Politika: Zbog snega proglašena vanredna situacija u Crnoj Travi

Loading

ЦРНА ТРАВА – У Црној Трави, на југу Србије, због снежних наноса, проглашена је ванредна ситуација на целој територији. Снег јепадао два дана праћен јаким ветром, али се тешко долази до правих информација, јер је у прекиду мобилна мрежа. Недавно, на обронцима Чемерника, у општини Црна Трава, два дана је трајала је борба да кроз високе сметове спасилачке екипе стигну до Живке Аранђеловић (90), јединог становника у махали Славојевце, изнад насеља Брод.
У изјави за РТС, председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић подвлачи да су сви путеви завејани и без преке потребне не би требало да се креће. У садашњој ситуацији, добра вест је да у овој планинској општини струје има, али ако невреме потраје, страхује се да ће бити у мраку, што, додуше, није ниаква новост, јер се таква ситуација понавња готово сваке године у зимском периоду који овде често траје и по четири, пет месеци.
„За помоћ нам се обратио председник општине Црна Трава Славољуб Благојевић, с обзиром на ванредну ситуацију у овом месту и наше екипе премљене машинама кренуле су да помогну Црнотравцима“, каже председник општине Власотинце Зоран Тодоровић.
Власина је такође под дебелим снежним покривачем и сметоваима на појединим местима. На југу Србије снег је падао последњих дана, поготово у планинским крајевима, а у самом Лесковцу износи око десетак сантиметара. Из готово свих крајева Јабланичког округа стижу инфомације да су многа села остала без струје, а из лесковачке Електродистрибуције уверавају да ће у најкраћем року све бити нормализовано под условом да снег не настави да пада.Снежних наноса има у виш планинских села лесковачке општине, а посебно је критично на путном рпавцу који води од Барја до Оруглице. Путеви у брдско-планинском делу општине Власотинце за сада су проходни. Највише проблема било је према Бистрици, али су машине предузећа АБ Коп, задуженог за зимско одржавање путева, успеле да уклоне наносе снега. Висина снега у овом правцу је око 80 цм, али у већини других места у брдско-планиском делу општине износи око 30 цм, али снег и даље пада и све машине на терену. У штабу за ванредне ситуације општине Власотинце додају да је снежних наноса било у Липовици и да се они рашчишћавају.
-Екипе Дома здравља адекватно су опремљене за зимске услове и за сада стижу без проблема на своја одредишта, каже директорка Милена Станковић Митровић.
У равничарском делу општине, за сада, нема проблема, јер су путеви проходни. Штаб за ванредне ситуације непрекидно прати ситуацију на терену, каже начелник Иван Станковић  и реагује по потреби.

Д. Коцић

Извор: Политика, 7.02.2020.

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor

%d bloggers like this: