domu učenika, što povećava i ukupan broj mladih.
Evo kako o aktuelnim dešavanjima u ovom kraju piše Jugpress: U opštini, javnim preduzećima, ustanovama i drugim organima radi dvadesetak mladih radnika, neki su u stalnom radnom odnosu, a neki po ugovorima o delu, privremenim poslovima.
U ovoj opštini postoji Kancelarija za mlade, ali ona nema budžetsku liniju već se finansiranje u oblasti omladinske politike vrši preko projekata koje svake godine raspisuje opština.
Udruženje građana koje okuplja mlade, a čije formiranje je inicirala Kancelarija za mlade, pod nazivom Omladinski klub Crna Trava, je poslednjih godina nosilac svih aktivnosti.
U prošloj godini odobrena su iz budžetska sredstva u visini od 800.000 dinara, a projekat je u toku i Za 2020. godinu apliciraće sa 900.000 dinara. Kancelarija za mlade u 2019. godini nije realizovala nijedan projekat, a u 2020. godini konkurisaće na projektima iz oblasti omladinske politike koje se finansiraju od strane nadležnom ministarstva. Uglavnom su bila prediđena podsticajna sredstva za mlade poljoprivrednike po konkursu opštine, međutim nije bilo zainteresovanih.
Crna Trava je mala sredina tako da se sve aktivnosti za mlade odvijaju u centru varošice i najvećem selu na teritoriji selu Gradska. U Crnoj Travi i Gradskoj postoje prostorije za okupljanje i boravak mladih u kojima se pored zabavnih sadržaja (sport,TV, internet…) održavaju i edukativne radionice i sastanci u skladu sa projektnim aktivnostima. U centru Crne Trave imamo lokal od 100 kvadratnih metara koji je opremljen sportskim rekvizitima (stolovi za stoni tenis, stoni fudbal, pikado, trenažni bicikli, mini teretana…) a u drugom delu prostorije je edukacioni centar u kome imamo nekoliko računara i direktan pristup internetu. Objekat ima i ostale uslove za dnevni boravak kao što je TV, šank, toplu vodu, sanitarni čvor i dr. U ovom objektu se održavaju i druge aktivnosti kao što su rođendanske proslave, doček nove godine i slično… Kao i u drugim sredinama interesovanja mladih su slična: uglavnom sport i moderne tehnologije. U okviru osnone i srednje škole imamo dva igrališta, a srednja škola ima i fuskulturnu salu gde dobar deo aktivnosti provode mladi.
Što se tiče kulturnih aktivnosti, imamo folklornu sekciju koja je sastavljena između naše i dece iz Doma učenika. U letnjim mesecima organizujemo sa mladima kulturno turističke manifestacije „Dani borovnice“ i „Sabor pečalbara“. Imamo i veoma uspešan  klub u planinskom biciklizmu sa desetak članova. Naši takmičar u kategoiji juniora su ekipni prvaci Srbije za 2019. godinu. Prošle godine održali smo do sada najveću i najorganizovaniju trku u istoriji Srbije u ovom sportu, Balkansko prvenstvo i trku za svetski kup koja je direktno prenošena na kanalu Arena sport. I u ovoj za nas velikoj sportskoj manifestaciji mladi volonteri su pomogli i pomažu sve aktivnosti. Na kraju mogu da kažem da se u ovoj maloj sredini u granicama mogućnosti posvećuje dosta pažnje mladima…

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor