Saša Z. Stanković, profesor Gimnazije „Stevan Jakovljević“ na Belom dvoru

Loading

VLASOTINCE – Svetog Andreja Prvozvanog kao svog zaštitnika proslavlja i dom Karađorđevića. Porodica Karađorđević ovaj praznik obeležava od vremena Prvog srpskog ustanka, kada se Karađorđe zavetovao Svetom Andreju, posle oslobođenja Beograda od turske vlasti 1806. godine. Među zvaničama ove godine bio je i vlasotinački pisac Saša Stanković, profesor srpskog jezika u Gimnaziji „Stevan Jakovljević” u Vlasotincu. To je i bio povod za razgovor sa njim.

Da li ste iznenađeni pozivom na Beli dvor?

Prva reakcija je bila iznenađenje, ali kad sam malo bolje razmislio, bilo mi je jasno. Stvar je krajnje jednostavna – to je zbog knjige o Vladi Iliću. Pojedini članovi Krunskog saveta čitali su knjigu i pozitivno je ocenili, npr. istoričar Čedomir Antić, književnik Nikola Moravčević, dr francuskog jezika Sveta Jakovljević… Zahvaljujući njima NjKV Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina Karađorđević su čuli za moje delo i pozvali me.

Zašto je Vlada Ilić bitan za Karađorđeviće?

Vladi Iliću je kralj Aleksandar I Karađorđević bio kum, a knez Pavle kućni prijatelj. U samoj monografiji ima tridesetak fotografija Ilića i Karađorđević. Kralj Petar II je kao dete bio čest gost Zoološkog vrta, koji poklonio gradonačelnik Ilić Beograđanima. Kraljica Marija i Vlada su organizovali brojne humnanitrne aktivnosti za siromašnu decu Beograda. Knjeginja Olga i Olga Ilić su bile bliske prijeteljice, tako da su brojne veze Ilića i Karađorđevića.

Kako je izgledala sama poseta?

Drago mi je što sam imao priliku da se upoznam sa NjKV Prestolonaslednikom Aleksandrom i Princezom Katarinom. Išao sam u društvu Miloša Krstića, producenta Jug filma iz Vlasotinca i PanArt filma iz Pančeva. Vreme sam proveo u razgovoru sa poznanicima iz sveta umetnosti i obrazovanja, kao što su pisac i novinar Vanja Bulić, istoričar Srđan Cvetković, filolog Sreto Tanasić, koji je bio moj profesor, a danas predsednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika…

Šta za Vas lično predstavlja poseta Domu Karađorđevića?

To je pre svega velika čast i priznanje za moj dosadašnji rad. S druge strane, za mene je kraljevska porodica sastavni deo raskošnog mozaika srpske tradicije i istorijskog nasleđa. Verujem da narod koji ne poštuje svoju prošlost, pravi sebi bespotrebne probleme u budućnost.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor