Selo Jabukovik, Crna Trava: Obeležen Dan formiranja Sedme srpske udarne brigade

Loading

ЈАБУКОВИК – ЦРНА ТРАВА, ЛЕСКОВАЦ – Општински одбор СУБНОР-а Црне Траве, у сарадњи са Општинским одбором СУБНОР-а Власотинца и Окружним одбором СУБНОР-а Јабланичког округа, сваке године, са пуно посвећености и ангажовања, обележава 4. фебруар, као Дан формирања Седме српске ударне бригаде 1944. године у селу Јабуковику. Бригада је формирана Наредбом Главног штаба НОВ и ПОЈ за Србију од Лужничког и Црнотравског батаљона Другог јужноморавског одреда и нових бораца под именом Пета јужноморавска бригада са око 500 бораца. Тај назив је носила до 5. јуна 1944. године када је формирана 23. српска дивизија у чији састав је ушла. Бригада је имала четири батаљона, а до краја 1944. године број бораца је нарастао на 4.000. Командант је био Ђура Златковић, а његов заменик Радослав Митровић.На школској згради 4. јула 1950. године постављена је спомен плоча поводом њеног формирања. И управо се на том месту организује свечаност уз присуство великог броја грађана црнотравског подручја. Као и сваке године, домаћин је био Општински одбор СУБНОР-а Црна Трава на челу са председнком Жиком Јовановићем, који је у дужем временском периоду руководио општином. У присуству више од педесет мештана и гостију из Власотинца и Лесковца, као о председника општина Црна Трава и Власотица свечаност је отворио Жика Јовановић и након поздрава и полагања цвећа на спомен плочу говорио је о доприносу црнотравског краја у борби против фашистичког окупатора и домаћих издајника посебно наглашавајући чињеницу да из тога краја није било ниједног сарадника окупатора, већ је народ Црне Траве био јединствен у одбрани слободе.
Нажалост, црнотравски крај је данас са врло малим бројем становника и доста је запостављен и неразвијен, без обзира на то што је од изузетног значаја као геостратешко погранично подручје. Учеснике прославе затим је краћим говором поздравио председник општине Црна Трава, после чега је говорио мр Мирослав Здравковић. члан Републичког одбора СУБНОР-а Србије и председник Окружног одбора СУБНОР-а Јабланичког округа. „Црна Трава, нагласио је, часно је дала велики допринос у борби за слободу и врло успешно се супротстављала бугарском и немачком окупатору. Међутим, однос актуелних власти према овом крају је недопустив и жалосна је чињеница да у школи на којој је спомен плоча више нема ниједног ученика. Треба се зато енергично супротставити свим ретроградним снагама које данас покушавају да негирају херојску борбу за слободу, а посебно и педесетогодишњи успешни развој социјалистичке Југославије, омаловажавајући све што је у то време постигнуто како на домаћем, тако и на међународном плану. Не може се дозволити да се перу биографије осведочених злочинаца и издајника сопственог народа, да им се дозволи уништавање свега што је створено у Социјалистичкој Југославији и да се негира постојање читаве једне генерације која је градила ту земљу. Зато ове свечаности треба да буду и част и императив у име историјске истине и очувања дигнитета наше земље коју и данас, овако распарчану, желе и даље да девастирају.“

Други део свечаности био је посвећен верском обреду освећења каменог крста уз чинодејствовање локалног свештеника протојереја, који је после тога одржао краћи говор пун емпатије према положају становништва у овом крају и подржао све постојеће иницијативе да се то промени.
Делегацију Окружног и Градског одбора СУБНОР-а Лесковца чинили су мр Мирослав Здравковић, члан Републичког одбора и председник Окружног одбора СУБНОР-а Јабланичког округа, проф. др Живан Стојковић, потпредседник Окружног одбора и члан Градског одбора СУБНОР-а Лесковца, проф. др Драгомир Радовановић, секретар Окружног одбора СУБНОР-а Јабланичког округа и Чедомир Митић, члан Градског одбора Лесковца.
После свечаности, организован је ручак у школској згради, који је почео певањем химне СУБНОР-а Србије „Партизан сам тим се дичим“.
5. фебруар 2020.
Окружни одбор СУБНОР-а Јабланичког округа    

 

Recommended For You

About the Author: danilo kocic

Ostavite odgovor