Vlasotince: Prvi međunarodni dečiji festival “Svako dete je ukras naše planete!”

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – Први међународни дечји фестивал “Свако је дете украс наше планете” у организацији едукационог центра Студио образовања “Знање – пет” одржан је у суботу 25. јануара.

На идеју о покретању фестивала организатори су дошли како би песмом и причом ујединили сву децу, без обзира на различитости. Фестивалу је претходио књижевни конкурс за дечје песме и приче на тему “Божићне чаролије”. На конкурс су стигли дечји радови из Лесковца, Алексинца, Ниша, Чантавира, Инђије, Шапца, Црне Траве, Голубовца, Београда, Кикинде и Власотинца. Поред тога, стигли су радови из Македоније, Босне и Херцеговине, Немачке, Мађарске и Аустралије.

И овога пута показало се да дечја машта нема граница, да је божићна чаролија инспирисала многе малишане да пишу о великом православном празнику и свим чаролијама које он доноси деци.
У име општине Власотинце и Туристичке организације госте и учеснике фестивала поздравила је Наташа Ђокић Живковић, директорка ТООЛ. Она је овом приликом пожелела организаторима да се наредних година о овом дечјем фестивалу говори као о традиционалној манифестацији у вароши која је позната по добрим винарима, виноградарима, неимарима и поштеним људима на основу којих су грађени ликови многих јунака у домаћим ТВ серијама.

У име организатора фестивала, госте је поздравила Миљана Ишљамовић, која се захвалила свима који су пружили подршку организацији ове манифестације, директорима школа, учитељима и менторима, а посебно деци која су писала на тему божићних чаролија. Миљана Ишљамовић је овом приликом најавила и први регионални фестивал глуме у мају, када ће у Власотинцу боравити глумци из региона.
Честитајући прве кораке које су организатори направили покретањем фестивала, песник Власта Ценић је божићној чаролији фестивала додао своју песничку чаролију казивањем истоимене песме на дијалекту. Током трајања фестивала, поред награђених песама публика је уживала у наступу хора Основне школе “Синиша Јанић”, под вођством Радисава Илића, наставника музичке културе.

Награде за приче и песме су додељене деци у категоријама првог и другог разреда, трећег и четвртог, петог и шестог и седмог и осмог разреда.

Међу награђеним учесницима конкурса су и деца из Власотинца: Сара Шушулић, Лара Коцић, Ања Миленковић, Клара Поповић, Софија Николић, Анђела Станковић, Анђела Здравковић, Ема Цокановић и Анастасија Ничић.

Овом приликом породица Митровић је основним школама “8. октобар” и “Синиша Јанић” из Власотинца и “Браћа Миленковић” из Шишаве поклонила репродукције слика недавно преминулог академског сликара и вајара Небојше Митровића Пуше.

„Небојша Митровић Пуша је четрдесет година радио као професор музичке и ликовне културе. Он је читав свој живот посветио стварању успомена, не само својој породици, већ и свом граду. Он је несебично даривао своја дела схватајући да само исписан или осликан моменат отвара врата сећања сваки пут када прочитамо књигу или погледамо слику. Небојша би сада био поносан на све вас, без обзира да ли вас познаје или не, јер је волео и био подршка многим младим људима који су у себе настанили емоцију, наоружали се храброшћу и искорачили из својих оквира стварајући сопствене успомене, за неке друге, нове и успешније генерације”, поручила је Јасмина Митровић дарујући слике.

Организацију фестивала помогли су Туристичка организација општине Власотинце, Културни центар Власотинце, основне школе “Синиша Јанић” и “8. октобар”, Савез глувих и наглувих из Лесковца, дечји песник Власта Ценић и породица Митровић – објављено је на сајту Културног центра у Власотинцу.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor