Milan Stošić, predsednik Saveza slepih Srbije: Nismo nigde doživeli takvu pažnju kao u Leskovcu

Loading

ЛЕСКОВАЦ – Ниједна инвалидност није лака, свакако је губитак вида један од најтежих облика, али се тај проблем мање манифестује када се осећа та друштвена солидарност, солидарност појединаца у превозу, у установама културе, у локалној самоуправи, онда се тај проблем умањује, и ја морам да кажем, имајући у виду све резултате које сте остварили, да потпуно можете бити спокојни, јер у Лесковцу та врста солидарности импресионира, она је инспирација, прилика, повод и импулс и пример многим локалним самоуправама.

Оно што се овде догађа, тај пелцер би требало да преузму многе локалне самоуправе у Србији. Проблем није да се истиче, проблем је да се решава, ми смо пре неколико година на једном пријему код председника Александра Вучића истакли проблемом недостатка штампача за штампање Брајевих књига који кошта 50.000 евра. Ја сам једва изговорио ту цифру, а он је ресорном министру рекао „Два да се купе“. Тако прави људи на правом месту решавају проблеме”, овако је данас господин Милан Стошић, председник Савеза слепих Србије, описао град Лесковац на конференцији за медије која је организована поводом његове посете Лесковцу на којој је градоначелнику Лесковца др сци. мед. Горану Цветановићу уручио захвалницу за успешну сарадњу и велики допринос унапређења положаја слепих и слабовидих особа.

Он је истакао да иако се дуго налази на челу Савеза слепих и Националне организације слепих до сада ни у једном граду није доживео овакав вид пажње, подршке и признања као данас у Лесковцу и захвалио се градоначелнику на флексибилности и конкретности са којом решава проблеме особа са инвалидитетом што је између осталог и показао када је прошле године у тренутку донео одлуку да незапосленог члана њихове организације запосли у Општој болници у Лесковцу. Тај исти господин Ален је пре неколико дана потписао уговор за стално што је још један доказ да локална самоуправа и релевантне институције истински воде рачуна о особама са инвалидитетом.

Господин Миливоје Ђокић, председник Окружне организације слепих и слабовидих у Лесковцу се захвалио градоначелнику на кандидатури ове организације за Октобарску награду града коју је комисија касније усвојила и додао: „Град Лесковац је први град који поводом нашег празника Светског дана белог штапа на локалу нас прима сваке године. Ниједан руководилац пре њега се није сетио особа са инвалидитетом, а сада ниједна година не прође без нашег окупљања. Град Лесковац је много урадио не само за нас, већ за све особе са инвалидитетом и на томе смо му сви неизмерно захвални, јер без овакве подршке наше организације не би могле да функционишу. Од 9 градова у Србији наш град је 2016. године добио награду у вези са финансирањем организација особа са инвалидитетом.“

Градоначелник је истакао да град Лесковац подржава и помаже особама са инвалидитетом јер је развијена свест о томе колики допринос друштву њихова интеграција може дати, те додао: „Зато смо ове године за пројектно финансирање области социјалне заштите издвојили 31 милион динара. Зграда Центра за социјални рад коју у највећој мери користе особе са инвалидитетом је у потпуности прилагођена вашим потребама, а већина објеката јавних институција је прилагођена потребама осе популације, широм града се постављају тактилне стазе са самостално кретање слепих, као и рампе и чесме за инвалиде и звучни семафори.

Са посебним поносом истичемо јединствену поставку у Народном музеју под називом „Додирни прошлост“ која слепим и слабовидим особама омогућава да уз помоћ тактилних трака, предмета и аудио водича, апликације, али и наочара са диоптријским лупама, сазнају нешто више о културној баштини нашег краја. За овај заједнички пројекат Народног музеја и Окружне организације слепих и слабовидих град је прошле године добио награду Заштитника грађана за допринос развоју приступачности садржаја у области културе.

Има много помака, али има и много корака које ћемо морати да направимо како бисмо заједно померили све баријере са којима се и даље сусрећете. Све оно што је до сада постигнуто говори о снази, способности и постигнућима оних који не виде, али чије очи виде далеко више јер гледају душом и срцем. И зато ћемо у наредном периоду бити још истрајнији и одлучнији у изједначавању могућности, превазилажењу препрека и обеснаживању стереотипа и прихватању различитости- јер у различитости лежи наша снага.“

Извор: званични сајт Града Лесковца

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor