Leskovac: Planovi rada domova kulture u 2020, LIFFE najznačajnija manifestacija

Loading

LESKOVAC – Gradsko veće Leskovca usvojilo je planove rada svih domova kulture za 2020. godinu. Sudeći po onome što se čulo, biće realizovani raniji programi. Reč je o Leskovačkom kulturnom centru, Domu kulture „Vučje“, Domu kulture „Grdelica“, Domu kulture Roma u Leskovcu, Domu kulture „Tihomir Rakić – Veljko“ u Pečenjevcu i Domu kulture „Brestovac“.

Leskovački kulturni centar, po rečima direktorke Sanje Conić, je izuzetno značajna ustanova kulture zbog svoje specifičnosti. „U našem programu rada je deset programa i teško ih je i nabrojati, a kamoli za svaki od njih tokom godine postići određene rezultate. Tu su filmski program, dramski, u okviru koga radi amatersko pozorište DrAmateri, likovni u okviru koga radi likovna koloniija Vlasina i Škola slikarstva, Škola glume, zatim KUD „Abrašević“, koji više ne postoji samostalno, već su deo aktivnosti LKC-a. Tu je i izdavačka delatnost, tribinski i književni program. Kao najvažniji izdvajam Međunarodni festival režije, LIFFE. Ovaj festival prevazilazi okvire LKC-a i grada, to je republička manifestacija, a ona se u programu rada finansijski nalazi u onih deset miliona dinara koliko LKC dobija na godišnjem nivou za sve svoje programe. To je jako skromno, ali postoji dogovor da se LIFFE u odnosu na sve programe izvuče i posebno finansira. Ove godine će izaći i monografija „Živojin Žika Pavlović“ u okviru festivala LIFFE, a postoje i ozbiljni pregovori za unapređenje i proširenje ka evropskom prostoru festivala. Sve poznatija manifestacije je i Međunarodni festival muzike STRINGS. Prošle godine smo od Ministarstva kulture za naše programe dobili 11 miliona dinara. Očekujemo da i ovu godinu završimo pozitivno. Planiramo da kod Ministarstva kulture konkurišemo za klavir. Bioskop LKC-a je posetilo preko 30.000 gledalaca za godinu dana.“

Dom kulture „Vučje“ planira da zadrži sve aktivnosti koje su u 2019. godini dale dobar rezultat i imle zapaženu posećanost. Direktor Bratislav Stanisavljević kaže da će biti organizovane i manifestacije koje bi povećale obim rada i obogatile na taj način kulturnu ponudu i kvalitet života stanovnika Vučja i celog Porečja. „Tu spadaju „Svetosavski likovni salon“, književni konkurs „Slapovi Vučjanke“ i štampanje zbirke sa istog, takmičenje u besedništvu u čast vladike Nikolaja Velimirovića, Dečiji maskembal, Majski likovni salon, Porečjansko kulturno leto, koje je prošle godine trajalo 50 dana i gde su sve starosne strukture mogle da nađu nešto za sebe, izložbe slika, koncerti, književne večeri… U okviru Porečjanskog leta organizujemo i moto-skup koji odavno prevazilazi i mesto održavanja zbog velikog broja učesnika, tako da uveliko razmišljamo i o nekoj drugoj lokaciji, o otvaranju kampa, sa dodatnim koncertima i zabavnim manifestacijama. Tu su i „Dani vodenice“, festival dečjih pesama gde planiramo da učesnici ne budu samo sa prostora Jablaničkog okruga. U 2020. će nastaviti rad novoformirani ansambl narodnih igara i pesama koji ima 80 polaznika i u 2019. je imao 17 nastupa. U planu je formiranje amaterskog dramskog studija. Stanisavljević naglašava i da dobar deo programa Doma kulture „Vučje“ je u funkciji razvoja turizma ovog kraja.U Domu kulture „Vučje“ zaposleno je 10 radnika

Doma kulture „Grdelica“ kaže, kaže direktor Marko Trivunić, za 2020. godinu planiran veliki broj programskih aktivnosti i manifestacija i pobrojao najvažnije i najpoznatije. „Organizovaćemo 15. po redu Grdeličku regatu, Sajam vina i roštilja, moto-skup „Grdelica 2020.“ i tu se nadam da ćemo ove godine nadmašiti prošlogodišnju brojku od 200 bajkera učesnika, zatim planiramo i „Grdeličko leto 2020“. Na ovu našu manifestaciju festivalskog tipa tokom čitavog leta organizujemo koncerte različitih muzičkih sadržaja. Imaćemo i festival kratkih video-klipova, likovno-literarni konkurs itd. Organizovaćemo i književne večeri, različita edukativna predavanja, maskembale, priredbe, kao i likovne, dramske i muzičke radionice. Ukupna sredstva koja smo planirali za 2020. godinu su 17,7 miliona dinara i najveći deo sredstava ide za plate.“ Dom kulture „Grdelica“ ima 12 uposlenika.

Dom kulture Roma planira da realizuje programe koji za cilj imaju očuvanje tradicije, kulture, jezika i običaja Roma. Direktor Srećko Živković kaže da realizaciju planiranih aktivnosti ostvari putem prezentacione i edukativne delatnosti. „Želimo da podstaknemo razvoj amaterizma i umetničkog stvaralaštva mladih. Formiranjem muzičko-poetske i folklorne sekcije Dom kulture Roma želi da obogati svoje kulturne aktivnosti oslanjajući se na sopstvenu produkciju.“ Dom kulture Roma zapošljava 12 lica.

Dom kulture „Tihomir Rakić – Veljko“ iz Pečenjevca u planu ima pre svega aktivnosti koje imaju dugu tradiciju, kaže direktor Miroslav Stanojević. „Manifestacija po kojoj smo pozbati ne samo u Leskovcu, nego i u širome okruženju, je Dečija likovna kolonija „Na krilima mašte“, koja već četvrt veka okuplja najtalentovanije učenike iz svih osnovnih škola sa teritorije Leskovca. Tokom leta održavamo manifestaciju „Svetoilijske večeri“ i posetiocima svih uzrasnih pružamo bogat kulturno-zabavni program koji je tematski podeljen i smešten u 20-ak večeri. Organizovaćemo i sportske dane, smotru folklora, takmičenje u izboru najboljeg duvačkog orkestra i nekoliko koncerata lokalnih i poznatijih muzičkih zvezdi. U saradnji sa Centrom za kulturu i obrazovanje Rakovica organizovaćemo takmičenje u kazivanju duhovne poezije „Jefimija“ u sklopu međunarodnog sabora duhovne poezije. U okviru obeležavanja Svetskog dana zaštite životne sredine organizovaćemo festival kratkih filmova na tu temu. Planiramo i da naše sekcije učestvuju na raznim festivalima širom zemlje. Tu su i predavanja raznih stručnih službi iz oblasti poljoprivrede, ali i manifestacija koja je brend Doma kulture „Dani krompira“. U Domu kulture „Tihomir Rakić – Veljko“ u Pečenjevcu radi osam uposlenika.

Dom kulture „Brestovac“, kaže direktor Miloš Ranđelović planira različite programe u 2020. godini kako bi zadovoljili kulturne potrebe različitih starosnih kategorija stanovništva i njihovih interesovanja. „Izdvojiću naše tradicionalne manifestacije kao što je 16. pesnički konkurs za učenike osnovnih škola „Moravske elegije“, 27. „Brestovačko leto“, 23. turnir u basketu, Osmo takmičenje u pevanju etno pesama „Izvor“, Osmi sajam tradicionalnih proizvoda i rukotvorina Srbije u okviru koga se održava takmičenje u spremanju ajvara „izađi mi na teglu“, 4. književniu konkurs za odrasle „Miša Cvetanović“. Tu je i obeležavanje raznih datuma kroz razne igraonice, predavanja i promocije.“ U brestovačkom Domu kulture uposleno je osam radnika –prenosi JUGpress.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor