Drugi pišu: Dr Nebojša Arsić – U Medveđi sve više mladih koji ovde vide perspektivu

Loading

МЕДВЕЂА – Бити млад значи имати енергију, маштати о будућности, живети живот пуним плућима. Бити млад значи имати илузије, тражити нешто чега нема. Да ли се разликује живот младог човека у Медвеђи или рецимо у Лесковцу, Нишу, Новом Саду, Београду? Наравно да се разликује као што се разликује и живот људи у зрелом или такозваном трећем добу. Сасвим је природно да кад си млад човек желиш више и желиш да то што брже оствариш али за младог човек из мог личног угла најважније је да зна шта жели. Ако то преломи у себи онда средина у којој живи може само да га инспирише. Ако напредује сваког дана онда ће схватити да много тога зависи од њега самог и да ако преузме одговорност онда ће и напредовати у сваком погледу.

Др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа
Ја, што се локалне самоуправе тиче, могу да кажем да ми последњих година чинимо велике напоре да створимо добре услове за живот свима. Поносимо се тиме што смо вишенацилана средина, али се поносимо и нашим коренима који су овде дубоки. Срећан сам што могу да кажем да је у Медвеђи све више младих људи који хоће овде да остану и који у свом рдоном крају виде своју перспективу – каже др Небојша Арсић, председник општине Медвеђа и додаје да су запошљавање и економски развој кључни услов опстанка државе и друштва. Живот у великој средини доноси велике шансе и могућности али доноси и велике ризике и много веће трошкове. Ми смо као локална самоуправа отворили могућност запошљавања младих људи који су завршили факултете у Нишу или Београду. Са великим задовољством могу да кажем да имамо и у локалној самоуправи и у хотелу ,,Гејзер,, стручњаке из наше Медвеђе који су могли да бирају да ли ће да живе у Београду, Нишу, Лесковцу или Зрењанину.

Иако још много тога у будућности треба да се уради млади овде све више одлучују да остану овде. Један број њих у Медвеђи је основао породицу, планирају проширење, деца им овде иду у вртић, много им је лакше да се организују а и живот је овде много мирнији у односу на велике градове.  Наравно, сваки нови пројекат значи и нову шансу за младе људе. Ускоро се креће са обновом Сијаринске бање. Поред овог великог пројекта који ће подржати и држава, сваког дана Медвеђа добија нови изглед, нове фасаде, ту је и видиковац. Локална самоуправа отворена је за нова креативна архитектонска решења. Посла за младе креативне школоване људе у Медвеђи има и тек ће га бити и што је најважније иза свега стојЕ држава и локална самоуправа.

Национална служба за запошљавање омогућила je локалној самоуправи општине Медвеђа да захваљујући програмима стручне праксе упосли младе људе који немају радног искуства у струци. То је доказ да старији на одговорним позицијама, као и надлежне установе, све више увиђају значај запошљавања младих људи и у томе се постижу видљиви резултати. Потписивањем уговора са незапосленим лицима потврђен је значај отварања нових радних места за младе како би у што већем броју остали у Медвеђи и доприносили њеном развоју.   Стручно оспособљавање је програм којим млади стичу одређени ниво знања и радне навике, уз каснију могућност полагања државног стручног испита,  отворило је врата за трајније решавање радног статуса.

Горан Стевановић, машински инжењер, директор Техничке школе ,,Никола Тесла,, у Медвеђи, вишенационалне образовне установе, каже да је садашњи објекат отворен је у фебруару 1987. са 3.668 метара квадратних, опремљен најсавременијом опремом и училима. ,,Број ученика наше школе зависи од много фактора: броја становника Медвеђе, од миграција становништва ка већим општинама и од понуде образовних профила у околним општинама. Највише ученика икад уписаних у овој школи је било школске 2004/05.године – 417, али данас и у настави на српском и у настави на албанском језику има свега 190 ученика”, истиче директор Стевановић.

Образовно-васпитни рад школе одвија се у 10 учионица опште намене, три помоћне учионице, и специјализованим учионицама за: хемију (једна), информатику и рачунарство (две), техничко цртање (једна), библиотека са читаоницом и једна учиониц за грађанско васпитање. Учионице и кабинети су класично опремљени и поседују могућност за коришћење техничке опреме односно наставна средства (рачунаре, графоскопе, дијапројекторе, дијапозитиве, 2 LCD телевизора и паметну таблу.). За извођење практичне наставе у машинској струци, школа има физички одвојен објекат у коме се налазе радионице за занимања: машинбравар, металостругар, механичар грејне и расхладне трехнике, аутомеханичар и машински техничар моторних возила са пратећим просторијама (магацин, зборница, учионица за наставу и санитарни чвор). Школа користи два терена за спортске активности и наставу физичког васпитања (терен за одбојку и кошарку), фискултурну халу и трим – стазу. Током 55-то годишњег рада школе ученици су освојили мноштво диплома и признања на републичким и регионалним такмичењима и смотрама.

Културни центар Медвеђе, стуб је културе, језика и живота, а овде са поносом истичу квалитетне садржаје у области књижевности, сценске, музичке и ликовне уметности. Делатност ове институције је обављање организационих, маркетиншких, административних, техничких и других послова неопходних за извођење културних програма, организовање гостовања, реализација  пројеката из области културе, као и припрема, продукција и интерпретација пројеката из различитих области:стваралачке, уметничке, забавне … Oва институција је прави стожер и афирматор културне продукције у самој општини Медвеђа али и организатор гостовања квалитетних културних садржаја – драмских, музичких, ликовних… Само ове године је одржано двадесетак репрезентативних културних садржаја.

На основу Јавног конкурса за подршку јединицима локалне самоуправе у спровођењу омладинске политике и бриге за младе на локалном нивоу, у Београду је потписан уговор са Министарством омладине и спорта о реализацији пројекта „Street workout” парка у Медвеђи. Иновативност пројекта „Street workout” парка у Медвеђи огледа се у промоцији релативно новог начина вежбања, а ради се о комбинацији гимнастике и акробатике на отвореном. За овај пројекат одобрена су средства у износу од 2.898.200 динара. Ваља  напоменути да локална самоуправа Медвеђе уз помоћ ресорног Министарства са спорт и омладину, и министра Вање Удовичића, ствара све боље услове за развој и омасовљење спорта чиме показује своју бригу према младима. Овде су боравили и челници ватерполо Савеза Србије и други високи спортски функционери па треба очекивати да ће убудуће палета спортова у Медвеђи бити још разноврснија, а спортисти све успешнији.

„У Медвеђи већ постоји интересовање наше деце и омладине за ватерполо спорт. У овој години општина Медвеђа издвојила је 15 милиона динара за спорт, као никада до сада, а план нам је да у буџету за наредну годину издвојимо још више средстава“- казао је Арсић.

(Медијски пројекат “Медвеђа младима” подржан је на конкурсу за суфинансирање пројеката за остваривање јавног интереса у области јавног информисања  на територији општине Медвеђа  у 2019. години)

/Напомена: “Ставови изнети у подржаном медијском пројекту нужно не изражавају ставове органа који је доделио средства”./

Извор: Вести огласи југа – уредник Милорад Цветковић, познати новинар из Лесковца, добитник бројних награда за новинарски и публицистички рад

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor