Dr Goran Cvetanović, gradonačelnik: Šta je urađeno u Leskovcu 2019. godine?

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Градоначелник Лесковца др Горан Цветановић данас је одржао конференцију на којој је говорио о свему ономе на чему је са својим тимом радио у току 2019. године. Пре говора који можете да прочитате у тексту који следи пуштен је кратак филм:

„Одговорни руководиоци посвећени свом послу детаљно анализирају све своје потезе из ближе и даље прошлости како би сумирали утиске о постигнутом, уочили евентуалне грешке, исправили их, али и истакли оно што је добро. Од свих својих сарадника захтевам такав аналитички приступ послу, јер сматрам да само прецизно планирање и детаљна анализа дају праве резултате. Из тог разлога донели смо одлуку да направимо ретроспективу 2019. године како бисмо у 2020. закорачили још сигурнијим корацима и са још већим и озбиљнијим плановима.

Детаљан осврт на свих дванаест месеци године за нама је приказан у филму који смо малочас имали прилике да видимо, а ја ћу у свом кратком излагању са вама поделити догађаје који су изазвали најпозитивније реакције и оставили најјачи утисак на све нас који живимо и радимо у Лесковцу.

Наш народ воли да каже да се дан познаје по јутру. Да ће 2019. година бити плодоносна и успешна се видело већ у првих неколико сати када су у лесковачкој болници на свет дошло неколико беба. И тада смо кренули са позитивним догађајима који ће следити у току читаве 2019. године. Свакако је један од најважнијих догађаја који је обележио не само јануар, него и годину за нама, отварање британске компаније „Аптив пакард“, којем је присуствовао и председник Републике Србије Александар Вучић. То што је овај светски признати произвођач електроинсталација за ауто-индустрију баш наш град одабрао за свој производни центар довољно говори о репутацији коју Лесковац има у Србији и свету. 1500 Лесковчана пронашли су посао у овој фирми са одличним условима рада, с тим што је тај број константно у порасту и верујем да ће их бити дупло више.

И месец фебруар су обележила бројна дешавања, ја ћу издвојити два. Пре свега контакт са амбасадором Краљевине Белгије Кунрада Адама и посету Лесковцу председника Србије Александра Вучића у оквиру кампање „Будућност Србије.“

Било је много активности и у марту месецу, чини ми се да је за грађане Лесковца свакако најзначајнија модернизација механизације Ватрогасно спасилачке бригаде, која је прошле године била добитник октобарске награде, а која је набавила ново возило вредно 225.000 евра, али и Јавно комуналног предузећа Комуналац које након куповине скип машине и комбија за зоохигијену, који вреде 10,7 милиона динара, засигурно пружа квалитетније услуге Лесковчанима него што је пружао у претходном периоду. Колико је у последњих неколико година уложено у механизацију јавно комуналних предузећа довољно нам говори податак да су возила била стара више од 30 година. Прошле године је дуж булевара Николе Пашића, изложено 31 ново возило на које је до сада утрошено 158 милиона динара. После 30 година набавили смо 31 ново возило и показали да можемо много снажније и квалитетније.

Сва јавно комунална предузећа су током целе године константно раде на унапређењу својих услуга како би грађанина са територије града Лесковца омогућили боље услове за живот. Улазимо у четврти месец и ту ћу издвојити реконструкцију водоводне мреже у улици Ивана Милутиновића у вредности од 7,8 милиона динара.

Инвестиција која је наишла на најпозитивније могуће коментаре и град Лесковац учинила још атрактивнијим и савременијим је свакако отварање ритејл центра Капитол парк. Сведоци смо да је свакога дана, и суботом и недељом, Капитол парк пун не само посетиоцима из нашег града већ и из шире околине. Ова инвестиција вредна је 10 милиона евра: отворена су нова радна места, један прелеп део ширег центра града је оживљен, а ми смо, али и становници суседних градова, су добили место за куповину, шетњу и релаксацију, за читаву породицу да се окупљају, нарочито викендом. Поред Капитол парка, месец мај је свакако обележило и отварање последње деонице јужног крака Коридора 10 од стране председника Србије Александра Вучића, и након тога отворио и последњи крак Коридора, чиме је омогућно повезивање са Софијом, Македонијом, Солуном.

Народни музеј проглашен је за музеј године, који је за последње 3 године проглашен 2 пута музејом године. Иако смо мањи град од Београда и Крагујевца, вредним и напорним радом директорке и кустоса, резултати су фантастични.

Рукометни клуб „Дубочица 54“ је била на последњем нивоу, сада су ушли у Супер А лигу“, рекао је градоначелник Цветановић представивши Андрију Атанасковића, најбољег спортисту и једног од играча овог рукометног клуба најавишивши утакмицу против Партизана у суботу у 19 часова у СРЦ „Дубочица“.

„У шестом месецу је град Лесковац изабран за седиште Академије струковних студија „Јужна Србија“ и то је огроман помак за наше академске грађане.

Подсетићу вас да смо поносни носиоци признања заштитника грађана за допринос развоју приступачности у области културе. Кад говоримо о култури, јун 2019. ћемо памтити и по уживању у концерту за памћење Немање Радуловића, баш на Светски дан музике. Одржао га је баш у нашем граду и посветио Лесковчанима и свима онима који су били присутни и који су уживали у музици. Оно што је Новак Ђоковић у тенису, то је он у музици.

Заштитник грађана Зоран Пашалић нас је већ у месецу јулу посетио и уједно присуствовао и отварању реновиране зграде Центра за социјални рад, реконструисане са 44 милиона динара, која је поред новог изгледа потпуно прилагођена особама са инвалидитетом – добили су најсавременије прилазе, рампе да после 5 деценија могу први пут да уђу у Центар за социјални рад. И то је нешто на чему инсистирамо, да живе достојан живот и ја им се захваљујем на стрпљењу до сада.

Август ће за све нас, а посебно за грађане Грделице, остати упамћен по реконструкцији улаза у ово место. Пројектом који је вредан 34 милиона динара вишедеценијски проблем је решен, те деца без бојазни од саобраћајних незгода овим путем иду у основу и средњу школу. Увели смо, како стимулације за младе таленте, тако и екскурзију за најуспешније ученике са територије града свих средњих школа. Овај месец смо испратили отварањем јубиларне тридесете Роштиљијаде, која осваја другу награду другу годину за редом, која је превазишла сва очекивања, привукла велики број туриста који су уживали у богатом програму и врхунској храни и пићу.

Председник Вучић нас је посетио и у септембру када је обишао радове на реконструкцији Опште болнице Лесковац, која је добила две награде, једну у Лондону, другу у Хонг Конгу. Ја очекујем да већ у марту добијемо најсавременију опрему, читав овај пројекат вреди преко 20 милиона евра. Најављена је и изградња модерног градског стадиона за који ће бити издвојено 20 милиона евра. Захваљујем и компанији Статовац комерц која је прва након Аптива ушла у Зелену зону и у тај подухват уложила 41,5 милиона динара, а захваљујем и Дитсу, Френкију који су свој новац уложили и потпуно променили изглед некадашњег Југекспреса. Изградили смо и Авантура парк (7 милиона динара) и започели радове на реконструкцији пута ка Власотинцу у дужини од 6,5 километара у вредности од 283,3 милиона динара.

Октобар месец смо отворили обиласком радова на изградњи Линије муља (друге фазе Постројења за пречишћавање отпадних вода) и Градског колектора, цифре импозантне, 497,5 и 464 милиона динара, скоро милијарду динара за два пројекта, и очекујемо да негде маја све то буде склопљено, заједно са трећом фазом а то је изградња канализационе мреже у 16 насељених места која ће бити прикључена на градски колектор у шта ће холандска влада уложити 8 милиона евра. После тога Лесковац ће заиста стати раме уз раме са развијеним европским градовима који воде бригу о животној средини. Нагласићу да фабрику за пречишћавање отпадних вода немају ни Београд, ни Ниш, ни Крагујевац, ни Нови Сад, први смо који ћемо заокружити цео циклус, као што ћемо бити први град у Србији који ће по четврти пут обновити БФЦ сертификат за град са повољном пословним окружењем. Поменућу и завршетак реконструкције пута између Брестовца и Печењевца у дужини од 5,8 километара у вредности од 65 милиона динара. 11. октобра смо како доликује прославили Дан града и уједно наградили наше најуспешније ученике и студенте и најпаметније уложили 5,7 милиона динара.

Реализација два круцијална пројекта која су обележила годину за нама смо отпочели у новембру – изградњу централног градског трга у вредности од 223 милиона динара и почетак дугоочекиване друге фазе реконструкције Основне школе „Јосиф Костић (60 милиона). Грађани Лесковца ће у текућој години добити центар какав доликује петом граду по величини, временски услови нам иду у прилог и радови теку по плану. С поносом могу да кажем да смо истрајали у настојању да најстарија школа у граду добије изглед достојан свог реномеа, да смо посвећено радили на изналажењу решења за проблеме на које смо наишли у току реализације овог пројекта и да ће ђаци ове васпитно-образовне установе у другом полугођу наставу похађати у најмодернијим учионицама.

Последњи месец у 2019. је значајан због почетка радова на изградњи растеретног канала Туловске реке у који ће укупно бити уложено 45 милиона динара, чиме ће подручје града Лесковца и усеви наших вредних пољопривредника постати безбеднији и сигурнији од поплава. Још једна традиција коју спроводимо у жељи да унапредимо и олакшамо живот и рад пољопривредним произвођачима је свакако подела подстицајних средстава овој важној групацији. Чак 787 пољопривредника је добило субвенције у вредности од укупно 30 милиона динара.

Оно на шта сам највише поносан је тренутак када сам 2008. године формирао Фонд за младе таленте, који сам с обзиром на то да су га моји претходници угасили, опет обновио почетком 2013.

Као што сам већ рекао у 2020. годину смо ушли још спремнији за нове победе и решенији да што више умањимо грешке, а умножимо добре ствари. 295 најталентованијих младих људи ми је својом енергијом, еланом и ентузијазмом показали да овај град има потенцијал. Импресије које су чланови мог тима понели јуче је то да су добили још више снаге и да још напорније и посвећеније раде како би град Лесковац остао на добром путу и постао још стабилнији и развијенији.“

Градоначелник је у овом часу позвао своју заменицу др Јасмину Ранђеловић и члана Градског већа Стефана Китановића, који су и сами били добитници награде Фонда за младе таленте као најбољи студенти Медицинског, односно Економског факултета у Нишу 2014. године, а да сада се налазе у његовом тиму.

„Још један недавни догађај нас обавезује да будућим поколењима омогућимо да остану да живе у свом родном граду у миру и просперитету – догађај који је на све Лесковчане оставио изузетно јак утисак и дужни смо да га поменемо – откривање споменика палим борцима у ратовима деведесетих година. Драго ми је што сам учествовао макар у том пројекту и завршио.

И зато ћемо убудуће бити још истрајнији и посвећенији пројектима који подижу ниво квалитета живота у Лесковцу. Већ је поменуто да нас у 2020. очекује завршетак радова на градском тргу (223 милиона), али и обилазнице око гробља у Лесковцу (око 23 милиона динара), саобраћајнице Лесковац-Власотинце (283,3 милиона динара) али и уређење дела саобраћајнице у Предејану (5,6 милиона динара), рехабилитација коловоза у улици Ивана Милутиновића (22,8 милиона), општински пут Вучје-Брза (13,2 милиона динара), изградња моста на растеретном каналу Туловске реке (32 милиона) и реконструкција водоводне мреже и изградња осветљења у улици Раде Жунић са око 33 милиона динара. У току недеље ћемо вероватно одрадити конференцију, јер је отпочео пројекат гасификације (вредан 64 милиона динара) у два правца према Спортско рекреационом центру Дубочица и насељу Дубочица, док ће радови према Зеленој зони кренути након завршетка процеса обезбеђивања имовине.

Драги пријатељи, сарадници, суграђани, као што видите, истрајни смо у борби да град Лесковац учинимо што бољим, пријатнијим и лепшим за живот. Тај посао није нимало лак, пун је изазова и препрека, присетите се само какво је стање било крајем 2012. Затечени дуг од више од 2 милијарде динара, кредита и бесмислених пројеката који су наши претходници за собом оставили. Све њихове недоумице смо решили, дугове вратили и ухватили се у коштац са проблемима који су остали нерешени. Пред вама стојим поносан и намеран да започете послове на време завршим и остварим нашу заједничку визију о развијеном, стабилном и просперитетном Лесковцу. Свима вама захваљујем на стрпљењу, енергији, жељи да град Лесковац буде бољи. Сигуран сам да оволика посећеност, иако сте у току данашњег дана сазнали за ову конференцију, даје снагу и мени и мом тиму који је сачињен од младих и образованих људи који доминирају у својим сферама интересовања и спремни су да раде 24 часа дневно, којима сигурно није лако са мном који много радим и много захтевам и очекујем да свака субота и недеља буде радна. Али дајем вам реч да ћемо заједно постићи много тога и да ће град Лесковац сваке године бити бољи и бољи зарад светлије будућности наше деце. Ја сам сигуран да сте сви били поносни на свих 295 младих који су јуче награђени, а верујем да је талентованих у нашем граду много више али су они стрпљиви и сигурно ће ускоро и они на прави начин бити награђени. Хвала још једном од срца.“

Извор: званични сајт Града Лесковца

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: