Leskovac: Upravljanje ljudskim resursima u lokalnoj samoupravi

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Град Лесковац, са 31 локалном самоуправом, учествује у другој фази пројекта „Управљање људским ресурсима у локалној самоуправи“ чији је циљ унапређење функције управљања људским ресурсима и система развоја људских ресурса на локланом нивоу. Пројект се финансира преко Еврпске уније и Савета Европе и реализује се у сарадњи са Сталном конференцијом градова и општина и Министарством државне управе и локалне самоуправе.

Тим поводом у Лесковцу су  боравили професор Правног факултета у Нишу Предраг Димитријевић и Петар Вујадиновић, бивши начелник ГУ у Ужицу, консултанти Савета Европе. Циљ њиховог доласка је упознавање представника локалне самоуправе, градоначелника Лесковца и запослених у Градској управи са пројектом, што представља почетак реализације истог.

Градоначелник Лесковца, др сци. мед. Горан Цветановић је са консултантима, заменицом градоначелника Јасмином Ранђеловић, начелником ГУ Милошем Цветановићем и запосленима у Сектору за управљање кадровима разговарао о пројекту и изнео да су запослени најважнији ресурс сваке организације. „Овом пројекту смо приступили јер смо сигурни да ће допринети раду наше локалне самоуправе и зато смо одговарајући обавезама из пројекта формирали радну групу од запослених у Служби за управљање кадровима који ће бити задужени за даље спровођење пројекта“, – рекао је градоначелник и додао да ја је са својим сарадницима приступио унапређењу функционисања локалне самоуправе након преузимања одговорности, што је резултирало формирањем јединствене Градске управе којој припадају одељења различитих задужења. То је допринело уштеди, бољем управљању и лакшој координацији.

„Имајући у виду тему данашњег састанка, људске ресурсе, важно је истаћи чињеницу да одговорно спроводимо политику Републике Србије и да се држимо свих наложених мера. Градска управа има 469 запослених, што је 75 мање од дозвољеног броја. На нивоу читаве локалне самоуправе, ако рачунамо установе и јавна и јавно комунална предузећа имамо 280 запослених мање него што је дозвољено и то је на годишњем нивоу уштеда од 252 милиона динара када се рачунају плате и све остале обавезе према држави“, казао је градоначелник Цветановић, нагласивши чињеницу да када се упореде резултати претходног руководства и садашњег, долази се до закључка да је квалитет испред квантитета и да се са мање посвећених запослених може остварити много више.

Предраг Димитријевић казао је данас да је Савет Европе видео Србију као земљу којој је потребно побољшање политике управљања људским ресурсима и пројекат је прошле године започео своју прву фазу, а укупнп је у обе обухваћено 50 локалних самоуправа. „Веома смо задовољни пријемом код градоначелника и ефикасношћу организовања људи који ће радити на овом пројекту а који ће трајати око годину дана. Наш задатак је да се упознамо са стањем по питању функционисања служби и начин на који је примењен Закон о запосленима ида се покуша да се све дилеме у примени закона реше“, рекао је Димитријевић и сложио се са градоначелником да ефикасност локалне самоуправе зависи од добрих кадрова, док је Вујадиновић истакао да је веома значајно што је Лесковац смањио број запослених у Градској управи и што је то резултирало бенефитима у функционисању.

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor