Dr Milena Stanković Mitrović, direktorka Doma zdravlja u Vlasotincu: Nema dugovanja!

Loading

ВЛАСОТИНЦЕ – У складу са одредбама новог Закона о здравственој заштити власотиначки Дом здравља је од 1. јануара прешао под Министарство здравља. То подразумева промену оснивачких и имовинских права. У току је промена статута и других аката ове здравствене установе. “У нашем случају нема проблема око промене статуса, јер немамо никаквих дуговања према добављачима и неуговореним радницима. Пре десетак дана Влада Републике Србије је усвојила нови План мреже здравствених установа. Јасно је дат нацрт свих 350 здравствених установа у Србији, ко се са ким спаја и у чију надлежност ко прелази. Што се тиче Јабланичког округа, једино се Дом здравља у Лесковцу спаја са Општом болницом у Здравствени центар Лесковац. Ми остајемо као и до сада Дом здравља за две општине Власотинце и Црну Траву. Очекујемо да други део плана мреже здравствених установа у Србији буде завршен током маја, што ће свакако донети још неку промену у организацији здравственог система у Србији”, каже др Милена Станковић Митровић, директорка Дома здравља.


Највише нас је интересовало да ли ће и колико ове промене у мрежи здравствених установа утицати на пацијенте. “Што се тиче пацијената, покушавамо да искористимо нову мрежу организације како би смо вратили специјалистичке службе које нам припадају на основу Правилника о ближим условима за обављање здравствене делатности. То се односи на специјалисте офталмологије, ОРЛ, психијатрије и пнеумофтизиологије. Ми смо имали поменуте специјалисте који због укидања специјалистичке службе нису замењени у току процеса природног одлика кадра, тј. након одласка у пензију. Сада покушавамо да вратимо поменуте службе како би смо олакшали лечење пацијената”, истиче др Милена Станковић Митровић.
С обзиром да нови Закон о здравственој заштити омогућава и даље локалним самоуправама да помажу здравствене установе на својој територији иако нису оснивачи и тиме допринесу унапређењу пружања здравствене заштите становништву, општине Власотинце и Црна Трава су и за ову годину определиле средства за финансирање младих лекара и медицинских сестара по пројекту.
“Забрана запошљавања претходних неколико година и одлив кадра из установе довели би у проблем организацију рада на овако разуђеном терену и отежале рад, пре свега, наше хитне службе, кућне неге и рад у Црној Трави. На овај начин смо успели да одржимо ниво квалитета пружених здравствених услуга нашим пацијентима и да их значајно унапредимо”, додаје директорка Станковић Митровић.
У циљу што боље дијагностике и лечења пацијената власотиначки Дом здравља ради на сталном набављању опрема које се врши из сопствених средстава, буџета општине, кроз различите пројекте и уз помоћ донатора.
Недавно је ова установа набавила два холтера ЕКГ- а и један холтер крвног притиска. За потребе физијатрије купљен је ултразвучни апарат са две сонде како би истовремено могла да се обавља терапија два пацијента и тиме скрати време чекања. Ова служба је након премештања у просторије “геријатрије” добила салу за корективну гимнастику деце у којој могу да вежбају деца са деформитетом кичме, али и да се ради на њиховој превенцији. За потребе ове службе набављен је и апарат Вакомед који се користи за терапију свих врста болова тако да пацијенти више не морају да иду у Лесковац.
У служби лабораторије, поред набавке нових апарата захваљујући којима пацијенти брже долазе до тачних резултата, почетком године је почело увођење лабораторијског информационог система са којим бити скраћено време пристизања резултата до изабраног лекара као и смањење могућности било какве грешке у раду.
“Уз сав труд и рад који улажемо у набавку нове опреме и одржавање простора за несметан рад, водимо рачуна и о едукацији наших запослених при чему значајно унапређујемо квалитет пружања услуга. Тако смо у 2019. години омогућили да једна докторка, специјалиста интерне медицине, заврши едукацију за ултразвук срца. Ове године у плану је да још једна докторка заврши ову едукацију, како би смо наше пацијенте збринули у самом Дому здравља. Поред тога, специјалиста физикалне медицине ових дана почиње едукацију “Ултразвук меких ткива и зглобова”. Тренутно су и два лекара на специјализацији из опште медицине”, истиче др Милена Станковић Митровић.
По њеним речима, Дом здравља Власотинце је недавно закључио уговор са Министарством задравља о додели гранта у износу од 3.500.000 динара за реализацију пројекта “Унапређење квалитета лечење кардиоваскуларних болести”. Грант финансира Министарство здравља у оквиру “Другог пројекта развоја здравства Србије” и додатно финансирање “Другог пројекта развоја здравства Србије” средствима која су дефинисана споразумом о зајму Републике Србије и Међународне банке за обнову и развој.
Планирано је да се превентивним прегледима обухвати популација од 34 до 69 година, као и особе старости од 19 до 34 године које су у последњих годину дана на прегледима имале повишен крвни притисак.
По речима директорке др Милене Станковић Митровић, посебан акценат ће се ставити на другу групу, јер је реч о младим особама које су у ризику за настанак кардиоваскуларних болести.

Извор: лист Власина

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: